07:33 | Taylor houdt ondanks doelpunt wrang gevoel over aan terugkeer

Kenneth Taylor hield ondanks een doelpunt een wat wrang gevoel over aan zijn terugkeer in het basiselftal van Ajax. De Amsterdammers speelden bij de start van de groepsfase van de Europa League met 3-3 gelijk tegen Olympique Marseille.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 07:33
Bron: www.rtlnieuws.nl

07:04 | Economie ook in tweede kwartaal gekrompen

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar op kwartaalbasis met 0,2 procent gekrompen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na een tweede berekening. Het cijfer werd daarmee opwaarts bijgesteld.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 07:04
Bron: www.ad.nl

07:00 | Fietspad te krap voor al die verschillende gebruikers: ‘Haal langzame en snelle fietsers uit elkaar’

De auto uit en het fietspad op. De overheid wil het en het lukt ook aardig, met dank aan de torenhoge benzineprijzen en het beroerde openbaar vervoer. Maar op het fietspad is het oorlog. Elektrisch aangedreven voertuigen eisen hun plek op. En dat zorgt voor veel irritatie.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 07:00
Bron: www.ad.nl

07:00 | Suzan en Freek over nieuw album: 'Past bij fase waarin we zitten'

Suzan (31) & Freek (30) hebben de titel van hun nieuwe album 'Iemand Van Vroeger' niet zomaar gekozen, maar omdat die goed past bij de fase waarin het zangduo en stel nu verkeert. "We zijn in een fase gekomen waarin je een beetje gaat terugkijken op je jeugd", zegt Freek tegen het ANP. "En wij zijn natuurlijk elkaars iemand van vroeger", zegt Suzan.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 07:00
Bron: www.rtlnieuws.nl

06:58 | Je koelkast weer brandschoon met dit handige stappenplan

De koelkast schoonmaken is een klusje dat je het liefst uitstelt. Maar toch is het verstandig om deze eens in de drie maanden grondig te reinigen. Dat is namelijk beter voor de hygiëne, de voedselveiligheid en energiebesparing! Met onderstaand stappenplan krijg je in een mum van tijd weer een schone koelkast en hou je hem ook schoon met een aantal handige tips.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 06:58
Bron: www.rtlnieuws.nl

06:57 | Protesten, oorlog en hyperinflatie: 'Situatie in Syrië heel complex'

In de Zuid-Syrische stad Sweida wordt vandaag opnieuw een grote demonstratie tegen het Assad-regime verwacht. De lokale protestgolf is al vijf weken gaande en vrijdag is doorgaans de grootste actiedag. Vorige week deden duizenden betogers mee. De vrijdag daarvoor werden portretten van Assad en zijn vader verscheurd.

"De geestelijk leiders van de druzen zijn de beschermheren van deze protestbeweging", zegt Midden-Oostenexpert Kawa Hassan. Binnen deze religieuze minderheid spoort sjeik al-Hijiri het geweldloze verzet aan.

Er is veel meer gaande in het door burgeroorlog verscheurde land. "De situatie in Syrië is heel complex", zegt Hassan, die verbonden is aan de Amerikaanse denktank Stimson Center. "Aan de ene kant is een civiele protestbeweging gaande en aan de andere kant zijn allerlei militaire gevechten."

Hoe verloopt het protest tegen Assad?

Sinds half augustus gaan mensen dagelijks de straat op in Sweida. Het wisselt per dag hoeveel demonstranten actievoeren, maar de vrijdagen springen erbovenuit. "Wegwezen Bashar", scandeerden deelnemers eergisteren, de president bij zijn voornaam noemend.

Betogers keren zich ook tegen overheids- en partijgebouwen. Ze hebben meerdere kantoren van Assads Ba'ath-partij dichtgelast. Vorige week raakten drie demonstranten gewond toen ze een partijgebouw probeerden te bezetten. De menigte was vanuit het pand beschoten.

Arabist Laila al-Zwaini noemt het veelzeggend dat de protestbeweging volhoudt. "De boodschap: dit is serieus, we houden niet op, zelfs als jullie schieten. Wij blijven vreedzaam." Na de beschieting kregen agenten en militairen zelfs fruit aangeboden door demonstranten.

Betogers koelden hun woede wel op standbeelden en portretten van Assad en zijn vader Hafiz.

Video's tonen hoe in Swaida Assad-bustes worden vernield en posters worden afgescheurd. Hassan: "Hier zijn rode lijnen overschreden. Merkwaardig dat het regime nog niet overgegaan is tot de geliefde tactiek: dood en verderf zaaien."

In 2011 beval Assad met scherp te schieten op demonstranten. Dit vormde het startpunt voor de burgeroorlog.

Maar de druzen pakt hij nog niet aan. Assad, een alawiet, werpt zichzelf op als beschermer van minderheden. "Misschien wil hij de situatie daarom niet direct laten escaleren", zegt al-Zwaini. Voorlopig verspreiden de protesten zich ook niet over de rest van Syrië. "In andere steden durven mensen het niet aan." In Daraa, waar de landelijke protestgolf van 2011 begon, zijn tientallen arrestaties gemeld van demonstranten.

Hoe verloopt de oorlog?

Nog altijd gaat geen dag voorbij zonder gevechten of explosies. Van Russische bombardementen in het noordenwesten tot Turkse drone-aanvallen in het noordoosten en Israëlische luchtaanvallen rond de hoofdstad Damascus. De burgeroorlog in Syrië wordt niet voor niets vergeleken met een wereldoorlog.

Op deze kaart zie je hoeveel buitenlandse mogendheden en strijdgroepen actief zijn:

Met steun van Rusland en Iran heeft Assad de controle heroverd over het grootste deel van Syrië. Maar in het noordoosten maken Koerdische strijdkrachten de dienst uit. Turkije houdt een deel van Noord-Syrië bezet, wat volgens Ankara nodig is als verweer tegen Koerdische terreurgroepen.

Israël, dat sinds 1967 de Golanhoogte bezet houdt, voert regelmatig luchtaanvallen uit op aan Iran gelinkte milities in Syrië. Russische straaljagers bombarderen oppositiegebieden. In de woestijn in Zuidoost-Syrië zitten Amerikaanse militairen en IS pleegt nog altijd aanslagen.

Met welke problemen kampen Syriërs?

Behalve door het geweld wordt het leven bedreigd door hyperinflatie. "Als ik twee pakken melk koop, heb ik mijn volledige maandsalaris uitgegeven", zegt een inwoner van Damascus tegen AP. Het regime verdubbelde de povere salarissen in de publieke sector en de pensioenen. Maar door deze noodgreep is het Syrische pond nog sneller in waarde gekelderd.

"In de grensregio rond Sweida komen veel problemen samen", legt al-Zwaini uit. "Er lopen smokkelroutes voor wapens vanuit Iran voor Hezbollah en Israël bombardeert deze bevoorradingslinies. Ook wordt er volop captagon gesmokkeld."

De productie van deze amfetamine is een melkkoe voor het Syrische regime, maar leidt tot veel problemen binnen en buiten de landgrenzen. Al-Zwaini: "Jordanië heeft in mei een drugsbaron geliquideerd in Sweida. Inwoners zijn de dupe van al deze grotere conflicten die zich afspelen boven hun hoofd."

Onder de bevolking is ook vrees voor ontvoering, bijvoorbeeld door inlichtingendiensten of milities. Minstens 130.000 Syriërs worden vermist. Executies en marteling zijn in gevangenissen aan de orde van de dag. Het land ligt in puin en er is geen uitzicht op politieke of economische verbetering, vat Hassan samen. "Eigenlijk zijn alle onderliggende oorzaken voor de opstand in 2011 nog erger geworden."


Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 06:57
Bron: nos.nl

06:41 | Wekdienst 22/9: Rutte spreekt voor het laatst als premier bij VN • Verdachten vergisontvoering Cruquius horen strafeis

Goedemorgen! Demissionair premier Rutte spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe in New York. En een aantal verdachten van de vergisontvoering in Cruquius krijgen de strafeis te horen.

Eerst het weer: het is vandaag wisselend bewolkt met vooral in het westen van het land enkele buien. Later kan ook in het binnenland wat regen vallen. Het wordt 15 tot 18 graden bij een stevige zuidwestenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Wat heb je gemist?

President Zelensky heeft bij zijn bezoek aan president Biden in het Witte Huis miljoenen aan steun opgehaald, maar hij krijgt vooralsnog niet de raketten waar hij al maanden om vraagt. Oekraïne wil graag de Amerikaanse ATACMS-raketten hebben voor aanvallen over een afstand van 300 kilometer. Het Witte Huis geeft ze nu nog niet, maar zegt dat de optie wel op tafel blijft liggen.

Biden benadrukt dat hij Oekraïne militair blijft steunen. Zo levert de VS volgende week Abrams-tanks en wordt de Oekraïense luchtverdediging versterkt, om te voorkomen dat inwoners komende winter door aanvallen op energiecentrales weer in de kou komen te zitten.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Afgelopen februari vonden er twee grote aardbevingen in het zuidoosten van Turkije en Noord-Syrië plaats. 50.000 mensen overleefden dat niet, Na al die maanden gingen in Turkije de scholen voor het eerst weer open.

Prettige vrijdag!


Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 06:41
Bron: nos.nl

06:32 | Bizar 911-gesprek met piloot voor crash F-35: 'Straaljager is kwijt'

"Ik heb geen idee waar de straaljager is?" Dat zegt de piloot van een F-35 die vorige week zijn schietstoel gebruikte boven de Amerikaanse staat South Carolina tegen het alarmnummer 911. In een bizar gesprek zegt iemand anders even later: 'We hebben een piloot in huis'.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 06:32
Bron: www.rtlnieuws.nl

06:15 | Brandstof besparen door ‘hypermilen’: zo doe je het

Wanneer hoge brandstofprijzen automobilisten het leven zuur maken, halen sommige chauffeurs alles uit de kast om zo ver mogelijk te rijden op elke liter benzine of kilowattuur stroom. Dit fenomeen noemen we hypermilen. Maar wat is dat precies en hoe doe je het?
Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 06:15
Bron: www.ad.nl

06:03 | Verstappen begint GP van Japan met beste tijd in eerste training

Max Verstappen heeft in de eerste training voor de Grote Prijs van Japan de beste tijd gereden. Coureur Carlos Sainz van Ferrari werd tweede, voor Lando Norris van McLaren. Verstappens Red Bull-teamgenoot en grootste concurrent Sergio Pérez kwam tot de elfde tijd.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 06:03
Bron: www.rtlnieuws.nl

06:01 | Gokkers dagen Toto voor de rechter: ‘Het is gewoon niet de bedoeling dat je wint’

Vier semiprofessionele gokkers hebben een rechtszaak aangespannen tegen Toto omdat dat staatsbedrijf een gewonnen voetbalweddenschap slechts gedeeltelijk heeft uitbetaald. De zaak dient vandaag in Den Haag en draait om een Deense bekerwedstrijd van vorig jaar. De gokkers wonnen op die ene wedstrijd bijna 26.000 euro, maar Toto keerde het grootste deel niet uit.

Het is het voorlopige hoogtepunt van de aanhoudende strijd tussen de aanbieders van sportweddenschappen en een selecte groep spelers die daarmee structureel geld weten te verdienen. Sinds de legalisering van de Nederlandse online gokmarkt twee jaar geleden wordt op verreweg de meeste accounts verlies gemaakt: 310 euro per maand per speler volgens toezichthouder de Kansspelautoriteit. De gokbedrijven verdienden daar vorig jaar 1,1 miljard euro aan.

Maar een beperkt aantal spelers slaagt er juist in om veelvuldig te winnen, bijvoorbeeld door te profiteren van de fouten die de gokbedrijven af en toe maken bij het aanbieden van weddenschappen.

Winnende accounts gesloten of ingeperkt

De beroepsgokkers met wie de NOS de afgelopen tijd contact had zijn ervan overtuigd dat de aanbieders zeer met hen in de maag zitten. Zozeer, dat de bedrijven er alles aan doen om de onwelkome klanten tegen te werken. Zo worden online accounts bij onder meer Toto en Betcity zonder opgaaf van redenen geblokkeerd. En de inzet van structureel winnende spelers wordt in elk geval bij Betcity gelimiteerd. Die limieten gelden voor verliezende accounts niet.

Betcity ontkent desgevraagd niet dat dit voorkomt. Het bedrijf zegt dat het gebeurt in het kader van "risicomanagement". Dat is een term waar verschillende zaken onder vallen, van het tegengaan van gokverslaving tot witwassen.

Totowinkels

Omdat zij zijn uitgesloten van online spellen, weken de vier gokkers achter de rechtszaak uit naar de enige mogelijkheid die er in Nederland is om anoniem weddenschappen te plaatsen: de Totowinkels. Dat zijn sigarenwinkels of supermarkten die van Toto toestemming hebben gekregen om weddenschappen aan te nemen. De speler krijgt als bewijs van zijn deelname een bonnetje; identificatie is niet nodig.

Bij dergelijke winkels zetten de vier gokkers begin augustus 2022 een reeks bedragen van 200 tot 250 euro in. Verreweg de meeste weddenschappen speculeerden op een overwinning van de Deense eerstedivisieclub HB Køge in een bekerwedstrijd tegen een tweede divisieclub. Afhankelijk van het exacte tijdstip waarop zij speelden, beloofde Toto op dat moment een uitbetaling van 6 of 7 keer de inzet.

Køge bleek die avond inderdaad de sterkste, maar de duizenden euro's die de spelers daarmee volgens hun bonnetjes hadden moeten verdienen, weigert Toto voor het grootste deel uit te keren. In de redenering van de aanbieder was er bij de zogenoemde quotering van 6 of 7 keer de inzet overduidelijk sprake van een bedrijfsfout: omdat Køge in een hogere divisie speelt had het te winnen bedrag veel lager moeten zijn.

Toto stelt dat de gokkers probeerden een slaatje te slaan uit een blunder; een quotering waarvan zij heel goed wisten dat die simpelweg "te mooi was om waar te zijn".

Via de rechter hopen de gokkers alsnog hun gelijk te halen en daarmee meteen ook de schijnwerper te plaatsen op de willekeur waarmee zij naar eigen zeggen worden geconfronteerd. "Het is bij deze bedrijven gewoon niet de bedoeling dat je wint", stelt Cupido van den Berg, een van de eisers.

Ter illustratie van zijn stelling verwijst hij naar een opname die een sigarenboer vorig jaar maakte van een gesprek met twee vertegenwoordigers van Toto; een opname die de NOS heeft beluisterd. De winkeleigenaren worden daarin aangesproken op het feit dat hun vestiging Toto ruim 100.000 euro per jaar kost door winnende spelers.

"Van een klant die zoveel kost, worden wij niet blij", zegt een van de Toto-functionarissen tegen de winkeliers. "Dat zouden jullie ook niet worden. Als jullie een bepaald artikel zouden hebben in de zaak dat jullie ruim 100.000 euro kost, dan zeg je: 'Nou nee, doe maar niet'."


Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 06:01
Bron: nos.nl

06:00 | Technieksector kampt met grote personeelstekorten: ‘Je hebt een werkgarantie voor het leven’

De technieksector kampt al jaren met grote personeelstekorten. Een nieuwe wervingscampagne moet daar iets aan veranderen, want er komt alleen maar meer werk bij in deze sector. ,,Het tekort aan technici gaat een rem vormen op de energietransitie’’, zegt Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 06:00
Bron: www.ad.nl

05:59 | Bomen sterven massaal door veranderend klimaat: 'Het bos heeft het moeilijk'

Het bos heeft het zwaar. Door hogere temperaturen en langere periodes van droogte zijn bomen minder weerbaar tegen ziektes en plagen, met sterfte tot gevolg. "We zien steeds meer oer-Hollandse beukenlanen aftakelen." 
Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 05:59
Bron: www.rtlnieuws.nl

05:12 | Voor het eerst weer een basisbeurs voor 465.852 studenten

465.852 studenten van universiteiten en hogescholen krijgen weer net als vroeger stufi bijgeschreven op hun rekening. Acht jaar nadat de basisbeurs werd afgeschaft door het kabinet is die per vandaag namelijk weer terug.

Thuiswonende studenten krijgen voortaan 110,30 euro per maand. Voor uitwonende studenten is dat 439,20 euro, inclusief een tijdelijke verhoging van 164,30 euro voor verbetering van de koopkracht. In totaal wordt er ruim 130 miljoen uitgekeerd.

Uitkeringsinstantie DUO kreeg tienduizenden aanvragen meer binnen dan verwacht. Op basis van het aantal studenten dat afgelopen jaar leende, was de schatting vooraf dat 435.000 studenten uit het hbo en wetenschappelijk onderwijs aanspraak zouden maken op studiefinanciering. Studenten die nog geen aanvraag hebben ingediend kunnen dat de rest van het studiejaar bovendien nog met terugwerkende kracht doen.

Volgens DUO wordt er nu ook veel minder geleend: het aantal studenten met een lening daalde met ruim 93.000. Ook is het gemiddelde leenbedrag minder, 575 euro tegenover 677 euro vorig jaar.

Prestatiebeurs

Met de herintroductie van de basisbeurs komt er een einde aan het 'sociaal leenstelsel' dat in 2015 werd ingevoerd, waarbij studenten tegen een gereduceerd tarief geld konden lenen. Idee hierachter was dat studenten met welgestelde ouders zo geen bijdrage van de overheid nodig hadden, zodat dat geld kon worden ingezet om het onderwijs te verbeteren.

Al snel kwam er kritiek op het leenstelsel omdat studenten hoge schulden opbouwden. Anderhalf jaar geleden besloot het kabinet daarom de basisbeurs te herintroduceren. Studenten die in de tussentijd gestudeerd hadden ("de pechgeneratie") konden een tegemoetkoming tot 1400 euro krijgen.

De nieuwe basisbeurs is een prestatiebeurs: het gaat om een lening die wordt omgezet in een gift als het diploma binnen tien jaar wordt gehaald.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 05:12
Bron: nos.nl

04:31 | Huizenprijzen weer iets omhoog, dalende trend lijkt gekeerd

De huizenprijzen zijn in augustus opnieuw iets gestegen. Gemiddeld was een huis 0,6 procent duurder dan in juli, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Het was de derde maand op rij dat huizen iets duurder werden.

Daarvoor was er bijna een jaar lang een dalende trend, nadat de huizenprijzen in juli 2022 hadden gepiekt op het hoogste niveau ooit. Een belangrijke reden voor die daling was de stijgende rente, zegt het CBS. Huizenkopers kunnen minder lenen en dat drukte bijna een jaar lang de prijzen.

Nu er al drie maanden geen prijsdaling meer is, lijkt de markt te zijn gestabiliseerd, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen tegen het ANP. "Bij één maand kan je nog zeggen dat er sprake is van een korte onderbreking, maar bij drie lijkt het er wel op dat de prijsdaling achter de rug is."

Minder verkocht

Doordat de prijzen lange tijd zijn gedaald ligt het prijsniveau, ondanks de recente stijgingen, nog altijd een stuk lager dan een jaar geleden. Huizen waren daardoor vorige maand nog altijd bijna 5 procent goedkoper dan in augustus 2022.

Er worden dit jaar minder woningen verkocht dan vorig jaar. In de eerste acht maanden van dit jaar waren het er 115.796, bijna 7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 04:31
Bron: nos.nl

04:17 | Brand afvalverwerker Rotterdam laait weer op

De brand die gisteren woedde bij een afvalverwerker in Rotterdam is vannacht weer opgelaaid. Hoewel de brandweer aan het einde van de middag meldde dat het vuur onder controle was, bleek dat rond 23.00 uur toch niet het geval.

Het vuur ontstond gisteren rond 07.30 uur in de Botlek in een loods van AVR Afvalverwerking waar huisvuil wordt verbrand. Al het personeel daar kon op tijd wegkomen. Er werden buiten het terrein geen hoge concentraties schadelijke stoffen gemeten.

Hoewel het vuur aanvankelijk bedwongen leek, sloegen vlak voor middernacht toch weer de vlammen uit het huisvuil. Doordat het om compact afval gaat, is het volgens de brandweer moeilijk te blussen: het moet uit elkaar gehaald worden om alle vlammen te kunnen bestrijden. Door de hitte en het gevaar kunnen brandweermensen daarvoor echter niet dichtbij genoeg komen.

Uitslaande brand

Er is nu besloten het vuur door het dak te laten slaan, zodat er van bovenaf kan worden geblust. Dat zal onder meer gebeuren met twee blusboten die in de Nieuwe Waterweg liggen naast het complex. Probleem daarbij is wel dat er veel verontreinigd bluswater ontstaat.

Omdat het nu een uitslaande brand wordt verwacht de brandweer veel rookontwikkeling. Doordat de wind is gedraaid kunnen inwoners van het gebied tussen Vlaardingen en Maassluis stankoverlast ervaren. Aangeraden wordt ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te zetten.

Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van de brand zijn op de afvalafhandeling in de regio. Doordat de grote capaciteit van het complex nu wegvalt, zal er naar verwerkers elders in het land moeten worden uitgeweken.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 04:17
Bron: nos.nl

03:01 | Europa wil af van ‘verslavende’ apps: ‘Tast hersenontwikkeling vanaf jonge leeftijd aan’

De Europese Unie bekijkt of zij techbedrijven kan dwingen socialemediaplatforms als Instagram, Facebook en Snapchat minder verslavend te maken. Trucs die leiden tot eindeloos scrollen zouden dan worden verboden, net als het automatisch starten van filmpjes. Op initiatief van Europarlementariër Kim van Sparrentak is deze week een eerste stap gezet naar wetgeving. ,,Tegen de trucs van techbedrijven kan geen zelfdiscipline op.”
Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 03:01
Bron: www.ad.nl

02:24 | Piloot vermiste F-35 belde 911: 'Geen idee waar mijn vliegtuig is'

De Amerikaanse piloot die afgelopen zondag zijn straaljager kwijtraakte na gebruik van zijn schietstoel blijkt alarmnummer 911 te hebben gebeld om hulp te krijgen. Het telefoongesprek met de verblufte centralist is vrijgegeven door de politie.

"Mevrouw, er is een militair vliegtuig neergestort. Ik ben de piloot. De hulpdiensten moeten worden ingeschakeld", zegt de beller in het telefoontje. "Ik heb geen idee waar het vliegtuig is. Dat zal ergens zijn neergestort, ik heb mijn schietstoel gebruikt."

Luister hier het gesprek tussen de piloot en het alarmnummer:

Het is nog altijd niet bekendgemaakt waarom de piloot besloot zijn vliegtuig te verlaten boven de staat South Carolina. Het Amerikaanse leger was de F-35, ook bekend onder de naam JSF, meer dan een dag lang kwijt. Hij bleek uiteindelijk 100 kilometer verderop te zijn neergestort op een akker.

Parachute

De piloot kwam nagenoeg ongedeerd met zijn parachute neer in de tuin van een woning bij Charleston. De verbaasde bewoner belde daarop met hem het alarmnummer. "We hebben hier een piloot die in mijn achtertuin is geland. Kunnen we een ambulance krijgen, alstublieft?"

De piloot voegt eraan toe dat hij ogenschijnlijk niet ernstig gewond is, maar wel wat schrammetjes heeft en last van zijn rug.

De vrouw aan de andere kant van de lijn klinkt ongelovig terwijl ze meer informatie probeert in te winnen. Op haar vraag waarom de piloot zijn straaljager verlaten heeft antwoordt hij slechts "problemen met het toestel". Ze reageert ontkennend op zijn vraag of er al berichten over een crash zijn.

Doorgevlogen

Er is veel kritiek dat defensie een dag lang een hypermodern toestel van 75 miljoen euro kwijt was en de straaljager blijkbaar tientallen kilometers kon doorvliegen zonder inzittende. Een defensiewoordvoerder speculeert dat de moderne technologie aan boord daar misschien aan bijgedragen heeft: het vliegtuig is ontworpen om stabiel door te vliegen als een piloot niet aan de besturing komt. Dat voorkomt een crash als de vlieger onwel wordt.

Daarnaast is de F-35 uitgerust met de nieuwste stealth-technologie, die het toestel moeilijk te volgen maakt voor de radar. Bovendien wordt uit voorzorg de transponder uitgezet als de piloot het toestel in de lucht verlaat, om het de vijand moeilijker te maken het toestel te vinden.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 02:24
Bron: nos.nl

01:43 | Zelensky krijgt miljoenen in VS, maar niet raketten waar hij om vroeg

De Oekraïense president Zelensky heeft miljoenen aan steun opgehaald in het Witte Huis, maar zal toch ietwat teleurgesteld zijn met het voorlopige resultaat van zijn bezoek aan Washington. Hij moet naar huis zonder toezegging van Amerikaanse ATACMS-raketten.

Oekraïne lobbyt al vele maanden voor deze raketten, die een bereik hebben van 300 kilometer. Kyiv had goede hoop dat het deze keer zou lukken, maar het Witte Huis gaf opnieuw niet toe. Veiligheidsadviseur Sullivan zei wel expliciet dat de optie voor Washington op tafel blijft.

President Biden benadrukte dat de VS Oekraïne zal blijven steunen in de strijd tegen Rusland:

Biden beloofde ook nadrukkelijk Oekraïne te assisteren bij de luchtverdediging. Hij herinnerde eraan dat Rusland vorig jaar Oekraïense burgers in de kou zette met aanvallen op elektriciteitsbedrijven. Het Witte Huis verwacht dat het Kremlin weer voor die tactiek zal kiezen. "Het Oekraïense volk zal zich schrap moeten zetten, maar wij staan aan hun zijde."

Republikeinse terughoudendheid

Deze toezeggingen werden overschaduwd door de kritische houding van sommige Republikeinen in het Congres. Zo wilde de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy geen toezeggingen doen over hulp aan Oekraïne.

Waar de Oekraïense president vorige keer een staande ovatie kreeg van de Senaat en het Huis, mocht hij deze keer niet het Congres toespreken. McCarthy wees Zelensky's verzoek af wegens tijdgebrek. Hun overleg vond plaats achter gesloten deuren. Volgens CNN heeft de Huisvoorzitter geprobeerd te voorkomen dat hij werd gefotografeerd met Zelensky.

Een deel van de Republikeinen geeft binnenlandse projecten prioriteit, herhaalde McCarthy na afloop van het gesprek met Zelensky. Omdat zijn partij een meerderheid heeft in het Huis kan die een andere aanvraag van Biden van 24 miljard dollar blokkeren. De president zei na zijn ontmoeting met Zelensky echter te vertrouwen op het gezonde verstand van de oppositiepartij: "Er is geen alternatief."


Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 01:43
Bron: nos.nl

00:01 | CBS: Ouderen hebben het vaakst contact met hun buren

Het lijkt een inkoppertje: ouderen hebben vaker contact met hun buren dan jongeren. Al is het de afgelopen tien jaar wél minder geworden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in zijn nieuwste rapport.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 22-09-2023 00:01
Bron: www.ad.nl

23:43 | BBB-kandidaat Mona Keijzer krijgt zelf ook wachtgeld

Haar partijleider had eerder deze week nog forse kritiek op Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) die met wachtgeld de campagne ingaat, maar BBB-kandidaat Mona Keijzer blijkt zelf ook wachtgeld te ontvangen. ,,Wachtgeld is wachtgeld, daar heeft u gelijk in”, erkende de oud-CDA’er in de talkshow Humberto van RTL, waar ze werd bevraagd over de kwestie.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 23:43
Bron: www.ad.nl

23:11 | Terug naar school in Hatay: verdriet, angst en zorgen

In het aardbevingsgebied in het zuidoosten van Turkije gaan kinderen weer naar school. Voor het eerst in zeven maanden is het reguliere onderwijs vorige week hervat. In de zwaarst getroffen provincie Hatay ging dat gepaard met gemengde gevoelens. Er waren veel verdriet, angst en zorgen.

Zeven maanden lang waren Filiz Camlica en haar man altijd samen met hun vier kinderen. De aardbevingen hadden hun leven, zoals dat van zo veel mensen, volledig overhoopgehaald. Hun huis, net buiten de stad Hatay, raakte zwaar beschadigd en werd onbewoonbaar. Ze verloren dierbaren, buren en familieleden. Maandenlang moesten ze overleven. Eerst in een tent, later kwam er een containerwoning in hun achtertuin.

De kinderen waren opgelucht dat ze vorige week eindelijk weer naar school konden, vertelt ze. Maar het was ook ingrijpend. "Ze doen hun best hun leven op te pakken, maar ik kan niet zeggen dat het goed met ze gaat", aldus Filiz. Door de aardbeving zijn haar kinderen snel bang, vooral als het regent of onweert. "Dan slapen ze slecht en zijn ze angstig. We hebben het allemaal meegemaakt die nacht van de eerste aardbeving. Het beven, de storm, het noodweer, alles kwam tegelijk. De kinderen raken nog steeds geregeld van slag".

Correspondent Mitra Nazar bezocht de eerste schooldag in het aardbevingsgebied in Hatay:

Ze maken zich zorgen over de veiligheid van het schoolgebouw. Dat staat in het hart van Antakya, het district waar de ravage na de ramp het grootst was. Overal ligt nog puin van ingestorte gebouwen, maar het schoolgebouw bleef overeind staan.

"Ze zeggen dat het gebouw veilig is, maar van de kinderen horen we dat er in het midden van het pand een grote scheur zit." Als ouders tasten ze in het duister, maar ze hebben geen keus. "Met angst sturen we de kinderen naar school. Omdat onderwijs belangrijk is. Maar garanties dat het veilig is, hebben we niet".

In Hatay kwamen naar schatting 23.000 mensen om het leven. Dat is bijna de helft van het totale aantal slachtoffers verspreid over 11 provincies in Zuid-Oost Turkije. Door de ramp zijn zo'n vier miljoen kinderen van onderwijs verstoken geweest.

Toen op 11 september de scholen weer opengingen, werden veel kinderen geconfronteerd met klasgenoten die er niet meer zijn. "Dat doet ze veel pijn," zegt Filiz. "Een aantal van hun vriendjes is samen met hun ouders omgekomen. Van sommigen weten we het nu pas".

Ook voor de leerkrachten was het een emotionele week. Wiskundeleraar Nurettin Bolat verloor verschillende collega's op de middelbare school waar hij al twaalf jaar werkt. "Ik wist al langer dat ze dood zijn. Maar op school rondlopen maakt het zwaarder. Waar je ook kijkt, je ziet overal dingen die je doen denken aan die collega's die er niet meer zijn".

De eerste schoolweek verliep chaotisch, zegt hij. Er zijn nog veel problemen. Zo zijn er te weinig schoolbussen en is er gebrek aan accommodatie voor leerkrachten die hun huis kwijtraakten of uit andere delen van het land komen. Er zijn berichten over leerkrachten die in hun auto moesten slapen om op tijd op school te kunnen zijn.

Een ander probleem zijn de leefomstandigheden van de leerlingen. Veel kinderen wonen in tentenkampjes, waar het ontbreekt aan goede faciliteiten. Leerkracht Bolat gaat na schooltijd geregeld even kijken hoe het daar gaat.

In één van de tenten spreekt hij met Betul van zestien. Voor de aardbeving was ze serieus met school bezig was omdat ze arts wil worden. Met tranen in haar ogen vertelt ze dat ze in de tent met geen mogelijkheid kan studeren voor haar examens. "Ik heb niet de juiste boeken. Ik heb niet eens een tafel en een stoel. Er is geen internet, ik heb geen tablet meer. Zelfs mijn schooluniform is onder het puin blijven liggen. Ik ben ten einde raad".

Tranen biggelen over haar wangen als ze vertelt hoe het was om haar klasgenootjes weer te zien. Over hoe ze spraken over die ene vriendin die onder het puin dood is gegaan nadat er een muur op haar was gevallen. "Dat is toch een verschrikkelijke manier om dood te gaan," snikt de zestienjarige.

'Met hun hoofd niet bij'

Wiskundeleraar Bolat ziet dat zijn leerlingen mentaal nog helemaal niet klaar zijn voor schoolwerk. "Kinderen die naasten hebben verloren of onder het puin hebben vastgezeten. Ze zijn er met hun hoofd niet bij, het is alsof ze in een andere wereld leven. Ik heb het over de meerderheid van de leerlingen."

Hij vindt dat aandacht voor de mentale gesteldheid van kinderen ernstig tekortschiet op school. "We moesten ons vanaf dag één focussen op wiskunde en natuurkunde. Maar deze kinderen zijn getraumatiseerd. Dan moet je de eerste paar maanden andere dingen doen. Er moet een speciaal programma voor komen. Psychologische ondersteuning." Hij is zelf ook geëmotioneerd. "Die kinderen moeten onze prioriteit zijn. Zij zijn onze hoop. We moeten hen eerst redden, pas dan kan de rest ook helen."


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 23:11
Bron: nos.nl

22:15 | GoFundMe betaalt donateurs terug na leugen van pokeraar over ongeneeslijke ziekte

GoFundMe gaat voor duizenden euro's aan donaties terugbetalen aan donateurs nadat een Amerikaanse pokerspeler onder valse voorwendselen bij hen geld had opgehaald. De man, een amateurspeler, zei donaties nodig te hebben om zich in te kunnen kopen bij het World Series of Poker-toernooi. Om geld op te halen loog hij dat hij ernstig ziek was.

De winnaar van het toernooi, het WK voor pokeraars, kan rekenen op 11,3 miljoen euro aan prijzengeld. Maar wie mee wil doen aan het prestigieuze pokertoernooi in Las Vegas moet voor 10.000 dollar aan inschrijvingsgeld betalen.

Via het crowdfundingsplatform wist de 37-jarige man uit de Amerikaanse staat Californië, Rob Mercer, tussen de 30.000 en 50.000 dollar op te halen bij gulle gevers. Hij deed dat door in zijn oproep op GoFundMe te zeggen dat hij leed aan een vergevorderd stadium van darmkanker en dat deelnemen aan het toernooi zijn laatste wens was.

Onder meer een chronisch zieke donateur - eveneens een pokeraar - doneerde een paar duizend euro. Via een sponsor wist Mercer daarnaast een verblijf in een luxueus hotel in Las Vegas te regelen.

Gisteren gaf Mercer publiekelijk toe gelogen te hebben over zijn ziekte. "Het spijt me, ik had eerlijk moeten zijn over mijn situatie", zei hij tegen een lokale krant. Inmiddels heeft GoFundMe hem van het platform verbannen.

Mercer zelf is overigens niet van plan de donateurs terug te betalen, zei hij. Hij gelooft dat hij wel degelijk lijdt aan een vorm van kanker, Hij zou borstkanker hebben, maar is niet gediagnosticeerd.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 22:15
Bron: nos.nl

21:45 | ‘Ruim twee keer zoveel meldingen over seksueel wangedrag op universiteiten’

Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt onderzoeksprogramma Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 21:45
Bron: www.ad.nl

21:23 | Vrouw aangehouden die duizenden keren onnodig 112 belde

Een 57-jarige vrouw uit Velp heeft sinds februari ruim drieduizend keer onnodig alarmnummer 112 gebeld. Dat meldt de politie.

De vrouw belde met een telefoon zonder simkaart waardoor ze lastig te traceren was. Uit onderzoek werd wel duidelijk uit welke omgeving de vrouw belde, maar een adres viel niet te traceren. Hierdoor kon ze maandenlang haar gang gaan.

Vanmorgen belde de vrouw, waarschijnlijk per ongeluk, met een gewone telefoon. De centralist legde de link met de vele valse meldingen en trok aan de bel.

Dankzij het telefoonnummer van de vrouw werd haar adres achterhaald. Aan agenten die naar haar huis gingen, gaf ze toe de vele neptelefoontjes te hebben gepleegd, waarna ze werd aangehouden. De telefoon waarmee ze de belletjes maakte, is in beslag genomen, schrijft Omroep Gelderland.

Waarom de vrouw het alarmnummer zo vaak belde, wordt onderzocht. De politie sluit niet uit dat ze hulp nodig heeft.

Het onnodig bellen van 112 is een misdrijf dat agenten en andere hulpverleners veel tijd kost, benadrukt de politie.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 21:23
Bron: nos.nl

20:46 | Leeuwenwelpje gevonden langs kant van de weg in Servië

In Servië is een leeuwenwelpje van slechts een paar maanden oud langs de kant van de weg gevonden. Het vrouwelijke welpje zwierf aan de randen van de noordelijke stad Subotica, vlak bij de grens met Hongarije.

De politie heeft de jonge leeuwin naar de dierentuin Palic Zoo in de buurt van Subotica gebracht, waar ze wordt verzorgd. "Ze is in een behoorlijke slechte conditie en ondervoed. Het is lastig vast te stellen hoe oud het welpje precies is, maar we denken dat het vier à vijf maanden oud is", zegt Sonja Mandic, directeur van de dierentuin, tegen een lokale nieuwssite.

Aaien en op de foto

Een inwoner van Subotica vond het dier langs de weg, waarna er meer inwoners op afkwamen. Omdat het jonge welpje niet bang bleek te zijn, maakten ze van de gelegenheid gebruik om het dier te aaien en ermee op de foto te gaan.

Het is onduidelijk waar het dier vandaan komt. Het welpje verblijft tijdelijk in de Palic Zoo totdat er een permanente plek voor is gevonden.

Bekijk hieronder beelden van de vondst van het kleine welpje:


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 20:46
Bron: nos.nl

20:43 | Bestseller Hoe overleef ik helpt nu ook tobbende twintigers: ‘Rosa voelt als een echte vriendin’

Goed nieuws voor tobbende twintigers. Geen boek heeft zoveel invloed op een generatie kinderen gehad als de bestseller Hoe overleef ik van Francine Oomen. Nu is er een vervolg dat is geschreven speciaal voor de iets oudere jongere die met de levenslessen opgroeide. Deze keer komen burn-outs, studieschulden en twijfels over het moederschap langs.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 20:43
Bron: www.ad.nl

20:30 | Als Pieter Omtzigt op dag twee kritiek krijgt, reageert hij: ‘Ik had meer steun verwacht’

Pieter Omtzigt staat virtueel op vette winst bij de komende verkiezingen, maar in het Prinsjesdagdebat mijden zijn tegenstanders hem het liefst. Bewust. Pas helemaal op het einde krijgt hij tegengas. ,,Wat wilt ú dan?’’
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 20:30
Bron: www.ad.nl

20:28 | Toch nog even op vakantie? Op deze bestemmingen is het in het najaar nog warm

albanie-vakantieland

Heb jij plannen om in het najaar nog even de zon op te zoeken? Wij hebben de beste vakantiebestemmingen op een rijtje gezet.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 20:28
Bron: www.metronieuws.nl

20:15 | BCC vraagt faillissement aan: wat gebeurt er met mijn al betaalde bestelling?

Elektronicaketen BCC heeft faillissement aangevraagd. Waar heb jij als consument recht op als de keten daadwerkelijk failliet gaat en krijg je jouw wasmachine die voor een reparatie in de werkplaats staat nog terug? Zes vragen over wat je als consument kunt doen bij een faillissement.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 20:15
Bron: www.ad.nl

20:12 | Internationaal Strafhof deels stilgelegd na hackaanval

Het Internationaal Strafhof is deels stilgelegd na de hackaanval waar de NOS eerder over berichtte. De afgelopen dagen gingen geplande zittingen in het proces tegen een verdachte van oorlogsmisdaden niet door.

Dat blijkt uit de website van het Strafhof, waar zittingen de afgelopen dagen uit de agenda zijn verdwenen. Een advocaat van een beklaagde bevestigt dat.

Vandaag zijn de werkzaamheden hervat, maar het ICT-netwerk van het Strafhof is nog grotendeels op slot, meldt persbureau Reuters. Dat stelt ook de bewuste advocaat: op afstand werken is bijvoorbeeld niet mogelijk. Intern is het kantoornetwerk wel functioneel.

Signalen

Vorige week kwamen de eerste signalen van de aanval binnen. Nederlandse overheidsdiensten doet nu onderzoek binnen het Strafhof. Daardoor moet duidelijk worden wie er achter de aanval zit. Ook moet blijken of en hoeveel documenten zijn gestolen, zoals volgens een bron van de NOS is gebeurd.

Eerder probeerde Rusland een spion als werknemer bij het Strafhof onder te brengen. Ook probeerde het land de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag te hacken. Of Rusland ook achter de nieuwste hack zit, is echter nog onbekend.

In het Strafhof wordt gewerkt aan zaken tegen Rusland, vanwege de inval in Oekraïne. De informatie die het Strafhof heeft, is zeer gevoelig. Voor verdachten kan het interessant zijn om te weten of er onderzoek naar hen loopt en wie door het Strafhof worden gehoord als getuigen.

Militieleider

De geannuleerde hoorzittingen gingen over de zaak tegen Alfred Yekatom, een ex-militieleider uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, waaronder de inzet van kindsoldaten, moord en marteling.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 20:12
Bron: nos.nl

20:12 | Internationaal Strafhof deels stilgelegd na hackaanval

Het Internationaal Strafhof is deels stilgelegd na de hackaanval waar de NOS eerder over berichtte. De afgelopen dagen gingen geplande zittingen in het proces tegen een verdachte van oorlogsmisdaden niet door.

Dat blijkt uit de website van het Strafhof, waar zittingen de afgelopen dagen uit de agenda zijn verdwenen. Een advocaat van een beklaagde bevestigt dat.

Vandaag zijn de werkzaamheden hervat, maar het ICT-netwerk van het Strafhof is nog grotendeels op slot, meldt persbureau Reuters. Dat stelt ook de bewuste advocaat: op afstand werken is bijvoorbeeld niet mogelijk. Intern is het kantoornetwerk wel functioneel.

Signalen

Vorige week kwamen de eerste signalen van de aanval binnen. Nederlandse overheidsdiensten doet nu onderzoek binnen het Strafhof. Daardoor moet duidelijk worden wie er achter de aanval zit. Ook moet blijken of en hoeveel documenten zijn gestolen, zoals volgens een bron van de NOS is gebeurd.

Eerder probeerde Rusland een spion als werknemer bij het Strafhof onder te brengen. Ook probeerde het land de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in Den Haag te hacken. Of Rusland ook achter de nieuwste hack zit, is echter nog onbekend.

In het Strafhof wordt gewerkt aan zaken tegen Rusland, vanwege de inval in Oekraïne. De informatie die het Strafhof heeft, is zeer gevoelig. Voor verdachten kan het interessant zijn om te weten of er onderzoek naar hen loopt en wie door het Strafhof worden gehoord als getuigen.

Militieleider

De geannuleerde hoorzittingen gingen over de zaak tegen Alfred Yekatom, een ex-militieleider uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, waaronder de inzet van kindsoldaten, moord en marteling.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 20:12
Bron: nos.nl

19:45 | Kevin schoot iemand dood en is al bijna vrij, maar vlucht dan naar Aruba: ‘Opa is overleden’

Bij een ruzie schiet Kevin R. (28) in Rotterdam een man dood. Hij wordt in 2020 veroordeeld tot zeven jaar cel, maar kan dankzij een gevangenisprogramma nog geen drie jaar later buiten de poorten onder toezicht zijn leven al weer opbouwen. Toch vlucht hij onlangs naar Aruba om de begrafenis van zijn opa bij te wonen. Levert dat hem vrijheid op? Of langere celstraf?
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 19:45
Bron: www.ad.nl

19:37 | 'Amerikaanse Nobelprijs' voor kankeronderzoeker Piet Borst

Piet Borst, emeritus hoogleraar klinische biochemie en moleculaire biologie aan de Universiteit van Amsterdam, krijgt de Lasker Award. Die prestigieuze Amerikaanse prijs is bestemd voor mensen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan medische wetenschap en de volksgezondheid.

De Lasker Award wordt gezien als het Amerikaanse equivalent van de Nobelprijs. De jury kent de prijs toe aan Borst (89) "voor zijn uitzonderlijke 50-jarige carrière van wetenschappelijke ontdekkingen, mentorschap en leiderschap".

Borst deed ontdekkingen op het gebied van de parasitologie en oncologie. Hij onderzocht onder meer hoe kankercellen resistent worden tegen chemotherapie.

Ook was hij wetenschappelijk directeur van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam. De jury van de Lasker Award stelt dat het aan hem te danken is dat het NKI uitgroeide tot internationaal toonaangevend onderzoekscentrum.

Niet op gerekend

Borst vindt de toekenning van de prijs "ontzettend leuk" en "een hele eer", zegt hij tegen NRC, de krant waarvoor hij meer dan twintig jaar columns schreef. Hij had er niet op gerekend. "Ik wist niet eens dat de prijs ook aan mensen buiten Amerika wordt uitgereikt."

Met de prijs is 250.000 dollar gemoeid. In 2002 kreeg de Nederlands-Amerikaanse Pim Kolff, uitvinder van de kunstnier en het kunsthart, de onderscheiding.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 19:37
Bron: nos.nl

19:32 | Wie steunt wie in het conflict Armenië en Azerbeidzjan?

Deze week laaide het geweld in de enclave Nagorno-Karabach hevig op. Bij gevechten vielen meer dan 200 doden en 400 gewonden. Nagorno-Karabach ligt in Azerbeidzjan, maar in de enclave wonen vooral etnische Armeniërs.

De regio kent een lange geschiedenis van conflict: na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie splitste Nagorno-Karabach zich met hulp van Armenië af van Azerbeidzjan, na een bloedige burgeroorlog. Sindsdien worden beide buurlanden in de Kaukasus gesteund door naties binnen en buiten Europa. Welke landen zijn dit en wat zijn hun belangen?

Rusland

Rusland is officieel een bondgenoot van Armenië, zegt Wouter Zweers, Europa-deskundige aan Instituut Clingendael. Beide landen zijn lid van de CSTO, de tegenhanger van de NAVO. Rusland heeft een militaire basis in Armenië en het Russische leger beschermt de Armeense grenzen. In Nagorno-Karabach is Rusland aanwezig met een vredesmacht om de etnisch Armeense bevolking te beschermen.

Maar Rusland wil niet te ver gaan, zegt Agha Bayramov, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Groningen. "Het Russische leger beschermt alleen de Armeense bevolking, het valt niet de Azerbeidzjaanse troepen aan." En ook de bescherming van de Armeniërs in Nagorno-Karabach valt tegen, zegt Zweers.

Het is de vraag of de Russen het niet kunnen of niet willen, zegt Zweers. "Waarschijnlijk een combinatie van beide." Rusland heeft er belang bij dat het conflict om Nagorno-Karabach voortduurt, verklaart Bayramov. "Rusland wil controle houden over de regio. Als er vrede komt, moeten de Russische troepen daar weg. Zolang er geen vrede is, kunnen ze daar blijven." Bovendien verdient Rusland geld met de verkoop van wapens aan zowel Armenië als Azerbeidzjan, zegt Bayramov.

Een rol lijkt ook te spelen dat Rusland door de oorlog in Oekraïne minder in staat is elders actief te zijn. Bovendien staat Armenië in die oorlog zeker niet zonder meer achter Rusland.

Iran

Een andere partner van Armenië is Iran, dat volgens Bayramov vooral militaire steun geeft. "Armenië beschikt over Iraanse drones, net als Rusland in de oorlog tegen Oekraïne."

"Militaire steun vanuit Iran kan belangrijk zijn voor Armenië", zegt Zweers. "Want Rusland is in het verleden een minder betrouwbare partner gebleken bij het leveren van wapens."

Het bondgenootschap tussen Armenië en Iran heeft volgens Bayramov te maken met de vijandschap tussen Iran en Israël. "Azerbeidzjan en Israël zijn bondgenoten", zegt hij. "Iran is dus een bondgenoot van Armenië om een machtsevenwicht te creëren."

Turkije

Turkije is een trouwe bondgenoot van Azerbeidzjan. Het steunde Azerbeidzjan met militaire middelen in de oorlog over Nagorno-Karabach in 2020. Ook krijgt het Azerbeidzjaanse leger training van het Turkse leger, zegt Bayramov. "En het koopt wapens van Turkije, vooral drones."

Belangrijk is de culturele verwantschap, zegt Zweers. "Het zijn allebei Turkse volken." Bovendien zijn de verhoudingen tussen Turkije en Armenië van oudsher slecht als gevolg van de Armeense genocide. In de Eerste Wereldoorlog werden de christelijke Armeniërs verdreven uit hun leefgebieden in het Turks-Ottomaanse Rijk, omdat ze de zijde van de Turkse aartsvijand Rusland zouden kiezen.

Bij het bondgenootschap speelt ook mee dat Turkije voor Azerbeidzjan "een brug naar Europa" vormt, aldus Bayramov. "De Europese Unie krijgt olie en gas vanuit Azerbeidzjan, via Turkije."

Israël

Een andere partner van Azerbeidzjan is Israël. Ook van dit land koopt Azerbeidzjan gevechtsdrones, zegt Bayramov.

De steun van Israël aan Azerbeidzjan is volgens hem verklaarbaar door de behandeling van de joodse gemeenschap in Azerbeidzjan. "Azerbeidzjan is een multi-etnisch land, en het maakt er niet uit of je joods of christelijk bent. Dat is belangrijk voor Israël: dat joden respectvol worden behandeld."

Daarnaast speelt hier opnieuw de vijandigheid tussen Iran en Israël, maar dan andersom, zegt Bayramov. "Azerbeidzjan is geen groot fan van buurland Iran, dat een bondgenoot is van Armenië. Azerbeidzjan wil dus een partner waar Iran niet blij mee is, en dat is Israël."

Verenigde Staten

De Verenigde Staten zijn geen bondgenoot van Armenië, zegt Zweers. "Zolang Armenië in de CSTO zit, de tegenhanger van de NAVO, zullen ze het land niet steunen met wapens."

Maar van Amerikaanse steun aan Azerbeidzjan is volgens Zweers ook geen sprake. Daarvoor is het land volgens hem te autocratisch.

Europese Unie

Ook de Europese Unie kiest niet echt partij. Wel zijn de banden met Azerbeidzjan aangehaald na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. "De Europese landen zijn op zoek gegaan naar andere leveranciers van olie en gas dan Rusland."

De EU krijgt daarbij de kritiek dat er een oog wordt dichtgeknepen als het gaat om mensenrechten, zegt Zweers. "Het gaat dan ook vooral om een zakelijke relatie."

Met Armenië is die relatie volgens hem anders. "Bij Armenië probeert de EU meer om de eigen normen en waarden op te leggen. Het probeert Armenië bijvoorbeeld te bewegen om democratische veranderingen door te voeren."


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 19:32
Bron: nos.nl

19:12 | Vlogger Gio rijdt al maanden filmend in zijn auto rond, OM onderzoekt video’s op strafbare feiten

Het Openbaar Ministerie gaat de YouTube-filmpjes van onlineberoemdheid Gio Latooy onder de loep nemen. Aanleiding is een video waarin de 24-jarige vlogger huilend achter het stuur kruipt en dat met een camera in zijn hand filmt. Dat doet hij overigens vaker, blijkt uit verschillende video's op zijn YouTube-pagina.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 19:12
Bron: www.ad.nl

19:05 | Opvoedvraag: ‘Mijn dochter is bijna 2 en nog steeds kaal, is dat normaal?’

dochter kaal

Deze week beantwoordt Metro de opvoedvraag van Quirine: „Mijn dochter is bijna 2 en nog steeds kaal, is dat normaal?"
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 19:05
Bron: www.metronieuws.nl

18:25 | 28 Miljard voor 0,000036 graden minder opwarming?

Het kabinet trok dit voorjaar 28 miljard euro uit om de opwarming van de aarde te verminderen. Volgens PVV-leider Geert Wilders levert dat 0,000036 graden winst op, beter gezegd: minder verhoging. Ook andere politici gebruikten het getal. Klopt dit?
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 18:25
Bron: www.ad.nl

17:57 | Supersnel mobiel internet laat nóg langer op zich wachten

Het had er eigenlijk al lang moeten zijn: supersnel mobiel internet via 5G. Maar het is opnieuw vertraagd, bevestigde het ministerie van Economische Zaken vandaag. Oorzaak: aan de ene kant een belangenspel van allerlei bedrijven en aan de andere kant de Nederlandse Staat, die de veiling van de frequenties organiseert. Volgende maand dient er een rechtszaak die uitsluitsel moet geven.

5G is al beschikbaar in Nederland: de kans bestaat dat je het al ziet staan boven in je telefoonscherm. Het eerste 'deel' werd door de providers in juli 2020 aangezet nadat een veiling meer dan een miljard euro voor de schatkist had opgeleverd. De komende veiling levert Economische Zaken vermoedelijk opnieuw op z'n minst honderden miljoenen euro's op.

Het eerste deel leidde tot een kleinere snelheidsverbetering ten opzichte van 4G. Maar de grote stap moet nog komen, met 3,5 GHz. Dat heeft een technische reden: 5G werkt nu alleen op de 700 MHz-band, die een ver bereik heeft, maar een minder hoge snelheid. 3,5 GHz heeft minder bereik, maar wel een hogere snelheid. De gedachte was eerst dat dit 'tweede deel' vorig jaar beschikbaar zou komen, maar in mei van dat jaar werd al duidelijk dat dat niet haalbaar was.

Veel sneller internet

5G op de 3,5 GHz-band betekent in de praktijk voor consumenten veel sneller internet op hun telefoon (tot 1000 Megabit, net zo snel als wat je nu vaak kunt krijgen via glasvezel), mits hun telefoon dit ondersteunt. Voor bedrijven betekent het dat ze hun eigen privénetwerk kunnen opzetten als ze meedoen aan de veiling. Een netwerk waarover ze veel meer controle hebben. In andere Europese landen is de uitrol van 3,5 GHz al veel verder.

De rechtszaak dient op 11 oktober. Er staan in totaal negen partijen tegenover de Staat. De zaak draait om het vaststellen van de kaders voor de frequentieveiling. Via de rechter hopen de afzonderlijke procespartijen invloed uit te oefenen op de voorwaarden.

Het gaat onder meer om Nederlandse providers met een eigen netwerk: VodafoneZiggo, Odido (voorheen T-Mobile) en KPN. Maar ook onder meer het Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol zijn erbij, zij willen meer plek voor hun eigen 5G-netwerk.

Satellieten

Een andere procespartij is satellietbedrijf Inmarsat. Dat is gevestigd in Friese Burum en biedt vanuit daar al vijftig jaar satellietcommunicatie aan. Het is in bijzonder van belang voor de scheepvaart, het wordt ook wel '112 op zee' genoemd. Een landelijke uitrol van 5G op 3,5 GHz botst met de satellietcommunicatie die wordt verzorgd door dit bedrijf.

Het plan is dat Inmarsat verhuist naar Griekenland. Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken schreef vorige maand in een Kamerbrief dat de verhuizing in een "vergevorderd stadium" is. "De bouw van het satellietgrondstation is afgerond en op dit moment vinden in Griekenland de laatste configuratietesten plaats."

'Onvoldoende zekerheid'

Bovendien heeft het bedrijf een vergunning gekregen van Griekenland om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Deze loopt tot eind 2027 en kan daarna worden verlengd tot eind 2032. Adriaansens schrijft in de brief dat Inmarsat deze constructie niet "voldoende zekerheid" vindt geven om daadwerkelijk te verhuizen, het bedrijf wil dat het zeker is tot en met 2032.

Daar zit het probleem. De minister schrijft dat Griekenland niet een vergunning voor een dermate lange periode mag afgeven. Dat de Griekse autoriteiten "zeer blij zijn" met de komst van het satellietbedrijf en bovendien het belang onderkennen van wat het doet, neemt volgens Adriaansens niet weg dat een langere vergunning er niet in zit.

Inmarsat-directeur Gerard Luursema neemt daarmee geen genoegen. "We hebben te maken met internationale afspraken over het verzorgen van communicatie met zeelieden", zegt hij. "We moeten zeker weten dat we noodoproepen kunnen blijven faciliteren."

Ondertussen vindt de minister dat er genoeg aan is gedaan om de toekomst van Inmarsat zeker te stellen. Maar daar verzet het satellietbedrijf zich tegen, schrijft Adriaansens. Vorige maand besloot ze dat het recht van het bedrijf op de 3,5 GHz-band vervalt per 1 februari volgend jaar. Dat is een van de dingen waar het volgende maand over zal gaan.

Het ministerie van Economische Zaken kan nog niet zeggen wanneer er wel geveild gaat worden. Dat hangt af van het oordeel van de bestuursrechter. Zodra de veilingregeling officieel is gepubliceerd, heeft de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur zo'n zes maanden nodig om de veiling op te zetten.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 17:57
Bron: nos.nl

17:57 | Supersnel mobiel internet laat nóg langer op zich wachten

Het had er eigenlijk al lang moeten zijn: supersnel mobiel internet via 5G. Maar het is opnieuw vertraagd, bevestigde het ministerie van Economische Zaken vandaag. Oorzaak: aan de ene kant een belangenspel van allerlei bedrijven en aan de andere kant de Nederlandse Staat, die de veiling van de frequenties organiseert. Volgende maand dient er een rechtszaak die uitsluitsel moet geven.

5G is al beschikbaar in Nederland: de kans bestaat dat je het al ziet staan boven in je telefoonscherm. Het eerste 'deel' werd door de providers in juli 2020 aangezet nadat een veiling meer dan een miljard euro voor de schatkist had opgeleverd. De komende veiling levert Economische Zaken vermoedelijk opnieuw op z'n minst honderden miljoenen euro's op.

Het eerste deel leidde tot een kleinere snelheidsverbetering ten opzichte van 4G. Maar de grote stap moet nog komen, met 3,5 GHz. Dat heeft een technische reden: 5G werkt nu alleen op de 700 MHz-band, die een ver bereik heeft, maar een minder hoge snelheid. 3,5 GHz heeft minder bereik, maar wel een hogere snelheid. De gedachte was eerst dat dit 'tweede deel' vorig jaar beschikbaar zou komen, maar in mei van dat jaar werd al duidelijk dat dat niet haalbaar was.

Veel sneller internet

5G op de 3,5 GHz-band betekent in de praktijk voor consumenten veel sneller internet op hun telefoon (tot 1000 Megabit, net zo snel als wat je nu vaak kunt krijgen via glasvezel), mits hun telefoon dit ondersteunt. Voor bedrijven betekent het dat ze hun eigen privénetwerk kunnen opzetten als ze meedoen aan de veiling. Een netwerk waarover ze veel meer controle hebben. In andere Europese landen is de uitrol van 3,5 GHz al veel verder.

De rechtszaak dient op 11 oktober. Er staan in totaal negen partijen tegenover de Staat. De zaak draait om het vaststellen van de kaders voor de frequentieveiling. Via de rechter hopen de afzonderlijke procespartijen invloed uit te oefenen op de voorwaarden.

Het gaat onder meer om Nederlandse providers met een eigen netwerk: VodafoneZiggo, Odido (voorheen T-Mobile) en KPN. Maar ook onder meer het Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol zijn erbij, zij willen meer plek voor hun eigen 5G-netwerk.

Satellieten

Een andere procespartij is satellietbedrijf Inmarsat. Dat is gevestigd in Friese Burum en biedt vanuit daar al vijftig jaar satellietcommunicatie aan. Het is in bijzonder van belang voor de scheepvaart, het wordt ook wel '112 op zee' genoemd. Een landelijke uitrol van 5G op 3,5 GHz botst met de satellietcommunicatie die wordt verzorgd door dit bedrijf.

Het plan is dat Inmarsat verhuist naar Griekenland. Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken schreef vorige maand in een Kamerbrief dat de verhuizing in een "vergevorderd stadium" is. "De bouw van het satellietgrondstation is afgerond en op dit moment vinden in Griekenland de laatste configuratietesten plaats."

'Onvoldoende zekerheid'

Bovendien heeft het bedrijf een vergunning gekregen van Griekenland om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Deze loopt tot eind 2027 en kan daarna worden verlengd tot eind 2032. Adriaansens schrijft in de brief dat Inmarsat deze constructie niet "voldoende zekerheid" vindt geven om daadwerkelijk te verhuizen, het bedrijf wil dat het zeker is tot en met 2032.

Daar zit het probleem. De minister schrijft dat Griekenland niet een vergunning voor een dermate lange periode mag afgeven. Dat de Griekse autoriteiten "zeer blij zijn" met de komst van het satellietbedrijf en bovendien het belang onderkennen van wat het doet, neemt volgens Adriaansens niet weg dat een langere vergunning er niet in zit.

Inmarsat-directeur Gerard Luursema neemt daarmee geen genoegen. "We hebben te maken met internationale afspraken over het verzorgen van communicatie met zeelieden", zegt hij. "We moeten zeker weten dat we noodoproepen kunnen blijven faciliteren."

Ondertussen vindt de minister dat er genoeg aan is gedaan om de toekomst van Inmarsat zeker te stellen. Maar daar verzet het satellietbedrijf zich tegen, schrijft Adriaansens. Vorige maand besloot ze dat het recht van het bedrijf op de 3,5 GHz-band vervalt per 1 februari volgend jaar. Dat is een van de dingen waar het volgende maand over zal gaan.

Het ministerie van Economische Zaken kan nog niet zeggen wanneer er wel geveild gaat worden. Dat hangt af van het oordeel van de bestuursrechter. Zodra de veilingregeling officieel is gepubliceerd, heeft de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur zo'n zes maanden nodig om de veiling op te zetten.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 17:57
Bron: nos.nl

17:50 | Waarom mannelijke muizen als de dood zijn voor gele bananen

Muizenval muizen ratten gif rat rattenplaag lokmiddel ratten

Bananen zijn een geliefde snack voor veel mensen. Maar wist je dat mannelijke muizen er een stuk minder blij van worden?
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 17:50
Bron: www.metronieuws.nl

17:35 | 351 alleenreizende minderjarigen in opvang Ter Apel, zeven maal te veel

Opnieuw barst de opvang voor alleenreizende minderjarige asielzoekers (amv'ers) in Ter Apel uit zijn voegen. In de nacht van woensdag op donderdag verbleven 351 jongeren op het terrein, bevestigt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Dat is bijna zeven keer meer dan de bedoeling is; formeel gezien is er voor 55 amv'ers plek in het aanmeldcentrum. Zij verblijven in een apart gedeelte op het terrein, met extra begeleiding en beveiliging.

Afgelopen nacht zijn jongeren overgeplaatst naar de volwassenenopvang met extra beveiligers, laat een woordvoerder van het COA weten. "We zoeken naar allerlei mogelijkheden om die kinderen toch een plek te geven. We willen natuurlijk gelijk begeleiding geven, maar dit is een noodoplossing dus die begeleiding is er nog niet."

Ongeluk in slow motion

Het aantal alleenstaande minderjarige asielzoekers neemt al een paar jaar toe. In het eerste halfjaar van 2023 vroegen er veel meer asiel aan (1852) dan in de eerste zes maanden van 2022 (1198).

In maart deden het COA en voogdijorganisatie Nidos - verantwoordelijk voor de begeleiding van jongeren - een oproep voor meer opvangplekken. Die oproep werd in juni herhaald.

Vorig jaar stuurde demissionaire staatssecretaris Van der Burg van Asiel en Migratie al een brandbrief aan gemeenten. Op het verzoek om duurzame opvangplekken reageerde welgeteld één gemeente.

Woensdag is er overleg geweest tussen COA-bestuurders en Van den Burg. Daarin zei de staatssecretaris dat er voorrang moet worden gegeven aan amv'ers en ouders met kinderen. Asielzoekers zonder kinderen en alleenreizende mannen moeten desnoods op stoelen slapen.

Opvanglocaties gaan open

Vandaag worden opnieuw 41 alleenreizende jongeren in het aanmeldcentrum verwacht. Of en waar ze een plek kunnen vinden, is nog onduidelijk, zeg het COA.

Unicef Nederland vreest dat er opnieuw kinderen op stoelen moeten slapen. "Alle medewerkers doen hun uiterste best, maar de druk is gigantisch doordat er geen nieuwe locaties worden geopend. Kinderen missen structuur, dwalen op het terrein en missen voldoende persoonlijke aandacht," volgens de kinderrechtenorganisatie,

Op 1 oktober gaat een aantal opvanglocaties weer open, omdat het festivalseizoen afloopt. Van der Burg hoopt dat daarmee de druk van de ketel kan worden gehaald.

Gemeenten bang voor overlast

Het aantal jongeren dat asiel aanvraagt is niet hoger dan verwacht. Aan het eind van de zomer is het gebruikelijk dat er meer mensen asiel aanvragen in Ter Apel. Dat geldt ook voor jongeren. Tussen 21 augustus en 21 september kwamen er 805 alleenreizende minderjarigen in Ter Apel aan; ter vergelijking: in de wintermaanden vroegen ongeveer 200 jongeren asiel aan in een maand.

De vraag is waarom het maar niet wil lukken met die extra opvangplekken. "We hebben maanden geleden een oproep gedaan en er komt weinig van terug," zegt een woordvoerder van het COA. "De redenen zullen divers zijn. Het heeft ook te maken met het beeld dat gemeenten hebben van jongeren. Bij sommige inwoners van gemeenten bestaat toch een vooroordeel dat deze groep overlast geeft. In praktijk blijkt dit heel erg mee te vallen", aldus het COA.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 17:35
Bron: nos.nl

17:19 | Conflict tussen bondgenoten Polen en Oekraïne: 'Problemen borrelen al langer'

Uitspraken van president Zelensky op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hebben ertoe geleid dat Polen voorlopig geen nieuwe wapentoezeggingen aan Oekraïne doet. Dat terwijl Polen tot voor kort een van de belangrijkste wapenleveranciers voor Oekraïne was. Een kentering in de innige band tussen de landen, zo lijkt het, of is het vooral retoriek?

"Politiek theater", noemde Zelensky het importverbod op Oekraïens graan dat Polen, tegen EU-regels in, afgelopen vrijdag instelde. Hij noemde Polen niet direct in zijn speech, maar zei het "alarmerend" te vinden hoe "sommigen in Europa solidariteit uitspelen in een politiek theater". Voor Polen was het glashelder waar hij op doelde.

Volgens Kaspar Pucek, Oost-Europadeskundige bij instituut Clingendael en de Universiteit Leiden, komt de onenigheid tussen de bondgenoten voort uit strubbelingen die al langer onder de oppervlakte spelen. "Wat Polen en Oekraïne gemeen hebben, is hun gezamenlijke vijand, namelijk Rusland. Dat heeft hun band heel sterk gemaakt. Maar je ziet nu dat interne belangen uiteenlopen."

Zwarte Zee

Wat is er aan de hand? Sinds Rusland de havens in de Zwarte Zee blokkeert, is Oekraïne op zoek naar andere wegen om graan te exporteren. Een oplossing werd gevonden in de export over land via Europese buurlanden. Om Oekraïne tegemoet te komen, schafte de Europese Unie de douaneheffing op Oekraïense producten af.

Dat was tegen het zere been van Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije, die het goedkope Oekraïense graan als een bedreiging van hun eigen landbouwsector zagen. De EU besloot daarop dat Oekraïens graan wel door die landen vervoerd mocht worden, maar daar niet op de markt mocht belanden. Afgelopen vrijdag trok de Europese Commissie dit invoerverbod toch weer in, waarop Polen direct een spoedwet aannam om de invoer van Oekraïense landbouwproducten alsnog tegen te houden.

Bondgenoten

En toen kwamen de verwijten. Oekraïne diende een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie, Polen zei daarvan niet onder de indruk te zijn. Zelensky beschuldigde de Poolse regering ervan politieke spelletjes te spelen, de Poolse president Duda vergeleek Oekraïne met een "drenkeling die zijn redder mee de diepte in sleurt". De Poolse premier Morawiecki verklaarde vervolgens voorlopig geen wapens te leveren aan Oekraïne.

En dat is een grote breuk met de eerdere opstelling van Polen in de oorlog. Sinds het begin van de invasie liep het land voorop bij het leveren van wapens. Zo leverde Polen als eerste bondgenoot straaljagers aan Oekraïne, maanden voordat andere landen dat deden. Daarnaast heeft Polen ruim 1,5 miljoen Oekraïense vluchtelingen opgevangen sinds het begin van de oorlog.

Oost-Europadeskundige Pucek benadrukt dat de band tussen Oekraïne en Polen complexer is dan die lijkt. "De afgelopen maanden heeft Polen zich gepresenteerd als grote bondgenoot, maar dat was ook uit eigenbelang. Het gaf Polen een verhoogde geopolitieke status en de regering kon daarmee kritiek op de erosie van het eigen democratische systeem afwenden."

Obstakel EU-lidmaatschap

Dat het nu tot een confrontatie is gekomen tussen de regeringsleiders, vindt Pucek niet verrassend. "Dat landbouwconflict borrelt al een tijdje. Regeringspartij PiS leunt sterk op de agrarische sector. En met de verkiezingen in het vooruitzicht heeft PiS extra reden om voor die sector op te komen."

De Poolse landbouwsector is met 2,5 procent van het bruto binnenlands product niet groot, en kan juist daardoor niet opboksen tegen een landbouwreus als Oekraïne.

Pucek voegt eraan toe dat het landbouwprobleem verder gaat dan PiS. "Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat de Burgercoalitie, een grote oppositiepartij, op dit gebied eveneens protectionistisch zou optreden. De Oekraïense landbouwexport wordt bovendien gezien als een van de grootste obstakels in het mogelijke toekomstige EU-lidmaatschap van Oekraïne. Als dit nu al geruzie oplevert met Polen, een trouwe bondgenoot van Oekraïne, dan is het met landen als Hongarije al helemaal onmogelijk om tot overeenstemming te komen."

Russische dreiging

Maar dat Polen heeft gezegd wapenleveranties voorlopig stop te zetten, is toch vooral retoriek, zegt Pucek. Polen zou alle wapens die zijn toegezegd al hebben geleverd en het zal wapens uit andere westerse landen blijven doorvoeren naar Oekraïne. "Uiteindelijk is het ook in het belang van de Poolse regering om Oekraïne op militair gebied te blijven steunen. De Russische dreiging wordt in Polen sterk gevoeld."

De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw hebben elkaar vandaag telefonisch gesproken over het conflict en afgesproken tot een oplossing te komen "die in het belang is van beide landen".


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 17:19
Bron: nos.nl

17:10 | Jarenlang woonde Peter in zijn auto: ‘Collega’s wisten niet dat mijn huis al voor de deur stond’

Na zijn scheiding staat Peter (60) letterlijk met twee vuilniszakken op straat. Het is een donkere periode. Hij slaapt in zijn auto op parkeerplekken en later in een caravan. Nu heeft hij tijdelijke woonruimte dankzij de gemeente Rotterdam, maar zijn angst om weer op straat te belanden, blijft. ,,Ik heb een jaar om iets te vinden, anders sta ik weer buiten.”
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 17:10
Bron: www.ad.nl

17:01 | Hoe Nasa een taaie strijd voert tegen complotdenkers over maanlandingen

Maanlandingontkenners zijn wel vaker op hun nummer gezet. Maar zelden in de Tweede Kamer en zelden zo grappig als Geert Wilders dat deze week deed bij Thierry Baudet. ‘Volgens mij bent u al heel ver op weg naar de maan.’
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 17:01
Bron: www.ad.nl

17:00 | Expert: ‘Links én rechts zijn vastgedraaid in hun eigen migratieleugens’

Nu de verkiezingscampagnes begonnen zijn, vliegen de slogans over migratie weer over tafel. Kreten die niet kloppen en de afgelopen dertig jaar niets hebben opgelost, stelt migratiewetenschapper Hein de Haas in zijn nieuwe boek Hoe migratie echt werkt, waarin hij 22 mythes doorprikt. In dit artikel licht hij er vijf toe. ,,Migratie lost de vergrijzing niet op, zoals links stelt. En we worden ook niet overspoeld door migranten, zoals rechts zegt”, vertelt Hein de Haas
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 17:00
Bron: www.ad.nl

16:53 | Wederopbouw rampgebied Marokko is race tegen de klok

Bijna twee weken na de zware aardbeving in het zuiden van Marokko is de hulpverlening aan de slachtoffers nog in volle gang. Nu de reddingsoperaties en het bergen van de lichamen op hun einde lopen, richt de Marokkaanse overheid zich op het bieden van hulp aan een getraumatiseerde bevolking die alles is kwijtgeraakt.

Huisvesting, voeding en medische zorg zijn de dingen waaraan de slachtoffers nu vooral behoefte hebben. Het blijkt alleen geen eenvoudige opgave te zijn om iedereen te helpen: het rampgebied is uitgestrekt en veel getroffen dorpen zijn onder normale omstandigheden al moeilijk te bereiken. Vanwege de naderende winter is het bovendien een race tegen de klok.

In de provincie Chichaoua, ten westen van Marrakech, heeft vooral de omgeving rond het dorp Assadil het zwaar te verduren gekregen. Om deze reden hebben hulpverleners van de Mohammed V Stichting dit dorp gekozen om hun medische hoofdkwartier er op te zetten.

"In deze omgeving staat in de meeste dorpen geen huis meer overeind", vertelt Abderahmane Sabir. Hij is verantwoordelijk voor het opzetten van hulpprojecten van de stichting. Veel slaap heeft hij de afgelopen week niet gehad. "We hebben hier een noodhospitaal opgezet waar mensen uit de regio naartoe komen. Maar we gaan ook naar de mensen toe die op verschillende plekken in tenten verblijven, dan kunnen we ter plekke zien of er nog medische hulp nodig is."

Psychologische hulp

In een gebouwencomplex van een middelbare school dat nog deels overeind staat, worden medicijnen opgeslagen en gesorteerd. Dokter Anas Ben Amarti vertelt dat hij de hulpvraag in de loop van afgelopen week heeft zien veranderen. "In de eerste dagen na de aardbeving werden er vooral zwaargewonde mensen binnengebracht. De zwaarste gevallen werden doorgestuurd naar ziekenhuizen in de regio of in Marrakech. Nu zien we vooral patiënten die chronisch ziek zijn en dringend behoefte hebben aan medicijnen."

Omdat de grote toestroom van mensen in acute nood is afgenomen, is er volgens Ben Amarti ook tijd om de slachtoffers wat psychologische hulp te bieden. "De meeste artsen die hier worden ingezet spreken de lokale taal, Tamazight. Zo kunnen we goed met de mensen communiceren en kunnen ze hun verhalen bij ons kwijt", legt hij uit.

Hoewel er medische noodhulp wordt aangeboden, lukt het slachtoffers niet altijd om er daadwerkelijk gebruik van te maken. Bij een riviertje dat dwars door het dorp stroomt staan Aïcha en haar schoondochter Nora de weinige kleren die ze nog over hebben te wassen. "Een van mijn dochters lijdt aan bloedarmoede en is er slecht aan toe. We hebben veel geld moeten lenen zodat we haar voor een onderzoek naar een ziekenhuis konden brengen", vertelt Aïcha. Omdat veel dorpsziekenhuizen niet meer overeind staan, moeten de inwoners soms uren reizen om een ander hospitaal te bereiken.

De vrouwen wassen kleding in de rivier:

Nora is nog steeds in shock vanwege de vele familieleden die ze heeft verloren. "Ik heb mijn vader en mijn moeder door de aardbeving verloren. Van het gezin van ouders zijn alleen ik en mijn broer nog over. Mijn man is alles kwijtgeraakt. We hebben hulp nodig, we hebben geen kleding, geen eten en geen huis. Heel het dorp is weg."

Haar schoonvader vertelt hoe ze nu moeten leven: "Ik heb mijn eigen gezin en de gezinnen van mijn zoons onder mijn hoede. We slapen nu met elf mensen in één tent." Toch ziet hij in deze moeilijke situatie nog een lichtpuntje. "Sinds de aardbeving stroomt er ineens water door deze rivier. We hebben hier al tijden een tekort aan water en het regenseizoen is nog niet eens begonnen. Dit is een zegening van God."

Dorpsbewoner Mohammed maakt zich juist zorgen over het naderende regenseizoen. In de winter wordt het in het rampgebied ronduit koud. Jaarlijks zijn er in Marokko al inzamelingsacties om de mensen in deze regio te voorzien van warme dekens en kachels. "Elke winter hebben we het door de regen in onze huizen al vreselijk koud. Nu slapen we in tenten en liggen we praktisch in de open lucht, dat wordt een lijdensweg", zegt Mohammed.

De Marokkaanse overheid heeft inmiddels een plan gepresenteerd voor de financiering van de wederopbouw. Ook is er een voornemen om de aardbevingsslachtoffers tijdelijk op andere plekken onder te brengen. Maar volgens Mohammed is dit voor de meeste mensen uit de regio helemaal geen optie. "De mensen hier leven van het land, we verbouwen olijven en groenten, dat is ons inkomen. We kunnen hier niet zomaar weg."


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 16:53
Bron: nos.nl

16:52 | Mediatycoon Rupert Murdoch (92) met pensioen bij Fox News en News Corp

Rupert Murdoch treedt terug als topman van de door hem opgerichte mediabedrijven Fox News en News Corp. De 92-jarige mediatycoon gaat met pensioen en laat de dagelijkse leiding van zijn imperium over aan zijn oudste zoon Lachlan Murdoch, laat Fox News in een verklaring weten.

Murdoch blijft als 'emeritus voorzitter' wel betrokken bij de mediabedrijven. "We zijn heel dankbaar (...) en weten dat hij waardevol advies zal blijven geven aan beide ondernemingen", aldus zijn zoon Lachlan.

In een brief aan medewerkers, die de BBC in handen heeft, schrijft Rupert Murdoch dat Fox News en News Corp in goede conditie verkeren. "Net als ik", voegt hij daaraan toe. "We hebben alle reden om optimistisch te zijn over de komende jaren - ik ben het in ieder geval, en ik reken erop dat ik er ben om er een rol in te spelen."

Murdoch schrijft dat er in het medialandschap meer kansen dan problemen zijn. "Maar het gevecht om de vrijheid van meningsuiting en uiteindelijk de vrijheid om te denken wat je wil is nog nooit zo hevig geweest."

Republikeins bastion

De in Australië geboren Murdoch bouwde zijn imperium in de afgelopen zeventig jaar op. Hij begon met een kleine krant in zijn moederland. Al snel werd hij internationaal actief en in 1985 verkreeg hij ook de Amerikaanse nationaliteit.

In 1996 lanceerde hij Fox News Channel in de Verenigde Staten, dat de concurrentie bleek aan te kunnen met grote bestaande nieuwszenders als ABC, CBS en NBC. Fox News werd een bastion voor Republikeinse kopstukken en meningen, niet in de laatste plaats voor Donald Trump, de Amerikaanse president tussen 2017 en 2021.

Onder het moederbedrijf van Fox vallen ook diverse televisiekanalen voor sport en entertainment. News Corp is op zijn beurt eigenaar van grote kranten als The Wall Street Journal en New York Post in de VS, en The Times, Sunday Times en The Sun in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft ook persbureau Dow Jones, de Australische nieuwszender Sky News, uitgever HarperCollins en diverse andere redactionele en commerciële platforms in handen.

News of the World-affaire

Ruim tien jaar geleden vertrok Murdoch al uit het bestuur van een aantal van zijn Britse bedrijven, daarmee afstand nemend van de Britse kranten in zijn imperium.

Dat besluit volgde op het schandaal bij zijn roddelblad News of the World. Medewerkers luisterden beroemdheden, politici en leden van de Britse koninklijke familie af door telefoons te hacken. Ook journalisten van The Sun zouden er dergelijke praktijken op hebben nagehouden. News of the World werd in 2011 door Murdoch opgedoekt.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 16:52
Bron: nos.nl

16:33 | Rutte na ophef om verhoging salaris koning: ‘Ongepast hem te vragen daar vanaf te zien’

koningshuis, rutte, coronamaatregelen, salarisverhoging, prinsjesdag, salaris koning

Nadat op Prinsjesdag bleek dat koning Willem-Alexander een salarisverhoging krijgt komend jaar, ontstond er ophef. Mark Rutte reageert nu.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 16:33
Bron: www.metronieuws.nl

16:15 | EU-parlementariër: speciaal rijbewijs voor SUV-rijders en lagere snelheid voor jonge automobilisten

Het Franse EU-parlementslid Karima Delli zint op strengere maatregelen voor SUV-rijders. De auto's zijn al langer het doelwit van klimaatactivisten vanwege de vervuiling die ze uitstoten en ook van verkeersveiligheidsinstanties, omdat ze een gevaar zouden vormen voor kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 16:15
Bron: www.ad.nl

15:39 | Trein, metro en tram volgend jaar duurder? Niet als het aan de Tweede Kamer ligt

spitsheffing NS trein Rover openbaar vervoer duurder

Wordt het openbaar vervoer duurder volgend jaar? Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat tegenhouden.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 15:39
Bron: www.metronieuws.nl

15:28 | Mediamagnaat Rupert Murdoch (92) met pensioen: ‘Mijn bedrijven zijn net zo gezond als ik’

Mediamagnaat Rupert Murdoch gaat met pensioen en treedt af als voorzitter van zijn mediabedrijven News Corp en Fox. Zijn zoon Lachlan Murdoch neemt de taken van hem over.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 15:28
Bron: www.ad.nl

15:20 | Zo vergaat het de populaire pleegouders Paul en Kim uit Kopen Zonder Kijken in hun nieuwe huis

Pleegouders Kim en Paul deden mee met Kopen Zonder Kijken en zijn nu genomineerd voor een tv-prijs

Pleegouders Paul en Kim uit Kopen Zonder Kijken zijn genomineerd voor de Televizier Ring Impact. Bij Humberto gaven ze een update over hun leven.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 15:20
Bron: www.metronieuws.nl

15:15 | Kamer strooit met miljarden: benzineaccijns bevroren, hoger minimumloon en geld voor trein en bus

De accijns op benzine en diesel gaat niet omhoog volgend jaar. En de energiebelasting voor huishoudens gaat iets omlaag. Een Kamermeerderheid heeft daarover een akkoord bereikt.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 15:15
Bron: www.ad.nl

15:08 | Herfstpiek in asielaanvragen zorgt (weer) voor problemen: nieuwe opvangplekken zitten nu al vol

Niet alleen Ter Apel, het aanmeldcentrum voor asielzoekers, zit weer vol. Ook in de nieuwe ‘wachtkamers’ in Assen en Amsterdam zijn alle achthonderd bedden nagenoeg gevuld. De jaarlijkse najaarspiek in het aantal asielzoekers dat zich in Nederland meldt, zorgt deze week voor grote opvangproblemen. Vooral de opvang van alleenreizende minderjarigen zorgt nu voor hoofdbrekens.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 15:08
Bron: www.ad.nl

15:00 | Bruidspaar reageert op ophef na filmpje Dirk Zeelenberg: ‘Boos? Nee, het was geweldig’

‘Onbeschoft’. ‘Gênant’. Trouwambtenaar én acteur Dirk Zeelenberg werd publiekelijk gefileerd na het lollig bedoelde filmpje op TikTok, voorafgaande aan de huwelijksplechtigheid van het ’s-Gravendeelse echtpaar Leo Verzijl en Sandra de Kort afgelopen zaterdag. Het bruidspaar reageert nu zelf, tijdens hun huwelijksreis op Ibiza.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 15:00
Bron: www.ad.nl

14:30 | Reacties op terugkeer bieb: ‘Veel zijn inmiddels gesloten en acht miljoen boeken weggegooid’

‘Goed dat in de troonrede staat dat de bibliotheken terug moeten. Terecht natuurlijk. Maar eerst fors wegbezuinigen en dan, op de valreep van de hardvochtige afbraakperiode van de kabinetten-Rutte, krokodillentranen?’ en ‘Helaas voor Ajax kwam de kleine Overmars toch om de hoek kijken met de huidige situatie als gevolg. Leuk voor PSV en Feyenoord dat zij nu mogen uitmaken wie kampioen gaat worden’: dit zijn enkele reacties van lezers Hieronder de lezersbrieven die in de krant van vrijdag 22 september verschijnen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 14:30
Bron: www.ad.nl

14:21 | Tariefsverhoging voor trein, bus en tram gaat niet door

Trein-, bus- en tramkaartjes worden niet duurder volgend jaar. De Tweede Kamer steekt een stokje voor de geplande tariefsverhogingen per 1 januari.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 14:21
Bron: www.ad.nl

14:15 | Zijn ex geeft niet toe dat ze samenwoont en dus kan R. ‘blijven dokken’

Meneer R. betaalt sinds de scheiding alimentatie aan zijn ex-vrouw, maar inmiddels woont ze samen met haar nieuwe vriend. En dus wil hij de betaling aan zijn ex stopzetten. Journalist Johan Nebbeling tekent waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in de rubriek Waarvan Akte.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 14:15
Bron: www.ad.nl

14:09 | Ruben maakt werkloze Amerikaan in De Erfgenaam blij met flinke erfenis

Ruben Nicolai De Erfgenaam

Een werkloze man uit Amerika bleek recht te hebben op een erfenis van bijna 40.000 euro. Ruben Nicola bracht dat goede nieuws persoonlijk over.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 14:09
Bron: www.metronieuws.nl

14:06 | Jobcoach belaagde bijstandsvrouw met naaktfoto’s en seksspeeltjes

Een 56-jarige jobcoach uit Bussum is door twee Gooise gemeenten aan de kant gezet, nadat hij zich seksueel grensoverschrijdend gedroeg tegenover een vrouw die hij aan werk moest helpen. Hij stuurde haar lingerie, seksspeeltjes en naaktfoto’s van zichzelf. De vrouw was zo bang voor hem dat ze geen aangifte durfde te doen.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 14:06
Bron: www.ad.nl

13:37 | Breuk smaakt bitterzoet: Jade Anna tikt 1 miljoen volgers aan op Instagram, een zeldzame prestatie

Influencer Jade Anna van Vliet (19) is woensdag de grens van 1 miljoen volgers gepasseerd op Instagram. Het is een zeer zeldzame prestatie voor iemand die vrijwel alleen in het Nederlands post en uitsluitend van internet bekend is. Ze kreeg bloemen van haar management, maar de mijlpaal smaakt ongetwijfeld bitterzoet.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 13:37
Bron: www.ad.nl

13:01 | Financieel wankel BCC vraagt faillissement aan, toekomst elektronicaketen onzeker

Elektronicaketen BCC heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank als gevolg van de flinke financiële problemen. Als dit faillissement wordt uitgesproken, ontstaan er mogelijkheden voor een doorstart. BCC kan het hoofd niet boven water houden vanwege hoge huren, hoge personeelskosten en hoge energieprijzen.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 13:01
Bron: www.ad.nl

12:42 | Ook volgend jaar nog duurdere boodschappen door stijgende energieprijzen

boodschappen supermarkt duurder lege schappen staking albert heijn

ook volgend jaar zitten we nog met duurdere boodschappen. Hoe kan het dat het effect van de gestegen energieprijzen zo lang doorwerkt?
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 12:42
Bron: www.metronieuws.nl

12:00 | Visserijsector krijgt klap op klap, verlies van meer dan 12 miljoen euro

De Nederlandse visserijsector blijft zware verliezen lijden. Over het eerste helft van dit jaar kwam het verlies van de kottervisserij uit op meer dan 12 miljoen euro, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Vorig jaar was het verlies met 19 miljoen euro nog groter.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 12:00
Bron: www.ad.nl

11:58 | Alleen al bij de gedachte aan dit programma moest ik kwispelen, en het viel niet tegen

Verbaast u zich ook zo over al die moderne hondeneigenaren die van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun huisdier aan moeten? Dan is Met Bromet naar hondencursus een aanrader, schrijft Angela de Jong.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 11:58
Bron: www.ad.nl

11:49 | Frits Barend doet in Beter Laat Dan Nooit boekje open over knokverleden: ‘Ik was een straatvechtertje’

Frits Barend over zijn verleden als vechtersbaas in Beter Laat Dan Nooit

Zo kalm als Frits Barend overkomt op televisie, zo onstuimig was hij in zijn jeugd, vertelt hij in Beter Laat Dan Nooit.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 11:49
Bron: www.metronieuws.nl

10:54 | Zo hoog wordt je energierekening in 2024 zonder prijsplafond

Gas energierekening studenten

Energiecompensatie, energietoeslag, het prijsplafond; binnenkort verleden tijd. Dit wordt de energierekening in 2024 bij gemiddeld verbruik.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 10:54
Bron: www.metronieuws.nl

10:00 | Lang Leve de Liefde-kijkers vol verbazing nadat datende Han met ‘bizarre afknapper’ komt

Han LLDL

„Je hebt alles wat bij me past”, liet LLDL-Han zijn date herhaaldelijk weten. Toch wees hij haar af. Tot verbazing van het publiek.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 10:00
Bron: www.metronieuws.nl

09:02 | Steeds meer (werk)stress, maar hoort dat er niet gewoon bij?

Stressklachten, psycholoog, stress, werkstress

In Metro’s podcast De Werkvloer gaan we in gesprek met Psycholoog Thijs Launspach. Want, hoort werkstress er niet gewoon bij?
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 09:02
Bron: www.metronieuws.nl

07:59 | Verpleegkundige Tommie Niessen: ‘Zorg is meer dan billen wassen’

Verpleegkundige Tommie Niessen

In Metro’s podcast De Werkvloer praten we deze keer met verpleegkundige Tommie Niessen, die ondanks zijn vooroordelen tóch voor de zorg koos
Lees meer...

Gepubliceerd op: 21-09-2023 07:59
Bron: www.metronieuws.nl

20:43 | 6 fouten die je maakt bij het wassen van je gezicht

fouten, gezicht wassen

Je gezicht wassen lijkt heel simpel, maar waarschijnlijk maak je een paar kleine foutjes. En dat kan ertoe leiden dat je gezicht niet helemaal schoon wordt.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 20:43
Bron: www.metronieuws.nl

19:29 | Dilemma: ‘Ik vind mijn partner te dik, maar ik weet dat ik haar kwets als ik dat zeg’

te dik postuur partner dilemma

Metro deelt wekelijks het dilemma van een lezer. Deze week: David, die zijn partner te dik vindt, maar haar kwetst als hij dat zegt.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 19:29
Bron: www.metronieuws.nl

18:14 | Happy Single: wat als de ware opeens voor je staat, terwijl je nooit ‘aan blijvertjes doet’?

Happy Single Jamie Grant

Daar sta je dan, als happy single in je stamkroeg. Je staat bekend als hartenbreekster en dan zie je plotseling toch 'de ware'.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 18:14
Bron: www.metronieuws.nl

17:19 | Overheidsfonds moet hightechbedrijven beschermen tegen ongewenste eigenaren

Het kabinet zet 100 miljoen euro apart om te voorkomen dat bedrijven van "strategisch belang" via investeringen of overnames in handen komen van ongewenste eigenaren. Het plan is gisteren, op Prinsjesdag, gepubliceerd door het ministerie van Economische Zaken.

Bij 'ongewenste eigenaren' wordt er vrij snel gekeken naar China en ook Rusland. Met name China is druk bezig een technologische grootmacht te worden, iets wat met argusogen wordt gevolgd door het Westen. In een Kamerbrief van minister Adriaansens wordt het geld omschreven als "laatste redmiddel" bij risico's voor de nationale veiligheid als wetgeving of een investering van andere partijen geen soelaas bieden.

Het is een aanvulling op een nieuwe wet, waarmee kan worden ingegrepen als overnames de nationale veiligheid raken. "Maar als de wet niet toereikend genoeg is, kun je ook tijdelijk een bedrijfsbelang nemen", legt een woordvoerder uit.

Eerder ingegrepen

Economische Zaken heeft afgelopen jaren al een paar keer ingegrepen. Bijvoorbeeld in 2020, toen het een lening van 20 miljoen euro gaf aan Smart Photonics. Dat is een bedrijf dat chips maakt die werken op basis van licht in aanvulling op elektriciteit, waardoor de chips sneller en zuiniger wordem. Er stond toen een Chinees bedrijf klaar om te investeren, maar dat zag het ministerie niet zitten.

Het Twentse Lionix is een ander voorbeeld. De meerderheidsaandeelhouder, die Zuid-Koreaans is, wilde aandelen verkopen. Een Chinese klant van Lionix had interesse, maar Economische Zaken greep in en kocht de aandelen.

In die twee gevallen moest het ministerie "heel veel schakelen" met het ministerie van Financiën om op korte termijn geld te krijgen voor een investering. "Nu hebben we het zo geregeld dat we voor de komende twee jaar wel middelen hebben om in te grijpen." Volgens de woordvoerder zijn er nu niet meer zorgen over potentiële overnames, maar is het bewustzijn van de risico's toegenomen. "We willen binnen Europa onze afhankelijkheid van landen buiten de EU verminderen."

Het fonds is, net als de nieuwe wet, 'landenneutraal'. Maar de voorbeelden van Smart Photonics en Lionix illustreren dat er een behoorlijke kans is dat via dit fonds overnames of investeringen door Chinese bedrijven tegengehouden zullen worden.

Het geld is niet alleen bedoeld voor techbedrijven, maar ook voor andere bedrijven die van strategische belang zijn. Naast technologie gaat het bijvoorbeeld om "essentiële leveranciers" van Defensie en van de inlichtingendiensten. De praktijk zal moeten uitwijzen waar het geld daadwerkelijk naartoe gaat.

Economische Zaken zal van investeringen het parlement op de hoogte stellen. Het geld - 50 miljoen euro dit jaar en 50 miljoen volgend jaar - wordt niet direct via het ministerie verstrekt. Het wordt gestald bij Invest-NL, een investeringsvehikel van de Nederlandse overheid.

'Verkapt protectionisme'

Vanuit de industrie wordt wisselend gereageerd. Belangenorganisatie van de technologische industrie FME benadrukt dat "terughoudendheid en precisie" van groot belang zijn. "Dit moet geen vorm van verkapt protectionisme worden."

Werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt het fonds een goede zaak. "Stel dat er in Nederland een bedrijf is met bepaalde technologieën die niet zo wenselijk zijn om naar het buitenland te gaan vanwege economische veiligheid, dan moet Nederland er wel voor kunnen zorgen dat een onderneming kan doorgroeien."

Photon Delta, brancheorganisatie van de fotonica-industrie, noemt het een "belangrijke eerste stap", maar benadrukt ook dat het geld niet voldoende zal zijn. "De waarde van de bedrijven die interesse trekken van ongewenste partijen ligt zeer waarschijnlijk een stuk hoger."

De woordvoerder van Economische Zaken spreekt van een "reëel" budget. "Je doet dit vaak samen, met bijvoorbeeld Invest-NL en institutionele beleggers. We zullen niet snel de enige financier zijn."


Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 17:19
Bron: nos.nl

17:13 | Onderzoek: 1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes

Snacken, tussendoortjes, chips, gezond eten, ongezond eten

Als je gezonder bent gaan eten, wat neem je dan als tussendoortje? Volgens een nieuw onderzoek maakt 1 op de 4 de verkeerde keuzes qua snacks, wat het gezonde eten tegenwerkt.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 17:13
Bron: www.metronieuws.nl

16:35 | VVD aangevallen door D66 en DENK om handreiking richting Wilders: ‘Haagse gedoetjes’

Algemene Politieke Beschouwingen, Jan Paternotte, D66, DENK, VVD, PVV, wilders

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vindt het onbegrijpelijk dat de VVD onder Mark Rutte elf jaar lang niet wilde samenwerken met de PVV en daar nu weer voor open lijkt te staan. Dat zei hij tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (ABP).
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 16:35
Bron: www.metronieuws.nl

15:46 | ‘Vlog’ van prinses Alexia mondt uit tot grote onlinehit: ‘Kon gelukkig wel vapen tijdens de Troonrede’

Prinses Alexia, Prinsjesdag 2023, De Avondshow met Arjen Lubach

Niet alleen het item uit De Avondshow met Arjen Lubach over waarom meer werken niet altijd loont, viel op. Ook een 'nepvlog' van prinses Alexia maakt de tongen los.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 15:46
Bron: www.metronieuws.nl

14:33 | Op welk tijdstip van de dag kun je het beste sporten om af te vallen? Onderzoek geeft inzicht

Sporten, sportschool, tijdstip, afvallen

Het maakt toch niks uit op welk tijdstip je sport? Nou, er schijnt toch verschil in te zitten. Zo bestaat er volgens een onderzoek een beste moment op de dag waar sporten de meeste vruchten zou kunnen afwerpen.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 14:33
Bron: www.metronieuws.nl

13:16 | Schadelijke stoffen rond Tata Steel in jaren 70 al gemeten: ‘Echt schandalig’

Tata Steel schadelijke stoffen schadeclaim

Al in 1977 werd in een onderzoeksrapport gesignaleerd dat de lucht in de omgeving van de staalfabriek in de IJmond, nu Tata Steel, veel schadelijke stoffen bevatte. Van die stoffen was toen al bekend dat ze kankerverwekkend zijn.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 13:16
Bron: www.metronieuws.nl

12:25 | Humberto Tan in nasleep Prinsjesdag in gesprek met Sigrid Kaag over armoede: ‘Zaadjes geplant’

Sigrid Kaag, Humberto Tan, begroting

In de nasleep van Prinsjesdag gaat Humberto Tan met demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag in gesprek over hoe armoede in Nederland tegengegaan kan worden.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 12:25
Bron: www.metronieuws.nl

11:39 | Oudst werkende planetarium in Nederlandse woonkamer nu Werelderfgoed, minister is ‘überfan’

Khalid & Sophie, planetarium Eise Eisinga, Franeker, UNESCO Werelderfgoed

Het eeuwenoude planetarium van Eise Eisinga in het Friese Franeker is sinds gisteren toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een bijzondere gebeurtenis voor de directeur, maar ook voor demissionair minister en „überfan" Robbert Dijkgraaf.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 11:39
Bron: www.metronieuws.nl

10:55 | ‘Geld verdienen kost geld’, Arjen Lubach legt uit waarom meer werken niet altijd loont

de avondshow met arjen lubach, meer werken, verdienen, geld, salaris, toeslagen

In ons land loont meer uren werken amper. In De Avondshow met Arjen Lubach zien we hoe dat nou precies zit.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 10:55
Bron: www.metronieuws.nl

10:01 | Jesse Klaver bij Op1: ‘Hoef geen premier meer te worden’

Jesse Klaver GroenLinks Joost Eerdmans Jinek televisie asielcrisis premier op1

Voor Jesse Klaver, fractievoorzitter van de combinatie GroenLinks/PvdA, is het niet nodig premier te worden. Dat vertelt hij bij Op1.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 10:01
Bron: www.metronieuws.nl

08:58 | Opgestapt bestuurslid PvdD kreeg ‘haatberichten uit de achterban’, legt ook Statenwerk neer

Esther Ouwehand, PvdD, Partij voor de Dieren, Hanke hoogerwerf

Hanke Hoogerwerf, Zuid-Hollands Statenlid voor de PvdD, heeft haatberichten van de achterban van de partij gekregen en legt haar werk neer.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 08:58
Bron: www.metronieuws.nl

08:03 | Meer ruimte voor emoties in het onderwijs: ‘Werkgevers zoeken ook intuïtieve werknemers’

Pamela den Heijer onderzoeker gevoel hbo studenten

Volgens onderzoeker en docent Pamela den Heijer moeten hbo-studenten naast denken, op school ook leren voelen.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 08:03
Bron: www.metronieuws.nl

07:01 | Dit is het belang van een goede zorgverzekering

stamcellen uit eigen speekselklier kanker. Foreign Accent Syndrome zorgverzekering

Ben je op zoek naar de beste zorgverzekering? Hoewel een verzekering verplicht is in ons land, kan het jou ook grote voordelen opleveren. De verzekeringen zorgen er immers voor dat je toegang hebt tot alle zorgverleners in het land en hierbij niet gelijk voor hoge kosten komt te staan.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 07:01
Bron: www.metronieuws.nl

04:02 | Microsoft in verlegenheid na groot lek gevoelige Xbox-documenten: 'Dit wil niemand'

Xbox-baas Phil Spencer heeft medewerkers van Microsoft laten weten dat het nooit de bedoeling is geweest om een enorme hoeveelheid bedrijfsgevoelige informatie prijs te geven. "We steken allemaal ontzettend veel passie en energie in ons werk en niemand wil dat werk op deze manier aan de man brengen", schrijft de topman van de gameconsole van Microsoft in een intern memo dat in handen is van tech-site The Verge.

Gisteren werd duidelijk dat er een opzienbarende hoeveelheid gevoelige Xbox-documenten was uitgelekt in de rechtszaak van de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC tegen de overname van game-uitgever Activision Blizzard door Microsoft. De stukken gaven onder meer details prijs over de volgende generatie Xbox-consoles die kennelijk in 2028 zou moeten uitkomen; informatie waar concurrenten maar wat graag weet van hebben.

Ook werd duidelijk dat er is gewerkt aan een nieuwe versie van de al bestaande Xbox Series X, dat er een nieuwe Xbox-controller in de maak is en dat gamemaker Bethesda werkt aan heruitgaven van succesgames The Elder Scrolls IV: Oblivion en Fallout 3. Verder kwamen e-mails op straat te liggen waaruit was op te maken dat Spencer likkebaardend sprak over een eventuele overname van de Japanse gamegigant Nintendo, een grote concurrent.

'Echte plannen volgen'

In het interne memo waarin Spencer reageert op het gevoelige lek, suggereert hij dat niet alle uitgelekte plannen meer even relevant zijn. "Ik weet dat dit heel teleurstellend is, ook al zijn veel van de documenten meer dan een jaar oud en zijn de plannen inmiddels verder geëvolueerd."

Via X, het voormalige Twitter, benadrukt de Xbox-baas dat ook. "We hebben gesprekken gezien over oude e-mails en documenten. Het is niet leuk om te zien dat het werk van ons team op deze manier naar buiten komt, omdat er zoveel is veranderd en er is nog zoveel om enthousiast over te zijn, of in de toekomst te worden. We zullen onze echte plannen bekendmaken als we zover zijn."

De rechtbank die de FTC-zaak behandelt, heeft gereageerd op de ongeplande onthullingen van Microsoft. Volgens de rechter heeft het techbedrijf zelf per ongeluk de documenten ontsloten door ze verkeerd aan te leveren. Inmiddels zijn alle stukken weer verwijderd en moet Microsoft ze opnieuw aanleveren, maar gamejournalisten die de documenten hebben ingezien schrijven het ene na het andere artikel erover.

Astronomische bedragen

Overigens is het Xbox-lek niet het enige onthullende lek in de Amerikaanse rechtszaak over de overname van Activision Blizzard. In juni werd per ongeluk onthuld dat Xbox-concurrent Sony astronomische bedragen heeft neergeteld voor de exclusieve succesgames The Last of Us: Part II en Horizon Forbidden West. Toen kwam het doordat de stukken slordig geredigeerd waren en doorgestreepte bedragen leesbaar waren gebleven.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 20-09-2023 04:02
Bron: nos.nl

20:20 | Experts waarschuwen: 3 waardeloze apps vertragen je iPhone

Apple iPhone schoonmaken

Op een trage iPhone zit niemand te wachten, toch zorgen 3 soorten apps ervoor dat dit toch gebeurt. Dat zit zo.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 20:20
Bron: www.metronieuws.nl

19:02 | Dit is je maximale hypotheek met een minimumloon

huizenprijs huizenprijzen huis huis kopen

Je intrede maken op de koopwoningmarkt is nog niet zo makkelijk. Dit is de hypotheek die je maximaal kunt lenen met een minimumloon in 2023.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 19:02
Bron: www.metronieuws.nl

17:29 | De Bevers verplaatsen relaxed hun huiskamer naar Rotterdam Ahoy: ‘We hebben geen nier afgestaan hè’

De Bevers John de Bever Kees

John de Bever en diens partner annex manager Kees Stevens zijn er klaar voor. De Bevers verplaatsen hun huishouden naar Ahoy. Een interview.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 17:29
Bron: www.metronieuws.nl

16:00 | Wat is nu toch kurkuma en is het goed voor je gezondheid?

Wat is kurkuma en wat doet het voor gezondheid

Naast de pittige en kruidige smaak, zou kurkuma ook een gunstige werking op onze gezondheid hebben. Hoe zit dat?
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 16:00
Bron: www.metronieuws.nl

15:48 | Computersystemen van Internationaal Strafhof aangevallen

Het Internationaal Strafhof in Den Haag is afgelopen week slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat laat het hof weten na vragen van de NOS. Hoe groot de aanval was en om wat voor type aanval het gaat, wil het Strafhof niet zeggen.

Een bron zegt tegen de NOS dat een groot aantal gevoelige documenten is buitgemaakt, maar dat wil het Strafhof niet bevestigen. Een woordvoerder laat wel weten dat er onderzoek wordt gedaan naar de aanval in samenwerking met de Nederlandse autoriteiten. Daarbij wordt ook gekeken of een buitenlandse overheid achter de aanval zit.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag doet onderzoek naar genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden en vervolgt verdachten. De informatie die het Strafhof heeft, is zeer gevoelig. Voor verdachten kan het interessant zijn om te weten of er onderzoek naar hen loopt en wie door het Strafhof worden gehoord als getuigen.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 15:48
Bron: nos.nl

15:26 | Eerste veroordeling in Nederland na oprollen Genesis Market

Een man uit Waddinxveen heeft vandaag gevangenisstraf gekregen voor het maandenlang plegen van digitale inbraken. Hij is de eerste Nederlander die is veroordeeld na een groot internationaal politieonderzoek naar Genesis Market, een forum waar gestolen persoonsgegevens werden verhandeld. De 35-jarige is veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Op de site werden niet alleen de inloggegevens en wachtwoorden van twee miljoen mensen te koop aangeboden, maar ook hun online vingerafdruk. Met deze extra informatie, zoals cookies en IP-adressen, konden criminelen zich tot in detail voordoen als hun slachtoffer en bijvoorbeeld inloggen op bankrekeningen of bij webwinkels.

De 35-jarige man kocht op Genesis Market meer dan duizend setjes met persoonsgegevens, waarmee hij op naam van zijn slachtoffers onder meer bestellingen plaatste bij webwinkels. Het Openbaar Ministerie beschrijft zijn werkwijze als "een inbraak waarvan je nooit weet of die voorbij is".

Wachtwoorden doorgestuurd

Slachtoffers wisten volgens het OM niet wat ze overkwam, omdat het veranderen van wachtwoorden niets uithaalde. Nieuwe inloggegevens werden namelijk automatisch naar de criminele klanten van Genesis Market doorgestuurd.

In april rolden politiediensten wereldwijd de online marktplaats op en werden er in tal van landen arrestaties verricht. Er lopen op dit moment nog verschillende onderzoeken naar andere Nederlandse verdachten die gestolen persoonsgegevens zouden hebben gekocht en gebruikt. Een van hen staat volgens de politie mogelijk zelfs in de top-10 van grootste afnemers wereldwijd.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 15:26
Bron: nos.nl

15:13 | Belastingdienst gaat verkopers Vinted en Marktplaats controleren: moet je nu belasting betalen over inkomsten?

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline verkoop belastingdienst

Verkoper op Marktplaats of Vinted? De Belastingdienst krijgt jouw verkoopgegevens en mogelijk moet je belasting over je inkomsten betalen.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 15:13
Bron: www.metronieuws.nl

14:21 | Na regen komt zonneschijn: weersvoorspelling voor later deze week belooft veel goeds

foto van herfstbladeren

Met zulk herfstachtig weer is het heel menselijk om uit te kijken naar zonnigere dagen. Maar komen die er nog wel? Ja!
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 14:21
Bron: www.metronieuws.nl

13:28 | Mr. Frank Visser-kijkers smullen van grofgebekte Jannie, die niet terugdeinst voor een beetje schelden

Kijkers Jannie Mr. Frank Visser grofgebekte

De grofgebekte Jannie schroomde in Mr. Frank Visser niet om te schelden. En dat bleek voor kijkers vermakelijke televisie te zijn.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 13:28
Bron: www.metronieuws.nl

12:30 | Je kunt nu reageren onder artikelen van Metro!

vrouw met laptop en koffie reacties metro

Sinds kort is het voor lezers mogelijk om reacties achter te laten onder artikelen. We waarderen je mening en zijn benieuwd wat je vindt!
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 12:30
Bron: www.metronieuws.nl

11:51 | Vaak last van beschimmelde aardbeien? Zo hou je ze veel langer vers

Aardbeien in de kas. aardbei schimmel

Aardbeien zijn er berucht om: ze beschimmelen snel. Wat doe je eraan? Er is een truc waarmee je het rode fruit langer vers houdt.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 11:51
Bron: www.metronieuws.nl

10:59 | Mayonaise? Ongediertebestrijder onthult welk lokmiddel het best werkt om ratten in huis te vangen

rat rattenplaag lokmiddel ratten

Een rattenplaag in huis? Haal dan maar mayonaise in huis. Volgens een ongediertebestrijder is dat het beste lokmiddel om ratten te vangen.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 10:59
Bron: www.metronieuws.nl

10:14 | Weer vroege vogels voor Prinsjesdag, maar hoe gaat het met de klimaatactivisten vandaag?

Prinsjesdag troonrede Willem-Alexander

Het is Prinsjesdag in Den Haag en dus tijd voor de Miljoenennota van het demissionaire kabinet én dag 11 van de klimaatactivisten.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 10:14
Bron: www.metronieuws.nl

09:48 | Mary Borsato laat van zich horen over haar zoon en wordt fel

Mary Borsato Marco zoon

Mary Borsato sprak over haar zoon en werd fel toen ze het voor hem opnam. Het moet nog blijken of Marco vervolgd wordt.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 09:48
Bron: www.metronieuws.nl

08:38 | Vandaag Inside-tafel mag grap over Aziatisch typetje niet maken: ‘Ze durfden het niet aan’

blocnote-mannetje vandaag inside kim jong-un noord-korea grap rel

De redactie van televisieprogramma Vandaag Inside heeft een stokje gestoken voor een grap die de heren aan tafel wilden maken.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 19-09-2023 08:38
Bron: www.metronieuws.nl

21:02 | De Spaarrekening van Mike (19): ‘Ik heb zelf 30.000 euro gespaard’

De Spaarrekening van Mike

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Deze week: de 19-jarige Mike, die zijn hele leven vooral voor zichzelf heeft moeten zorgen.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 18-09-2023 21:02
Bron: www.metronieuws.nl

20:00 | #321 ‘Ik schrik als ik zie wie er het vliegtuig instapt’

Vakantie Maud

Maud gaat voor het eerst met haar kersverse gezin op vakantie. Maar de nacht van tevoren doet ze geen oog dicht.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 18-09-2023 20:00
Bron: www.metronieuws.nl

18:28 | Goed huwelijk of lange relatie? Deze 7 dingen moet je in ieder geval niet doen

Goed huwelijk lange relatie relatietherapeuten 7

Het geheim van een goed huwelijk of lange relatie? Volgens deze relatietherapeuten moet je deze 7 dingen in ieder geval niet doen.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 18-09-2023 18:28
Bron: www.metronieuws.nl

16:29 | (Voetbal)docu over Volendam is best geinig, maar wat doet het eigenlijk op NPO 1?

Volendam documentaire Jan Smit

Volendam is een bijzonder dorp en dat is het. Maar of een documentaire over de voetbalclub prime-time op NPO 1 thuishoort, is de vraag.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 18-09-2023 16:29
Bron: www.metronieuws.nl

15:09 | Volgens een psycholoog is dit de belangrijkste eigenschap voor een lang leven

langer leven psycholoog eigenschap karaktereigenschap

Volgens psycholoog David Watson draagt een bepaalde karaktereigenschap bij aan een langer, en bevredigender, leven. 
Lees meer...

Gepubliceerd op: 18-09-2023 15:09
Bron: www.metronieuws.nl

13:05 | Als introvert op soloreis? Zo ontmoet je nieuwe mensen

introvert soloreis reizen

Als introvert kan een soloreis behoorlijk spannend zijn; want hoe ga je nieuwe mensen daadwerkelijk ontmoeten?
Lees meer...

Gepubliceerd op: 18-09-2023 13:05
Bron: www.metronieuws.nl

11:42 | ANWB trekt bij kabinet aan de bel, benzine straks 21 cent per liter duurder?

tanken benzine brandstof

De kans bestaat dat een liter benzine vanaf 1 januari 2024 21 cent duurder wordt, dan bij tanken nu het geval is.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 18-09-2023 11:42
Bron: www.metronieuws.nl

11:03 | Reactie plaatsen onder een artikel? Dit zijn de voorwaarden

online shoppen online winkelen reacties voorwaarden

Sinds kort kun je onder artikelen van Metro een reactie achterlaten. Dit zijn de voorwaarden die daaraan gebonden zijn.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 18-09-2023 11:03
Bron: www.metronieuws.nl

10:49 | Harry Mens verrast Paul de Leeuw met vraag over homoseksualiteit: ‘Zonen ook van de club?’

Paul de Leeuw Harry Mens Business Class homoseksualiteit

Paul de Leeuw werd gisterochtend in Business Class verrast door de vragen van Harry Mens over homoseksualiteit.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 18-09-2023 10:49
Bron: www.metronieuws.nl

09:30 | Miljoenenjacht-deelnemer harkt giga-bedrag binnen door stalen zenuwen: ‘Durf niet te kijken’

Miljoenenjacht kijkers ivo

Miljoenenjacht-deelnemer Ivo bleek gisteravond stalen zenuwen te hebben en zorgde voor een bloedstollende aflevering.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 18-09-2023 09:30
Bron: www.metronieuws.nl

08:20 | BZV-Bernice blijkt een heus brievenkanon, maar kijkers hebben ook met haar te doen

BZV Boer Zoekt Vrouw Bernice kijkers

BZV-kijkers maken zich een beetje zorgen over brievenkanon Bernice, die het allemaal maar wat spannend lijkt te vinden.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 18-09-2023 08:20
Bron: www.metronieuws.nl

20:01 | 7x zo houd je dat gelukzalige zomergevoel nog heel lang vast

zomer zomergevoel vasthouden

Met onze tips kun je dat gelukzalige zomergevoel vasthouden, nog ver tot in de herfst. Bekijk ze hier en geniet nog even door.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 17-09-2023 20:01
Bron: www.metronieuws.nl

18:01 | 10x babyslaaptips voor oververmoeide (nieuwe) ouders

Iedere ouder met een pasgeboren baby in huis weet dat het slaaptekort tijdens het eerste (en tweede?) jaar funest kan zijn. Slaaptekort kan een oververmoeide ouder tot wanhoop drijven. Sommige koppels gaan gescheiden slapen, andere huren een (ongekwalificeerde) kinderslaapcoach in. Maar soms zijn het juist kleine, praktische tips die je kunnen helpen. Die hebben we voor je op een rij gezet.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 17-09-2023 18:01
Bron: www.metronieuws.nl

15:43 | Voormalige DWDD-gast Herman Pleij: ‘Matthijs van Nieuwkerk is gewoon heel erg goed’

Herman Pleij bij Op1

Voor veel geziene talkshowgast Herman Pleij, is er maar één presentator de fijnste om bij aan te schuiven: Matthijs van Nieuwkerk.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 17-09-2023 15:43
Bron: www.metronieuws.nl

14:27 | ‘s Avonds je draai niet kunnen vinden in bed, maar ‘s ochtends altijd extreem lekker liggen? Zo zit dat

bed slapen vrouwen powernappen

Je matras lijkt van beton, je kussen een houten plank, de slaap is ver te zoeken. Toch ligt datzelfde bed de volgende ochtend zalig. Hoe kan dat?
Lees meer...

Gepubliceerd op: 17-09-2023 14:27
Bron: www.metronieuws.nl

12:34 | Boeren hoeven niet verplicht uitgekocht te worden, stelt Van der Wal in WNL op Zondag: ‘Ik zal het niet inzetten’

Christianne van der Wal WNL op Zondag

Verplichte uitkoop en de stikstofdeadline 2030 zijn van tafel, stelde demissionair minister Van der Wal in WNL op Zondag.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 17-09-2023 12:34
Bron: www.metronieuws.nl

10:48 | Kijkers DNA Singers storen zich aan nieuw element in show: ‘Stop daarmee’

Commentaar uit het publiek bij DNA Singers

Mensen uit het publiek van DNA Singer kunnen live commentaar geven. Bij de kijkers valt dat niet in de smaak.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 17-09-2023 10:48
Bron: www.metronieuws.nl

09:40 | Publiek lyrisch over zangkwaliteit in Beste Zangers: ‘Ongelofelijk genoten’

Beste Zangers avond van Marco Bakker

Stuk voor stuk vielen de liedjes van de deelnemers in de smaak en konden online op een daverend applaus rekenen. 
Lees meer...

Gepubliceerd op: 17-09-2023 09:40
Bron: www.metronieuws.nl

09:10 | Nederlandse chipfabrikant Nexperia verstrikt in geopolitiek web

Niet alleen de Nederlandse chipmachinemaker ASML is verzeild geraakt in een geopolitieke strijd. Het van oudsher Nederlandse Nexperia heeft ook last van een veranderend politiek klimaat. Het bedrijf maakt al decennialang de meest eenvoudige chips, maar kampt met problemen nu het in Chinese handen is.

In Duitsland krijgt Nexperia geen subsidie voor een project in een fabriek in Hamburg, in Wales moet het onder druk van de Britse regering een fabriek afstoten en er is nu onzekerheid over de overname van de Nederlandse chipstart-up Nowi.

Jarenlang was Nexperia onderdeel van chipmaker NXP, ooit ontstaan binnen Philips. Waar NXP zich focust op de productie van meer geavanceerde sensoren en chips, bijvoorbeeld om contactloos te kunnen betalen met je telefoon, richt Nexperia zich op de 'bulk'. De boutjes en moertjes onder chips, zoals ze het zelf zeggen: in feite simpele schakelaars.

Het bedrijf maakt er 100 miljard per jaar. Van telefoons tot stofzuigers, koelkasten, auto's of de boormachine: ze zitten overal in.

Energie uit de omgeving

Nexperia had zijn oog laten vallen op de Delftse start-up Nowi. Dat bedrijf maakt furore met de manier waarop het zijn chips van energie voorziet. Die wordt namelijk uit de omgeving gehaald, via trillingen, warmte of licht. Denk bijvoorbeeld aan sensoren in de weg - met de chips van Nowi kunnen die via zonlicht aan energie komen, er hoeven er geen batterijen vervangen te worden.

Maar de overname van Nowi door Nexperia vorig jaar heeft de aandacht getrokken van de overheid. Sinds juni dit jaar is er nieuwe wetgeving, die de minister van Economische Zaken de mogelijkheid geeft om in het kader van de nationale veiligheid bepaalde voorwaarden te stellen aan een overname of die zelfs tegen te houden.

De overname van Nowi is een van de gevallen waarbij nu bekeken wordt of er met terugwerkende kracht een uitgebreid onderzoek moet komen. Een woordvoerder van het ministerie zegt desgevraagd dat de besluitvorming nog altijd bezig is. Nexperia hoopt dat er snel duidelijkheid komt.

"Met de nieuwe wet geeft de overheid een duidelijk boodschap aan de techsector af: 'denk maar twee keer na voordat je met een Chinese partij in zee gaat'", zegt Maaike Okano-Heijmans, specialist geopolitiek en technologie bij Instituut Clingendael. Hoewel de wet over meer sectoren gaat dan alleen technologie en er naar spelers uit alle landen gekeken wordt, zal er in de praktijk veel aandacht zijn voor de techsector en trekken Chinese bedrijven bij voorbaat aandacht.

Dat de overname van Nowi door Nexperia nu onder een vergrootglas ligt, heeft weer alles te maken met het moederbedrijf van Nexperia: Wingtech. Dat Chinese bedrijf nam Nexperia in 2019 over. Het is moeilijk voor te stellen dat dat nu, slechts een paar jaar later, net zo makkelijk zou gaan.

In gesprek met Bloomberg zei demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken vlak voor de zomer dat China een van de landen is waar Nederland "extra alert" op moet zijn en dat bij "gevoelige technologie" de kans bestaat dat deze worden gebruikt voor militaire doeleinden. "Die kennis moet worden beschermd."

Bart Groothuis, VVD-Europarlementariër, is daar uitgesprokener over. Hij vreest dat de technologie van Nowi specifiek kan terechtkomen in mini-drones die zelfstandig aanvallen kunnen uitvoeren. "Daarmee heeft deze chip potentieel militaire toepassingen."

'Niet wereldschokkend'

Nexperia verzet zich tegen dit beeld. De fabrikant is naar eigen zeggen niet van plan de chips te ontwikkelen in de richting waar Europarlementariër Groothuis voor vreest. Het bedrijf noemt de technologie "echt niet zo wereldschokkend" en niet uniek.

Peter Baltus, hoogleraar elektronica aan de TU Eindhoven, beaamt dit. "Bij ASML is het verhaal heel duidelijk: we hebben iets unieks in handen en moeten voorkomen dat dat bij de verkeerde belandt. Maar Nowi doet niet iets wat zo uniek is."

Het scenario dat de technologie kan worden gebruikt in kleine drones noemt Baltus niet waarschijnlijk. Dat neemt niet weg dat hij zich wél kan voorstellen dat er militaire toepassingen zijn voor Nowi's technologie. "Denk aan oorlogssituaties waarin je geen batterijen wil hoeven vervangen." Volgens Nexperia komt de technologie van Nowi nu en in de toekomst niet in aanmerking voor militair gebruik.

Project in Duitsland

Dat Nexperia tegen problemen aanloopt, laat zien hoe groot de geopolitieke spanningen rond het thema nu zijn. Dat is ook duidelijk merkbaar in Duitsland.

Nexperia wilde daar geld van de overheid voor een innovatieproject binnen de bestaande fabriek. Dat kan in Duitsland als onderdeel van een speciaal steunprogramma. Maar het consortium van Nexperia kreeg als enige geen financiële steun. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt vond verantwoordelijk minister Habeck het verkeerd om subsidie te verstrekken, vanwege het Chinese moederbedrijf van Nexperia en de mogelijke militaire toepassingen van de chips.

Dit alles tot frustratie van Nexperia, dat zich nu hardop afvraagt hoe graag Europa het bedrijf nog wil hebben.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 17-09-2023 09:10
Bron: nos.nl

08:04 | De man van Angelique (44) overleed bijna door corona: ‘Door onze zoons bleef Chris in leven’

De man van Angelique (44) overleed bijna door corona: ‘Door onze zoons bleef Chris in leven’

Corona had veel impact op het gezin van Angelique, want haar man Chris (48) is er ernstig ziek door geworden en heeft het maar net overleefd.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 17-09-2023 08:04
Bron: www.metronieuws.nl

19:59 | Nederlanders zijn 2126 euro per jaar kwijt aan onnodige kostenposten: zo bespaar je dit geld

geld verspillen besparen onnodig

De stijgende prijzen zorgen ervoor dat 2023 voor velen een financieel zwaarder jaar was. En toch geven we allemaal €2126 per jaar teveel uit.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 16-09-2023 19:59
Bron: www.metronieuws.nl

18:06 | Hoe steriel is een operatiekamer nog als de chirurg een scheet laat?

Operatie steriel scheet

Artsen opereren in een schone en steriele ruimte. Het laten van een scheet tijdens de operatie is dan niet bepaald handig, toch?
Lees meer...

Gepubliceerd op: 16-09-2023 18:06
Bron: www.metronieuws.nl

15:45 | Staan ons meer nazomerdagen te wachten? Echt fris wordt het (nog) niet

Weersverwachting, herfst, nazomer

Wat kunnen we qua weer verwachten van de tweede helft van september? Staan ons meer nazomerdagen te wachten of mag de herfstjas uit de kast getrokken worden?
Lees meer...

Gepubliceerd op: 16-09-2023 15:45
Bron: www.metronieuws.nl

14:31 | Trekken tegenpolen elkaar aan? Onderzoek geeft inzicht in partnerkeuze

Tegenpolen, partners, relatie

Rondom relaties wordt vaak gezegd dat 'tegenpolen elkaar aantrekken', maar volgens een nieuw onderzoek is dat niet per se zo.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 16-09-2023 14:31
Bron: www.metronieuws.nl

13:15 | Dennis Schouten deelt doodsbedreiging: ‘Zelden zijn ze zo vriendelijk’

Dennis Schouten ex-vriendin 'pedo'-beschuldigingen

Programmamaker Dennis Schouten heeft vandaag via X een doodsbedreiging gedeeld die hij heeft ontvangen na de meest recente uitzending van het onlineprogramma Roddelpraat.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 16-09-2023 13:15
Bron: www.metronieuws.nl

12:30 | Wat te doen tegen grensoverschrijdend gedrag in de media? Een digitale cursus moet uitkomst bieden

Mediapact Respectvol Samenwerken, grensoverschrijdend gedrag, mediasector

Grensoverschrijdend gedrag in de media is lange tijd gesprek van de dag geweest. Nu is een van de eerste concrete maatregelen ertegen bekend, en dat is een online cursus.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 16-09-2023 12:30
Bron: www.metronieuws.nl

11:14 | Oktoberfest populair: hoeveel betaal je voor bier?

Oktoberfest Duitsland, München, bier

Lederhosen, dirndl en veel bier. Het typische volksfeest is populair. Veel Nederlanders reizen de komende weken daarom af naar het Duitse München om daar Oktoberfest te vieren.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 16-09-2023 11:14
Bron: www.metronieuws.nl

10:28 | Huub Stapel laat nieuwtjes los bij Humberto: ‘Ik mag het nu wel verklappen’

Huub Stapel, Langs de IJssel, Humberto

'Pure poëzie', zo is de nieuwe serie van acteur Huub Stapel genoemd. Waar Stapel eerst langs rivieren in het buitenland ging, blijft hij nu in Nederland. Hij vertelt erover bij Humberto en laat nog wat andere nieuwtjes los.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 16-09-2023 10:28
Bron: www.metronieuws.nl

09:12 | Laurens Dassen pleit voor ‘Europese aanpak’ in Op1, maar niet iedereen ziet dat zitten: ‘Dream on’

Laurens Dassen, Volt, EU, Op1

Naar aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen richt Op1 zich op de politiek. Gisteren kwamen Laurens Dassen van Volt en SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen langs om het over de plannen van hun partij te hebben.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 16-09-2023 09:12
Bron: www.metronieuws.nl

08:02 | Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Scheiden heeft mijn kijk op geld veranderd’

Geld maakt (niet) gelukkig Hans

Maakt geld gelukkig? Die vraagt beantwoordt vandaag de 64-jarige Hans, die sinds zijn scheiding anders naar geld kijkt.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 16-09-2023 08:02
Bron: www.metronieuws.nl

20:38 | Android, iPhone en WhatsApp krijgen deze nieuwe emoji’s

emoji nieuw whatsapp

We gebruiken allemaal emoji's in onze berichten op WhatsApp. Binnenkort komen er nieuwe naar iPhone en Android.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 20:38
Bron: www.metronieuws.nl

19:30 | Psycholoog legt uit: dít is waarom ghosten zo pijnlijk is (en je het dus niet wil doen)

Hoe pijnlijk is het als je iemand al een aantal maanden aan het daten bent en diegene je uit het niets begint te negeren? Zeker als je dacht dat het juist de goede kant op ging. Sterker nog, zelfs als je iemand pas een paar wéken kende, doet het pijn. Maar waarom doen mensen zoiets en waarom is het nou zo pijnlijk? Psycholoog Michelle Drouin legt het uit.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 19:30
Bron: www.metronieuws.nl

18:13 | Alcoholvrije biertjes drinken tijdens werk, moet dat kunnen? ‘Moeilijk te onderscheiden’

alcohol vrij bier op werk

Een blikje fris uit de automaat halen op kantoor is de normaalste zaak van de wereld. Maar moet alcoholvrij bier op het werk ook kunnen?
Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 18:13
Bron: www.metronieuws.nl

17:59 | Game-ontwikkelaars geschrokken door nieuwe prijsmethode van platform Unity

Er is onrust in de gamingwereld. Ontwikkelaars zijn ontevreden over het platform Unity. Dit grote softwarebedrijf kondigde woensdag aan dat het vanaf volgend jaar een andere prijsmethode gaat hanteren. Gamestudio's kunnen op het platform nieuwe games ontwikkelen, ze kunnen daar technische hulpmiddelen gebruiken en hoeven zo dus niet alles zelf te doen.

Op dit moment betalen ontwikkelaars alleen voor een abonnement dat ze afsluiten. Voor een pro abonnement is dit ongeveer 1900 dollar per jaar. Vanaf 1 januari komt hier nog een extra bedrag bovenop: ze moeten dan gaan betalen voor elke keer dat een game wordt gedownload. Dit geldt niet voor alle gebruikers; de extra kosten worden pas in rekening gebracht vanaf een bepaalde drempel.

Bij het abonnement van Unity Pro (wat veel ontwikkelaars gebruiken) bereik je deze drempel als je game 1 miljoen keer is gedownload en 1 miljoen dollar heeft opgeleverd. Vanaf dat moment moet er extra betaald worden, van 2 tot 15 dollarcent per installatie.

Volgens Unity zelf gebruikt 61 procent van alle ontwikkelaars het platform. Met het platform zijn bijvoorbeeld de populaire games Pokemon Go, Genshin Impact en corona-hype Among Us gemaakt.

Unity benadrukte gisteren na de kritiek dat niet alle gebruikers van het platform per download gaan betalen. 90 procent van de ontwikkelaars zal er geen last van hebben, schreef het bedrijf in een post op hun blog.

Echt geschrokken

Toch is het slecht nieuws, vinden game-ontwikkelaars. "Er is nu veel onrust binnen ons bedrijf," vertelt Matthijs van de Laar van ontwikkelaar Twirlbound, dat zich de afgelopen tien jaar volledig op Unity heeft gebaseerd. De games van Twirlbound halen niet vaak de drempel die tot extra betalingen zal gaan leiden, maar toch is hun vertrouwen in Unity erg beschadigd.

Ook Thomas Huster van Total Mayhem Games is gaan twijfelen aan het softwareplatform. "We worden nu geforceerd om na te denken of we wel met zo'n partij in zee willen, die vanuit het niets de spelregels verandert." Voor de spelletjesmaker is het platform enorm belangrijk. "Al onze games draaien in Unity en alles wat wij uitbrengen is ermee gemaakt. Wij zijn wel echt geschrokken."

En overstappen naar een ander platform gaat niet zomaar, vertelt Huster. "Er gaat heel veel tijd en geld zitten in het opnieuw opleiden en ontwikkelen van de vaardigheden in die engine. Het zou minstens een half jaar duren."

Het bedrijf had een paar dagen eerder een nieuwe game uitgebracht. "Deze is de eerste maand gratis, maar daarna wel betaald. De lancering was succesvol, maar nu blijkt dat het succes ook nadelige gevolgen kan hebben. Voor een kleine studio is dat wel een groot risico."

Geen toekomst

Derk de Geus is bang dat deze aankondiging van Unity mogelijk een nieuwe ontwikkeling inluidt en dat de bedragen misschien op termijn misschien nog wel omhoog gaan. Een van de games die hij voor zijn bedrijf Paladin Studios ontwikkelde werd bijna twintig miljoen keer gedownload.

"Met de nieuwe regeling van Unity zouden we dan misschien wel 4000 euro per maand moeten betalen," vertelt de game-ontwikkelaar. "Je moet je realiseren dat sommige games weinig tot geen omzet hebben, maar wel miljoenen keren geïnstalleerd worden. Dat is schadelijk voor ontwikkelaars."

Toch begrijpt hij wel dat er bij het platform iets moet gebeuren. "Unity draait veel verlies, dat vind ik problematisch. Als de tools die je gebruikt geen winst maken hebben ze misschien geen toekomst." Andere platforms kiezen voor andere betaalmanieren.

Zo vraagt concurrent Unreal 5 procent van de opbrengsten van een game, in plaats van een bedrag per installatie. Dat is beter, vindt De Geus. "Toch is het minder erg dan de meeste mensen denken," relativeert hij de stap van Unity. "Door de drempel gaat het maar voor een kleine groep gelden."


Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 17:59
Bron: nos.nl

17:12 | Studenten gebruiken ADHD-medicijnen als ‘studiedoping’, RIVM waarschuwt voor bijwerkingen

studenten Ritalin ADHD-medicijnen

Studenten gebruiken ADHD-medicijnen, zoals Ritalin, voor betere schoolprestaties. En zij krijgen deze meestal zonder recept.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 17:12
Bron: www.metronieuws.nl

15:39 | Waar doen ze het van-familie verbaast kijkers opnieuw: ‘Wijn prioriteit als je bezuinigt?’

Familie Koenjer Waar doen ze het van WDZHV kijkers

De familie Koenjer verbaast opnieuw de Waar doen ze het van-kijkers. Vooral de 'bezuinigingen' van Bette kan niet iedereen volgen.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 15:39
Bron: www.metronieuws.nl

14:03 | Sophie Hilbrand pakt CU’er Mirjam Bikker aan om standpunt over draagmoeders

Mirjam Bikker Khalid en Sophie CU draagmoederschap

CU'er Mirjam Bikker kreeg gisteren bij Khalid en Sophie de wind van voren vanwege haar mening over draagmoederschap.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 14:03
Bron: www.metronieuws.nl

13:59 | Boete van 345 miljoen euro voor TikTok vanwege schenden privacy kinderen

De video-app TikTok heeft een boete van 345 miljoen euro gekregen voor het schenden van de privacy van kinderen in de EU en moet binnen drie maanden aanpassingen doen. Dat heeft de Ierse privacywaakhond bekendgemaakt namens alle toezichthouders in de EU. De boete wordt opgelegd voor overtredingen gedurende vijf maanden in 2020.

Er is al jaren veel aandacht voor de manier waarop TikTok omgaat met zijn jonge doelgroep. De app is zeer populair onder jonge tieners en ook onder kinderen jonger dan dertien, die er officieel geen gebruik van mogen maken.

'Heel ernstige overtreding'

Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, spreekt van een heel ernstige overtreding. "De app wordt door heel veel kinderen gebruikt en dit raakt dus heel veel kinderen. De instellingen stonden niet goed en kinderen werden daardoor verleid om, op een onduidelijke manier, privacy-onvriendelijk bezig te zijn." Het onderzoek begon bij de Nederlandse toezichthouder, maar die moest het overdragen omdat TikTok zijn Europese hoofdkantoor in Ierland vestigde.

TikTok is het oneens met de beslissing en stelt dat de kritiek betrekking heeft op functies die "we hebben aangepast, lang voordat het onderzoek was begonnen". Het bedrijf overweegt vervolgstappen. De boete kan TikTok overigens met gemak betalen: de wereldwijde omzet van het moederbedrijf was afgelopen jaar volgens de Financial Times bijna 80 miljard euro.

In de kern gaat het om drie zaken waarbij de accounts van kinderen in de leeftijd van 13 tot 17 jaar volgens de Ierse toezichthouder onvoldoende waren beschermd. De eerste overtreding was dat TikTok kinderen op zo'n manier door het registratieproces loodste dat het account standaard openbaar was en dus de video's voor iedereen zichtbaar waren, niet alleen voor vrienden.

TikTok kondigde begin 2021, direct na de overtredingsperiode die de waakhond beschrijft, aan dat het vanaf dat moment de accounts van 13 tot 15-jarigen standaard op privé zette. Ogenschijnlijk onder druk van de privacytoezichthouders gaat het platform nu wel een stap verder. In een blogpost meldt het bedrijf dat later deze maand nieuwe accounts van 16- en 17-jarigen in het registratieproces standaard op privé worden gezet.

Ouders laten meekijken

De tweede overtreding heeft te maken met een functie die Family Pairing heet. Deze maakt het voor ouders mogelijk om hun eigen account aan dat van hun kind te koppelen. Het zou ouders meer grip moeten geven op wat hun kinderen op het platform doen en op de tijd die ze er doorbrengen.

Volgens de toezichthouder verifieerde TikTok niet of de gebruiker die als 'ouder' aan een kind werd gekoppeld, ook echt een ouder van het kind was. Hierover zegt het bedrijf vandaag niks.

Family Pairing werd door TikTok in april 2020 aangekondigd. Wie als ouder wordt aangemerkt krijgt allerlei rechten. Denk aan het instellen van de hoeveel tijd die een tiener op het platform mag doorbrengen, het filteren van bepaalde woorden of hashtags en het bepalen of het account op openbaar of privé staat en of er privéberichten verstuurd mogen worden.

TikTok benadrukt vandaag dat kinderen onder de 16 sinds 2020 geen privéberichten kunnen versturen. Bij accounts van 16- en 17-jarigen is het sinds november van dat jaar niet mogelijk om privéberichten aan te zetten als de gebruiker deze reeds heeft uitstaan.

Onduidelijke informatie

De laatste overtreding is dat de informatie die aan kinderen werd gegeven over de instellingen van hun account niet duidelijk genoeg was. Daardoor wisten kinderen niet wat de gevolgen waren als hun video's standaard op openbaar stonden. Het platform belooft verbeteringen op dit vlak.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 13:59
Bron: nos.nl

13:03 | Hilariteit in VI-studio om ‘warhoofd’ Rutger Castricum: ‘Raar programma’

Warhoofd Rutger Castricum Vandaag Inside VI Johan Derksen

Rutger Castricum was gisteravond bij Vandaag Inside niet helemaal bij de les. En ook Johan Derksen merkte 'warhoofd' Castricum op.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 13:03
Bron: www.metronieuws.nl

11:55 | Holly Mae Brood vertelt in Casa di Beau eerlijk over biologische vader: ‘Was een rare situatie’

Holly Mae Brood vader Herman dood biologisch

Holly Mae Brood vertelde gisteren in Casa di Beau eerlijk over haar biologische vader en hoe Herman Brood haar als dochter omarmde.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 11:55
Bron: www.metronieuws.nl

11:01 | Ik Vertrek-kijkers krijgen stress van familie Lemmers: ‘Drie jaar geen vergunning?’

Ik vertrek kijkers familie

Ik Vertrek-kijkers krijgen stress van de familie Lemmers die zonder vergunning een vakantiepark in Spanje willen beginnen.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 11:01
Bron: www.metronieuws.nl

09:59 | Marco Kroon en zijn advocaten bij Op1 over verfilming van zijn leven: ‘Niet naar waarheid’

op1, marco kroon, advocaten, gertjan knoops, de vuurlinie

Marco Kroon en advocaten Geert-Jan en Carry Knoops schoven gisteren aan bij Op1 om het over De Vuurlinie te hebben.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 09:59
Bron: www.metronieuws.nl

09:01 | Deze belastingzaken moet je regelen na een scheiding

Trouwen, scheiden, Belastinzaken

Het is de Dag van de Scheiding. Maar wat moet je eigenlijk regelen na zo'n heftige situatieverandering? Je leest het hier.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 09:01
Bron: www.metronieuws.nl

08:02 | Waarom iedere dag je bed opmaken belangrijk is

Waarom iedere dag je bed opmaken belangrijk is

Waarom is het zo belangrijk om elke dag jouw beddengoed recht te leggen? Simpel: je bed opmaken brengt veel voordelen met zich mee.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 15-09-2023 08:02
Bron: www.metronieuws.nl

20:38 | 8 voordelen van koud douchen (+ tips om het vol te houden)

Een foto van een man die onder de douche shampoo uitspoelt

Gezien je gezondheid, het milieu en je energierekening is het tijd om vaker koud te douchen. Of je nou wil afvallen of een steentje wil bijdragen aan een beter milieu: dit zijn acht voordelen van deze simpele tweak in je dagelijkse leven.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 20:38
Bron: www.metronieuws.nl

19:31 | Opvoedvraag: ‘Mijn dochter verheft de hele dag haar stem, wat kan ik doen?’

kind maakt veel geluid

Deze week een vraag van Merel: „Mijn dochter verheft de hele dag haar stem en maakt veel geluid, wat kan ik doen?"
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 19:31
Bron: www.metronieuws.nl

18:16 | Wil je beter je eigen grenzen aangeven? Zo doe je dat volgens een psycholoog

Ruzie, grenzen, psycholoog

Veel mensen vinden op tijd grenzen aangeven lastig. Heb ook jij er moeite mee? Dan wil je deze tips van een psycholoog zeker lezen.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 18:16
Bron: www.metronieuws.nl

16:56 | Ook dit weekend nog zomerse temperaturen verwacht

warm zomer strand zandvoort

Eerder deze maand werd er al een warmterecord verbroken. Ook dit weekend wordt het weer zomers warm, daarna doet de herfst zijn intrede.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 16:56
Bron: www.metronieuws.nl

16:01 | Laat jij je tandenborstel ook altijd slingeren op de wasbak? Dat is slecht voor je gezondheid

Tandenborstel

Volgens experts moet je je tandenborstel nooit zomaar op de wasbak in de badkamer laten slingeren. Dit is slecht voor je gebit.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 16:01
Bron: www.metronieuws.nl

15:09 | Klaar met datingapps? Deze vrouw doet het totaal anders (en met succes)

dealbreaker, relatie, seks, wetenschap delulu delusional datingtrend Tinder, online daten, datingapps, datingapp

Wie de liefde niet in het dagelijks leven vindt, is al gauw aangewezen op datingapps. Deze vrouw bedacht een alternatief.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 15:09
Bron: www.metronieuws.nl

14:55 | Verleng de levensduur van een telefoon met deze 7 tips

Telefoon

Maar wist je dat je de levensduur van je smartphone ook kunt verlengen? Dit heeft niet alleen voordelen voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 14:55
Bron: www.metronieuws.nl

14:21 | Privacywaakhond maakt zich zorgen over AI-chatbot gericht op kinderen

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een techbedrijf om duidelijkheid gevraagd over het gebruik van een chatbot in een app. Het bedrijf wordt niet bij naam genoemd, maar het gaat om een chatbot aangestuurd door AI (kunstmatige intelligentie) die populair is bij kinderen.

Een van de bekendste apps met een chatbot die ook populair is bij kinderen, is My AI van Snapchat. Snapchat introduceerde de functie eerder dit jaar, tijdens de enorme hype die was ontstaan met ChatGPT. My AI vloog uit de bocht: de chatbot wilde in het echt afspraken maken. Nadat er kritiek was gekomen, voerde Snapchat aanpassingen door en meldde My Al dat hij helaas niet fysiek kon afspreken.

Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens kan desgevraagd niet zeggen of dit inderdaad het bedrijf is. Snapchat was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Het techbedrijf moet onder meer vragen beantwoorden over hoe transparant de app is over het gebruik van gebruikersdata en "of er goed is nagedacht" over een bewaartermijn voor gegevens die zijn verzameld. Op basis van de antwoorden beslist de Autoriteit Persoonsgegevens over vervolgstappen. Bij overtredingen behoren onder meer boetes tot de mogelijkheden.

De Autoriteit Persoonsgegevens kijkt al langer naar de privacy-effecten van generatieve AI, waarbij computers op basis van kunstmatige intelligentie met een opdracht zelf tekst, afbeeldingen of bijvoorbeeld audio genereren. Eerder vroeg de waakhond al om opheldering bij OpenAI; daar is sindsdien geen update over gekomen.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 14:21
Bron: nos.nl

14:18 | Dit is de reden waarom je beter door je neus kunt ademen dan door je mond

Neus ademen gezondheid

Adem je door je neus of mond? Volgens onderzoekers is er een belangrijke reden waarom het veel beter is om door je neus te ademen.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 14:18
Bron: www.metronieuws.nl

13:33 | Broeders van Rossem beginnen nieuw seizoen grappend over overleden ‘Sis’

Broeders van Rossem

Zus Sis werd gemist in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Broeders van Rossem. En daar werd met humor bij stil gestaan.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 13:33
Bron: www.metronieuws.nl

12:40 | DNA Onbekend: Eliana krijgt tijdens DNA-onderzoek te horen dat haar biologische vader vlak van tevoren is overleden

DNA Onbekend

Eliana krijgt tijdens de uitslag van de DNA-test te horen dat haar biologische vader een paar dagen eerder is overleden.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 12:40
Bron: www.metronieuws.nl

11:50 | Ook in College Tour blijft gevecht PvdD in rook gehuld: ‘Weet nog steeds niet waar het bestuur het over heeft’

Esther Ouwehand in College Tour

Nadat de bom barstte bij Partij van de Dieren barstte en het bestuur er de stekker eruit trok, schoof Esther Ouwehand aan bij College Tour.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 11:50
Bron: www.metronieuws.nl

10:57 | Sara wist 18 jaar lang niet dat ze ontvoerd was: ‘Geschminkt buitenspelen, zodat we onherkenbaar waren’

Mooi Meegenomen ontvoerd

Elif Kan werd op 2-jarige leeftijd ontvoerd. In de documentaire 'Mooi Meegenomen' onderzoekt ze de impact van haar ontvoering.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 10:57
Bron: www.metronieuws.nl

09:57 | Twan Huys bij Humberto: ‘Interview met Esther Ouwehand veel spannender dan anders’

Esther Ouwehand in College Tour twan huys humberto

Bij Humberto vertelt Twan Huys dat het College Tour-interview met Esther Ouwehand veel spannender was dan normaal.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 09:57
Bron: www.metronieuws.nl

08:29 | Tot tranen toe geroerde Henny Huisman kan rekenen op sympathie van kijkers Beter Laat Dan Nooit

Henny Huisman in tranen beter laat dan nooit

De reis die Henny Huisman met drie andere televisiehelden voor Beter Laat Dan Nooit aflegt, maakt diepe indruk op hem.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 08:29
Bron: www.metronieuws.nl

07:02 | Moet je vaak plassen? Dat kan hierdoor komen

waarom vaak plassen mogelijke oorzaak vaak plassen

Moet je vaak plassen? Dat is vervelend, zeker als je niet weet waarom. We zetten een aantal mogelijke oorzaken van vaak plassen op een rij.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 14-09-2023 07:02
Bron: www.metronieuws.nl

20:46 | Winactie: een babycarrier uit de nieuwe collectie van Babymoon Carriers (t.w.v. 199 euro)

draagzak, winactie babymoon carriers (2)

Metro mag van Babymoon Carriers vier draagzakken weggeven, ter waarde van 100 euro. Ideaal om je baby dicht bij je te houden.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 13-09-2023 20:46
Bron: www.metronieuws.nl

19:29 | Dilemma: ‘Ik wil niet dat de nieuwe vriendin van mijn ex m’n zoon ziet, kan ik dat eisen?’

Zoon ex eisen dilemma nieuwe vriendin

Metro deelt wekelijks het dilemma van een lezer. Deze week: Nikkie, die niet wil dat de nieuwe vriendin van haar ex haar zoon ziet.
Lees meer...

Gepubliceerd op: 13-09-2023 19:29
Bron: www.metronieuws.nl

07:06 | Privacywaakhond hekelt 'vergoelijken' hackers door KNVB: 'Zijn criminelen, boeven'

Het was geen goede keuze van de KNVB om losgeld te betalen aan cybercriminelen. Dat zegt Aleid Wolfsen (foto), voorzitter van privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens, dinsdagavond bij Langs de Lijn En Omstreken.

Hoewel Wolfsen ook het dilemma snapt "waar iedereen die wordt gehackt voor komt te staan", is hij ook heel duidelijk over de keuze van de Nederlandse voetbalbond.

"Er ontstond vandaag even zo'n sfeer dat hackers toch vaak ook nette en betrouwbare mensen zijn, met wie je netjes zaken kunt doen en afspraken mee kunt maken. Dan garanderen ze dat de data niet openbaar wordt gemaakt. Nee, het zijn criminelen, het zijn boeven, die zeer ernstige misdrijven plegen, je chanteren, je gijzelen, losgeld vragen."

1 miljoen euro

Dat de KNVB losgeld heeft betaald aan cybercriminelen, deelde de bond in een advertentie in twee landelijke kranten en in een bericht, waarin ze mensen waarschuwen dat hun gegevens mogelijk in handen zijn van die criminelen. De hackers zouden de beschikking hebben gekregen over onder meer privégegevens van spelers van het Nederlands elftal.

De bond zegt dat het betalen van losgeld een moeilijke keuze was, maar dat er uiteindelijk "onder deskundige begeleiding afspraken" met de hackers zijn gemaakt. Volgens RTL Nieuws was de eis van hackersgroep LockBit ruim 1 miljoen euro. De KNVB wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat.

De bond is er nog niet helemaal gerust op dat de criminelen na het krijgen van het losgeld de gegevens ook echt niet zullen verspreiden en roept mogelijke gedupeerden op om extra alert te blijven op misbruik van hun gegevens.

'Betaal niet'

Wolfsen hekelt vooral het "vergoelijkend" spreken over de hackers. "Nee, het zijn boeven", verduidelijkt de voorzitter van privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens nog maar eens. "We willen het statement maken: ga daar niet mee in zee, betaal niet."

"Want door te betalen, maak je ze professioneler, worden ze nog beter, krijg je nog meer hacks, nog meer slachtoffers. Dan wordt het aangemoedigd, vergoelijkt. Dat moeten we niet doen."

En daarnaast moet je volgens Wolfsen er altijd op bedacht zijn "dat de data alsnog openbaar wordt, ook als je betaalt". "In de praktijk zien we dat de afspraken niet worden nagekomen, dat die data toch op het darkweb verschijnen. Het zijn niet voor niks boeven."


Lees meer...

Gepubliceerd op: 13-09-2023 07:06
Bron: nos.nl

21:19 | Apple komt onder Europese druk met universele aansluiting op nieuwe iPhones

Het is iets waar Apple zich tevergeefs tegen heeft verzet. Onder druk van Europa hebben de nieuwste iPhones, die vanavond zijn gepresenteerd, voor het eerst in elf jaar een nieuwe aansluiting. Apples eigen lightning-aansluiting heeft plaatsgemaakt voor het universele usb-c.

Het is daarmee een heel tastbaar voorbeeld van hoe Europese regelgeving een groot techbedrijf kan dwingen tot een zichtbare verandering. En dat is niet een beeld waar Apple blij mee is; het zou andere overheden kunnen inspireren om ook productaanpassingen te eisen.

Twee jaar geleden kondigde de Europese Commissie aan dat het naar één standaard oplader wil voor apparaten: usb-c. Hoewel met vrijwillige richtlijnen het aantal verschillende aansluitingen al was teruggebracht van 30 naar 3, wilde Brussel nog een stap verder gaan. Het voorstel werd aangenomen. Vanaf eind volgend jaar is de universele oplader verplicht.

Onhandig en kostbaar

De commissie noemde de situatie onhandig en kostbaar voor consumenten. Volgens een berekening zou er jaarlijks 2,4 miljard euro worden uitgegeven aan losse opladers die niet worden meegeleverd met apparaten. Ook leidt het tot jaarlijks 11.000 ton aan elektrisch afval. Alles laten overgaan op usb-c zou dit afval met een 1000 ton verminderen.

In een reactie op het voorstel stelde Apple dat "het vereisen van een type aansluiting innovatie in de weg zit, in plaats van dat het dit aanmoedigt". Volgens Apple raakt dat consumenten in Europa en in de rest van de wereld. Ook zou het laten verdwijnen van de lightning-kabel juist tot meer afval leiden, omdat de bestaande kabels niet meer worden gebruikt.

Apple had het liever anders gezien, schreef Apple-verslaggever Mark Gurman van Bloomberg onlangs. "Apple zit nu in de ongemakkelijke positie dat het een technologie moet omarmen die het niet had gewild."

Volgens Gurman had het bedrijf nog een paar jaar met lightning willen doorgaan, om vervolgens helemaal te stoppen met een aansluiting op de telefoon. In plaats daarvan zouden consumenten de telefoon draadloos opladen. Dat kan sinds de iPhone 8.

Presenteren als overwinning

Ook voorspelde Gurman dat Apple het alsnog zal presenteren als een overwinning. "Het bedrijf heeft een ijzeren wet: wanneer het een nieuw product aankondigt, wil het altijd opereren vanuit een positie van sterkte."

Het bedrijf benadrukte vanavond tijdens de presentatie onder meer dat het "al jaren" usb-c in apparaten gebruikt en wees erop dat het makkelijk is dat je nu met een kabel meerdere Apple-apparaten kunt opladen. Op geen enkele manier werd er gerefereerd aan de Europese regels.

Voor wie niet van iPhone wisselt, is er voorlopig niks aan de hand. Maar wie had bedacht om een van de nieuwste modellen te kopen, zal in de verpakking een usb-c kabel aantreffen. Al enkele jaren levert Apple geen losse adapter meer mee. Wie nog geen usb-c-adapter heeft, zal die dus los moeten aanschaffen.

Twee keer eerder veranderde Apple iets aan de aansluitingen van zijn belangrijkste product: in 2012 werd de 30-pins-aansluiting op de iPhone vervangen door lightning. In 2016 verdween de koptelefoonaansluiting.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 12-09-2023 21:19
Bron: nos.nl

16:02 | Hacker ontdekt kwetsbaarheid in telsoftware verkiezingen: 'Minder dan uur werk'

Een lek in de stemmentelsoftware die is gebruikt voor verkiezingen in Nederland heeft in potentie het manipuleren van verkiezingsuitslagen mogelijk gemaakt. Er zijn geen aanwijzingen dat dat is gebeurd; een hacker die het lek ontdekte, heeft het gemeld bij de Kiesraad. Inmiddels is het opgelost, meldt die instantie.

Gemeenten gebruiken de software om de totalen van stembureaus bij elkaar op te tellen. De versie met het lek werd voor het eerst gebruikt in het najaar van 2021, bij de gemeentelijke herindelingsverkiezingen. Dat gebeurde ook bij de gemeenteraadsverkiezingen een jaar later en bij de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen maart.

In juni werd het lek ontdekt. Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen van 22 november is het lek niet meer aanwezig.

Gemanipuleerde versie

Door het lek konden kwaadwillenden toegang krijgen tot de infrastructuur van de softwareleverancier die de stemmentelsoftware maakt. Daarmee zou een aangepaste, gemanipuleerde versie van de software kunnen worden verspreid, waarmee uiteindelijk bijvoorbeeld de uitslag van verkiezingen zou kunnen worden aangepast.

De leverancier van de software heeft "een aantal inlogpogingen geregistreerd", meldt de Kiesraad in antwoord op vragen van de NOS. Er is echter geen aanleiding om te denken dat dat leidde tot misbruik van de software, benadrukt de instantie.

Bovendien worden na het tellen van de stemmen steekproeven genomen om te controleren of de tellingen kloppen, waardoor fraude zou moeten worden opgemerkt.

Handtekening

De hacker die het probleem vond en meldde, ontdekte dat inloggegevens van de leverancier aanwezig waren in de installatiesoftware. Daarmee kon hij inloggen op de infrastructuur van de leverancier, waaronder het deel van de infrastructuur waar de stemmentelsoftware was ondergebracht.

Hij had daar een eigen, aangepaste versie van de software kunnen plaatsen. Of dat op zichzelf genoeg was geweest om de verkiezingen te manipuleren, is niet zeker: in theorie moeten gemeenten controleren of de digitale handtekening van de software klopt, voordat ze hem gebruiken.

Met een vervalste handtekening kon de software als legitiem worden aangemerkt; daarvoor had de hacker verder in de interne infrastructuur van de software moeten doordringen. Er zijn geen concrete aanwijzingen dat dat mogelijk was.

Snel opgepakt

Hacker Maarten Boone, die het lek vond, schrijft minder dan een uur nodig te hebben gehad om het lek uit te pluizen. Tegelijkertijd roemt hij de reactie van het hoofd ict-beveiliging van de Kiesraad. "Ze hebben het heel snel opgepakt en het oplossen ging soepel en supersnel", aldus Boone.

Ook schrijft hij blij te zijn met de praktijk in Nederland dat hackers met goede bedoelingen op een veilige manier kwetsbaarheden in computerprogramma's kunnen melden, zonder bang te hoeven zijn voor vervolging.

Installatiesoftware

Het beveiligingsprobleem is waarschijnlijk nooit opgemerkt omdat bij eerdere beveiligingstests de installatiesoftware nooit is onderzocht. Dat is te lezen in een beslisnota die demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken heeft gepubliceerd. Vanaf nu wordt die installatiesoftware ook meegenomen.

Uit een aanvullende beveiligingstest, die werd uitgevoerd na melding van het lek, kwamen nog twee kleinere beveiligingsproblemen naar boven. Die zijn inmiddels opgelost.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 12-09-2023 16:02
Bron: nos.nl

12:01 | Zoekmachine centraal in rechtszaak tussen VS en Google over machtsmisbruik

Voor het eerst in 25 jaar gaat de Amerikaanse overheid in de rechtszaal proberen de monopoliepositie van een techgigant aan te pakken. Destijds waren de pijlen gericht op Microsoft. Nu is het Google, dat dit jaar 25 jaar bestaat. De zaak draait om de vraag of Google zijn macht op de zoekmachinemarkt op illegale wijze heeft ingezet om de concurrentie tegen te werken.

Vanaf vandaag wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Hiervoor zijn maar liefst tien weken uitgetrokken. Er wordt met veel belangstelling naar uitgekeken, omdat de juridische strijd wordt gezien als een soort test. Kan de overheid op deze manier grote techbedrijven aanpakken? Er is ook kritiek op de macht van Amazon, Apple en Meta.

Bekendste stukje internet

De belangen aan beide kanten zijn enorm. Voor de Amerikaanse overheid is het de eerste monopoliezaak in decennia die voor de rechter wordt gebracht. En dan ook nog eens tegen een heel groot techbedrijf, een met een beurswaarde van meer dan 1600 miljard euro en vorig jaar 55 miljard euro winst. Dat betekent: ongelimiteerde middelen om de juridische strijd te voeren.

Daarbij zijn de pijlen ook nog eens gericht op misschien wel het bekendste stukje internet dat er bestaat: Googles zoekmachine. Het is zelfs al jaren een werkwoord. Wereldwijd heeft Google volgens marktonderzoeker Statcounter een marktaandeel van 91 procent. Het laat zien dat de zoekmachine enorm populair is onder consumenten.

Dat is ook de reden dat dit voor Google zo'n grote zaak is. Hoewel het nog maanden tot jaren kan duren voordat er duidelijkheid is, kunnen de gevolgen enorm zijn als de overheid wint. Volgens The New York Times werken er honderden interne medewerkers mee aan de zaak, zijn er drie grote advocatenkantoren bij betrokken en geeft het bedrijf miljoenen uit aan juridische kosten en lobbyisten.

Exclusieve overeenkomsten

In de kern wordt Google ervan beschuldigd exclusieve overeenkomsten te hebben gesloten om zo het gebruik van zijn zoekmachine te garanderen. Het gaat om afspraken die voorkomen dat alternatieve zoekmachines worden voor-geïnstalleerd, of dat Googles zoek-app kan worden verwijderd.

Denk aan telefoonfabrikanten of browsermaker Mozilla, en uiteraard de langlopende deal tussen Apple en Google. De zoekgigant betaalt miljarden euro's aan Apple om de standaard ingestelde zoekmachine te zijn in de Safari-browser.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie betoogt, samen met elf Amerikaanse staten, dat Google met deze constructies de consument "schade toebrengt" doordat de kwaliteit van zoekresultaten daalt, specifiek als het gaat om bijvoorbeeld privacy, en leidt tot minder keuze en minder innovatie. Ook kan Google, zo stelt het ministerie, meer geld vragen aan adverteerders.

'Gebrekkige zaak'

Googles top-jurist, Kent Walker, noemt de zaak "enorm gebrekkig". Het bedrijf zal aanvoeren dat er meer dan ooit manieren zijn om te zoeken. Hij noemt TikTok, Reddit, Instagram, Spotify, Amazon en ook ChatGPT als alternatieven.

De techgigant gaat tegenover de rechter proberen de zoekmarkt heel anders te definiëren. Niet als een strijd tussen bijvoorbeeld Google, Bing en DuckDuckGo - dat zich positioneert als een privacyvriendelijk alternatief - maar als een strijd tussen heel veel online platforms met zoekmogelijkheden.

Daarnaast wijst Google op een uitspraak van Apple-topman Tim Cook die de zoekmachine "het beste" heeft genoemd. Ook stelt Google dat de afspraken niet exclusief zijn; Bing en Yahoo betalen Apple en Mozilla namelijk ook. Verder stelt Google dat het heel makkelijk is om van zoekmachine te veranderen en dat Microsoft net zo goed z'n eigen zoekmachine promoot in browser Edge.

De zaak is al drie jaar in voorbereiding en eerder dit jaar kwam er nog een andere aanklacht bij, over advertentietechnologie. Daarnaast is Google in Europa al jaren in een juridische strijd verwikkeld met de Europese Commissie. Dat leverde al miljardenboetes en verplichte aanpassingen op.

Lange adem

De zaak, die in jargon U.S. et al. v. Google heet, kan nog jaren duren. Allereerst is de kans groot dat een van de partijen, afhankelijk van de uitspraak, in beroep gaat. Gezien het gewicht van de zaak is het bovendien niet ondenkbaar dat er wordt doorgeprocedeerd tot het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Los daarvan is het nog de vraag wat Google moet doen áls de overheid wint. Pas als dat gebeurt, gaat de rechter zich over die vraag buigen.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 12-09-2023 12:01
Bron: nos.nl

09:09 | KNVB betaalt losgeld aan hackers om vertrouwelijke gegevens te beschermen

De KNVB heeft losgeld betaald aan cybercriminelen die in april persoonsgegevens hebben gestolen van de voetbalbond. De hackersgroep LockBit gebruikte hierbij gijzelsoftware. Volgens RTL Nieuws was de eis ruim 1 miljoen euro. De KNVB wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat.

De KNVB deelt het nieuws in een advertentie in twee landelijke kranten en in een bericht, waarin ze mensen waarschuwen dat hun gegevens mogelijk in handen zijn van die criminelen. De bond zegt het betalen van losgeld een moeilijke keuze was, maar dat er uiteindelijk "onder deskundige begeleiding afspraken" met de hackers zijn gemaakt. De bond is er nog niet helemaal gerust op dat de criminelen na het krijgen van het losgeld de gegevens ook echt niet zullen verspreiden en roept mogelijke gedupeerden op om extra alert te blijven op misbruik van hun gegevens.

"Mogelijk buitgemaakte bestanden bevatten persoonsgegevens waarvan de verspreiding gevolgen kan hebben voor de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen. Het voorkomen van een dergelijke verspreiding weegt voor de KNVB uiteindelijk zwaarder dan het principe om ons niet te laten afpersen", licht de bond toe.

De KNVB zegt verder dat maar "een beperkt aantal leden mogelijk bij dit incident is betrokken". Zij zijn voor een groot deel persoonlijk benaderd door de KNVB. Dat lukte niet bij iedereen, bijvoorbeeld bij spelers die hebben gespeeld voor een betaaldvoetbalorganisatie in de periode van 2016 tot en met 2018. Ook "personen die in de breedste zin contact hebben gehad met het KNVB Sportmedisch Centrum" moeten extra alert zijn. Alle mogelijk getroffen groepen staan op de website van de voetbalbond.

Hoeveel mensen zich al hebben gemeld, wil een woordvoerder van de bond niet zeggen. Ook wordt niet gedeeld hoeveel bezorgde mails ze al hebben gekregen.

Identiteitsdiefstal

"Dit had zeer ernstige gevolgen kunnen hebben", zegt cyber-security-deskundige Dave Maasland in het Radio 1 Journaal.

De oproep 'extra alert te zijn' vindt Maasland niet concreet genoeg. "In slachtoffercommunicatie moet je zo duidelijk mogelijk zijn. Wat je moet willen communiceren is dat mensen erop letten dat er geen identiteitsdiefstal wordt gepleegd, dat je geen vreemde aanvragen binnenkrijgt."

Wat betekent het dat de voetbalbond is gezwicht voor deze chantage? "Dat is een treurig moment. Ransomware is op dit moment misschien wel de grootste digitale dreiging die we kennen. Op moment dat de KNVB bij wijze van spreken een criminele organisatie sponsort, waarschijnlijk een substantieel bedrag, dan geeft dit weer een impuls aan dit soort misdaden. Uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers."

Maasland noemt het opvallend dat een grote voetbalorganisatie nu de standaard zet over hoe je omgaat met digitale incidenten, ook voor andere sportclubs.

Een woordvoerder van de bond zegt dat ze konden kiezen uit twee slechte opties: onderhandelen of niet onderhandelen met alle risico's van dien.

'Nog niet klaar mee'

De cyber-security-deskundige verwacht dat er een rol is weggelegd voor de Autoriteit Persoonsgegevens. "In hoeverre is er voldaan aan de zorgplicht? En klopt de snelheid waarmee is gehandeld en de communicatie hierover? Ik verwacht dat vooral naar dat laatste zal worden gekeken. Het is al in april gebeurd. Had dit niet eerder gedeeld kunnen worden dan nu in september? Ik denk dat de KNVB hier nog niet klaar mee is."

Waarom het vier tot vijf maanden duurde, heeft volgens een bondswoordvoerder te maken met de aard van het onderzoek. "We wilden het zorgvuldig doen en eerst uitzoeken om welke gegevens het precies ging."


Lees meer...

Gepubliceerd op: 12-09-2023 09:09
Bron: nos.nl

08:45 | Experts kritisch op plan TikTok om China buiten de deur te houden

Er stond voor TikTok afgelopen week veel op het spel. Het bedrijf achter de populaire app wil met een samenwerking met een Europees beveiligingsbedrijf wijdverspreid wantrouwen wegnemen. 'Project Clover' moet ervoor zorgen dat data van Europese gebruikers niet in handen kunnen komen van de Chinese overheid. Maar de Tweede Kamer was woensdag kritisch. En ook drie experts, die op verzoek van de NOS de plannen analyseerden, zien nog veel haken en ogen.

Het project van de populaire video-app heeft grofweg twee belangrijke onderdelen. Allereerst moet alle data van Europese gebruikers eind volgend jaar zijn opgeslagen in Europa. Dat gaat gebeuren bij twee datacenters: een in Ierland en een in Noorwegen. Nu is de data nog verspreid over drie locaties: de VS, Maleisië en Singapore.

Met het tweede onderdeel hoopt TikTok vooral politici te overtuigen. Het bedrijf gaat samenwerken met het Britse beveiligingsbedrijf NCC Group. Samen met TikTok gaan ze het beheer voeren over alle data. Het beveiligingsbedrijf krijgt een soort toezichthoudende rol. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor het TikTok-verbod op werktelefoons van ambtenaren, zegt dat de plannen niks veranderen aan het verbod.

Achterdeurtjes

Onder de experts klinkt erkenning voor de moeite die TikTok doet. "Het ziet er op het eerste gezicht uit als een belangrijke verbetering", zegt Erik van der Kouwe, universitair docent computerbeveiliging aan de Vrije Universiteit. Maar er zijn ook kanttekeningen.

Zo worden er vraagtekens gezet bij de onafhankelijkheid van de NCC Group. Volgens Pieter Wolters, universitair hoofddocent burgerlijk recht aan de Radboud Universiteit, is het goed dat het Britse bedrijf buiten TikTok om contact mag hebben met de overheid over TikTok. Dit is contractueel vastgelegd.

"Vraag blijft echter hoe onafhankelijk ze echt zijn", tekent hij aan. "Ze werken uiteindelijk voor TikTok."

De ceo van TikTok probeerde eerder dit jaar ook het vertrouwen van Amerikaanse politici te winnen. Dat ging moeizaam:

Daarnaast vraagt Van der Kouwe zich af hoe groot de rol van de NCC Group wordt. "Het lijkt erop dat het beheer nog steeds bij TikTok zelf ligt. Elke laag van het systeem is een risico en om het echt veilig te maken moet het eigenlijk in volledig beheer van een derde partij."

Daarbij is het volgens Van der Kouwe vrij makkelijk om achterdeurtjes op te nemen in de broncode. "Die zelfs met inspectie van de broncode moeilijk te identificeren zijn, en zelfs wanneer ze wel gevonden worden als onschuldige fout gepresenteerd kunnen worden."

Uitzonderingen relevant

In het plan krijgen Chinese medewerkers geen toegang meer tot wat TikTok 'beschermde data' noemt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een e-mailadres, een telefoonnummer of financiële informatie van gebruikers.

Maar er zijn ook uitzonderingen: deze Chinese medewerkers kunnen straks nog steeds bij onder meer publieke data - denk aan likes - en data die niet direct herleidbaar is naar personen.

Volgens Chelsea Bruijn, juridisch adviseur IT en privacy bij The Data Lawyers, kan niet bij voorbaat worden gezegd dat deze gegevens niet herleidbaar zijn naar gebruikers. "Een symbolische werkwijze zal geen stand houden bij een onderzoek van een Europese privacytoezichthouder. De praktijk moet uitwijzen hoe TikTok hier daadwerkelijk mee omgaat."

Afgelopen woensdag moest TikTok in de Tweede Kamer al toegeven dat Chinese medewerkers, weliswaar onder voorwaarden, toegang blijven hebben tot de publieke data.

In de technische briefing die TikTok dinsdag voor journalisten organiseerde, ging het niet over het algoritme dat de app gebruikt. Iets wat de experts ook benoemen. "Er is geen indicatie dat er naar NCC Group toe transparantie zal zijn over de door TikTok gebruikte algoritmen, en al helemaal niet richting het algemene publiek", zegt Van der Kouwe.

Overigens houdt het Amerikaanse techbedrijf Oracle voor zowel de VS als de EU al wel toezicht op dat algoritme, benadrukte TikTok.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 11-09-2023 08:45
Bron: nos.nl

16:13 | Grote wraakporno-groepen verdwenen van Telegram

Vier van de vijf grootste "expose"-groepen op Telegram zijn afgelopen dagen verdwenen. Het gaat om groepen waar beelden van vrouwen werden uitgewisseld, vaak naaktfoto's of seksueel getinte foto's, met contactgegevens.

Het verdwijnen van de groepen volgt op onderzoek van NOS Stories, waaruit bleek dat de groepen ondanks maatregelen allerminst waren verdwenen. In die groepen verschenen tot vorige week bij elkaar meer dan tienduizend berichten per dag. Leden speculeren dat het verdwijnen samenhangt met de publicatie van NOS Stories.

Onduidelijk is of Telegram de groepen heeft verwijderd, of dat de beheerders de groepen hebben gesloten. In één geval claimen de beheerders van de groep, die inmiddels weer een nieuwe zijn begonnen, dat Telegram de groepen heeft verwijderd. Dat is echter niet te verifiëren.

Account verdwenen

Onder de verdwenen groepen is ook de expose-groep met de meeste leden, namelijk 85.000. Voor een andere verdwenen groep, met 48.000 leden, moest 50 euro toegang worden betaald; van die groep is ook het account van de eigenaar van het kanaal verdwenen.

Eén groep, met ruim 28.000 leden, is in ieder geval niet verwijderd door Telegram; in die groep hebben de beheerders een bericht gepost dat de groep "per 6 september 23:00 uur" is "verdwenen van Telegram". Versturen van berichten is daar niet meer mogelijk.

In de overgebleven groepen speculeren deelnemers over het verdwijnen van de groepen. "Alle expose groepen gaan plat door die NOS Stories", meldt een lid van een groep van ruim 10.000 deelnemers. "Komt allemaal door NOS", zegt een ander lid als wordt gevraagd waarom de groep met 85.000 leden is verdwenen.

Opnieuw opgericht

Of het verdwijnen van de groepen permanent is, moet nog blijken. In het verleden zijn vaker groepen verdwenen, die daarna opnieuw werden opgericht en in korte tijd weer duizenden leden aantrokken.

Een van de actiefste expose-groepen, met wat minder leden maar relatief veel actieve gebruikers, is bovendien niet verdwenen.

Voor een permanente oplossing kan wetgeving helpen, zegt Robbert Hoving van Helpwanted. "Zoals wetgeving om het publiceren van adresgegevens voor intimatie te verbieden. En Telegram kan nog beter meewerken." Dat de groepen verdwenen na media-aandacht, "laat zien dat we hier aandacht aan moeten blijven besteden", zegt Hoving.

Kamervragen

Intussen wil coalitiepartij CDA van demissionair minister Yesilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid weten waarom Telegram wegkomt met zijn "lakse houding" tegenover dit soort groepen. Ook wil de partij weten hoe minderjarige slachtoffers beter kunnen worden beschermd.

Telegram was niet bereikbaar voor commentaar. Het platform antwoordt zelden op vragen van journalisten. Ook de politie en hulpverleners klagen over de slechte aanspreekbaarheid van het bedrijf.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 08-09-2023 16:13
Bron: nos.nl

17:46 | TikTok lanceert charmeoffensief, maar stuit op kritische Tweede Kamer

Als TikTok had gehoopt om met een anderhalf uur durend gesprek in de Tweede Kamer al het wantrouwen jegens het techbedrijf weg te nemen, dan is dat niet gelukt. De app is van Chinese makelij en ligt daarom onder een vergrootglas. Daarbij is de videoapp gigantisch populair onder tieners en kinderen, wat leidt tot zorgen over hun welzijn.

Daarom lanceert TikTok nu een charmeoffensief, in de hoop zo vergaande beperkingen te voorkomen. Met een team van zes mensen, waarvan de helft daadwerkelijk in gesprek ging met de Kamerleden, waren ze naar Den Haag gekomen.

In de VS zinspelen beleidsmakers al maanden op een verstrekkend verbod, al is het de vraag of de daad bij het woord wordt gevoegd. Dat is noch in Nederland, noch in Europa aan de orde. Wel heeft de Rijksoverheid het gebruik van de app op werktelefoons verboden. Hetzelfde geldt voor EU-instellingen, waaronder de Europese Commissie.

'Hoop misvattingen'

"Er zijn een hoop misvattingen over onze app", zei Jade Nester, bij TikTok verantwoordelijk voor het databeleid in Europa, na afloop op de vraag met welk doel het bedrijf naar Den Haag was gekomen. "We hebben veel stappen genomen om de veiligheid en privacy van onze gebruikers te beschermen, dat willen we uitleggen."

Toevallig of niet: TikTok kondigde gisteren de volgende stap in 'Project Clover' aan, een plan dat ervoor moet zorgen dat eind volgend jaar alle data van Europese gebruikers op Europese bodem staat. Een Brits beveiligingsbedrijf, NCC Group, houdt toezicht op de beveiliging ervan. "Je hoeft ons dus niet op ons woord te geloven", zei Nester. Ofwel: daarvoor is nu extern toezicht.

De zes aanwezige Tweede Kamerleden van VVD, D66, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en Groep Van Haga waren overwegend kritisch. Alleen de PVV benoemde nadrukkelijk ook de positieve kanten van de app.

VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski vroeg aan TikTok om te garanderen dat China "geen enkele betrokkenheid heeft met het bedrijf". Nester van TikTok zei toen allereerst dat er geen data in China wordt opgeslagen. Om daarna wel te erkennen dat "een gelimiteerd aantal medewerkers in China" mogelijk toegang heeft tot wat TikTok 'publieke' data noemt, zij het onder strikte voorwaarden.

Deze uitleg leidde ertoe dat Rajkowski achteraf zei dat het TikTok niet was gelukt om het vertrouwen te herwinnen. Ook D66-Kamerlid Hind Dekker-Abdulaziz zei dit na afloop.

Nester van TikTok zei na afloop dat het bedrijf ook likes en ander gedrag van gebruikers met een publiek profiel als publieke data ziet. Dat kan alsnog potentieel waardevolle informatie zijn voor de Chinese overheid, al zegt het bedrijf nooit aan dergelijke verzoeken mee te werken.

Data zoals een persoonlijk e-mailadres en financiële informatie van een gebruiker beschouwt TikTok als 'beschermd' en is niet toegankelijk voor China.

Kinderen op TikTok

Kamerleden maakten zich niet alleen zorgen over de toegang die China tot Nederlandse TikTok-gegevens heeft, maar stelden ook vragen over het gebruik van de app door kinderen. Tijdens het gesprek benadrukte de delegatie meermaals dat er allerlei maatregelen zijn genomen.

Zo kunnen ouders, als ze een TikTok-account hebben, meekijken met hun kinderen en een schermtijd instellen. De standaard is een uur per dag. En, zo benadrukt TikTok, de app is niet bedoeld voor kinderen onder de 13 jaar, al is algemeen bekend dat veel kinderen onder die leeftijd er op actief zijn. Naar verwachting krijgt TikTok volgende week een boete van de Ierse privacywaakhond voor tekortkomingen op dit vlak.

Pikant was een moment helemaal aan het einde van het gesprek toen D66-Kamerlid Dekker-Abdulaziz een vrij eenvoudige vraag stelde: kan TikTok de niet-gepersonaliseerde tijdlijn, een maatregel die ze hebben ingesteld vanwege nieuwe Europese wetgeving, niet standaard maken voor minderjarigen? Zo'n alternatieve tijdlijn is in theorie minder verslavend omdat deze niet is toegesneden op wat de gebruiker leuk vindt. Daardoor stopt die mogelijk eerder.

Een direct antwoord op de vraag kwam er niet. TikTok benadrukte vooral hoe "makkelijk" het is om tussen de twee varianten te schakelen. Tot zichtbare ergernis van Dekker-Abdulaziz.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 06-09-2023 17:46
Bron: nos.nl

14:15 | Brussel legt zes machtigste techbedrijven strengere regels op

De Europese Unie gaat zoals verwacht de zes grootste techbedrijven ter wereld strengere regels opleggen omdat ze te groot en te machtig zijn. Apple, Alphabet (Google), Amazon, Meta (WhatsApp, Instagram, Facebook), Microsoft en ByteDance (TikTok) worden zo gedwongen tot fundamentele veranderingen.

Door de strengere wetgeving mag Apple waarschijnlijk apps niet langer alleen op de App Store aanbieden. Google zal gebruikers van Android-smartphones duidelijker alternatieven moeten bieden voor zijn zoekmachine, Google Maps en de Chrome-browser. En een gebruiker van WhatsApp moet in de toekomst ook berichten van andere diensten kunnen ontvangen, is het idee achter de wet.

Marktmacht

De Digital Markets Act (DMA) van de EU, waar de nieuwe regels uit voortvloeien, heeft tot doel de marktmacht van internetgiganten te beperken, eerlijkere concurrentie te garanderen en consumenten meer keuzevrijheid te geven. De grote zes krijgen een half jaar de tijd om de regelgeving door te voeren in hun producten en diensten.

Doen de techreuzen dat niet, dan kunnen ze torenhoge boetes krijgen die zijn gebaseerd op hun wereldwijde omzet. Als ze vaker de mist ingaan, kan dat er uiteindelijk toe leiden dat ze geen zaken meer mogen doen binnen de Europese Unie.

Andere grote techgiganten, zoals Samsung, vallen in de toekomst misschien ook onder de nieuwe EU-regels. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan door de Europese Commissie.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 06-09-2023 14:15
Bron: nos.nl

16:52 | TikTok huurt Brits veiligheidsbedrijf in om Europees wantrouwen weg te nemen

In een poging het wantrouwen door de politiek tegen te gaan, gaat TikTok samenwerken met beveiligingsbedrijf NCC Group, de eigenaar van het Nederlandse Fox-IT. Het bedrijf gaat toezicht houden op de data van Europese gebruikers van de populaire app uit China.

De gegevens zullen in datacenters in Ierland en Noorwegen worden bewaard. Doel van de maatregel van TikTok is om het vertrouwen van met name de politiek in Europa terug te winnen.

De vrees is dat de Chinese overheid via TikTok toegang kan krijgen tot gebruikersdata óf beïnvloedingscampagnes kan uitvoeren. Deze beschuldigingen heeft het bedrijf altijd tegengesproken. Recentelijk onderzoek van NOS Stories in samen met beveiligingsonderzoekers bracht geen aanwijzingen aan het licht dat de hoeveelheid data die wordt verzameld verdergaat dan wat andere apps doen of dat gebruikers worden bespioneerd.

Ambtenarenverbod

In Europa daalde het vertrouwen in TikTok begin dit jaar tot een dieptepunt, met onder meer een verbod van de app voor ambtenaren van de Europese Commissie. Daarna volgde een verbod in diverse landen, waaronder voor ambtenaren van de Nederlandse Rijksoverheid. Geen enkele andere bekende socialemedia- of video-app heeft te maken met dezelfde soort maatregelen.

Dat er veel op het spel staat, benadrukte het bedrijf zelf ook in een briefing die vanmiddag werd gehouden voor journalisten. "Dit is voor ons bedrijf een gebied dat zeer significant en voor de lange termijn aandacht en investeringen vraagt", zegt Theo Bertram, vicepresident publiek beleid in Europa.

Het plan heeft de naam 'Project Clover' gekregen, een verwijzing naar het klavertje, het symbool van Ierland, waar het hoofdkantoor van TikTok in Europa is gevestigd. Het project is een 'broertje' van een nog groter plan van TikTok voor de Amerikaanse markt. Het betreft daar een vergaande samenwerking met Oracle; alle data staan op servers van het bedrijf, dat ook toezicht houdt op eventuele beïnvloedingscampagnes.

Alle Europese data komen uiteindelijk te staan in drie datacenters, twee in Ierland en een in Noorwegen. Het proces om die gegevens te verhuizen is inmiddels begonnen, zegt TikTok. Het hele proces duurt nog tot eind volgend jaar. Tegen die tijd zijn alle drie datacenters online. In de tussentijd zijn alle data opgeslagen in afgescheiden omgevingen in de VS.

Data monitoren

De NCC Group gaat de data 24 uur per dag monitoren, zegt Stephen Bailey, hoofd privacy bij het bedrijf. "We gaan op zoek naar verdacht of malafide verkeer, inclusief het identificeren van zwakke plekken in de beveiliging." Vervolgens zal het bedrijf adviseren hoe dit opgelost moet worden. Ook gaat NCC "gedetailleerde" onderzoeken doen naar de broncode, om er zeker van te zijn dat alleen goedgekeurde software wordt geïnstalleerd.

Daarnaast onderzoekt het beveiligingsbedrijf het platform zelf, via de apps die TikTok aanbiedt voor iOS en Android. Het doel is zwakke plekken in de beveiliging te vinden of verkeerde configuraties die tot problemen kunnen leiden. Bertram van TikTok sprak de verwachting uit dat NCC Group zaken zal vinden. Hij wees er verder op dat het contractueel is vastgelegd dat de NCC Group, zonder tussenkomst van TikTok, met overheden mag overleggen over veiligheidszaken.

Morgen zijn er vertegenwoordigers van TikTok in de Tweede Kamer. "Ons doel is om zo behulpzaam te zijn als we kunnen, om hen te helpen het platform te begrijpen en om uit te leggen hoe we de data van onze gebruikers beschermen", antwoordde Bertram op de vraag wat de boodschap morgen is. Hij sprak verder de hoop uit dat het feit dat NCC de beveiliging doet "de overheid zekerheid geeft".

In hoeverre NCC's Nederlandse dochteronderneming Fox-IT nog betrokken is bij het werk dat het beveiligingsbedrijf voor TikTok doet, is onduidelijk. Een woordvoerder kon niet direct reageren.


Lees meer...

Gepubliceerd op: 05-09-2023 16:52
Bron: nos.nl