1. Onderzoekers: 2G en 3G hebben nu nauwelijks effect
 2. 01/18/2022 12:01 AM (nos.nl)

  Het invoeren van het 2G- of 3G-systeem heeft op dit moment nauwelijks effect op het remmen van het aantal coronabesmettingen. "Op basis van ons onderzoek wordt het 2G- of 3G-beleid moeilijker te verdedigen", stelt onderzoeksleider Niek Mouter van de TU Delft.

  De verschillen tussen 2G en 3G uitgelegd:

  Het invoeren van de 2G-maatregel op alle plekken buiten school en werk om, zou er in het meest gunstige scenario toe kunnen leiden dat het reproductiegetal met een kleine 10 procent afneemt. Dat getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt.

  Bij 3G zou het reproductiegetal met 5 procent afnemen. Zowel de invoering van 2G als 3G zijn bij lange na niet voldoende om dat getal onder de 1 te krijgen. En dat is nodig om de epidemie te doen laten afnemen.

  De onderzoekers rekenden met een R-getal van 1,8. Het RIVM schat in dat het reproductiegetal van omikron eind december 1,6 was. Zeer waarschijnlijk ligt dat nu een stuk hoger.

  Gedragsverandering bij ongevaccineerden

  Bij de berekening van het effect van 2G is het gedrag van ongevaccineerde personen nog niet in acht genomen. Uit gedragsonderzoek blijkt dat een belangrijk deel van die ongevaccineerden die eerder een toegangstest deden, in de 2G-situatie alternatieve contacten zou zoeken. In plaats van een ontmoeting in het café, zouden ze hun sociale contacten bijvoorbeeld thuis ontmoeten.

  "Het idee van 2G is dat ongevaccineerden minder risicovolle contacten hebben, maar dat is in werkelijkheid niet altijd zo", zegt onderzoeker Mouter. De afname van besmettingen zou in de werkelijkheid dus lager liggen dan die 10 procent.

  Dat het coronatoegangsbewijs minder effectief is geworden, komt vooral doordat de effectiviteit van vaccins is afgenomen. Ook het boostervaccin biedt geen optimale bescherming tegen besmetting. "Stel dat we nu een kneitergoed omikronvaccin krijgen, dan verandert de situatie mogelijk", denkt Mouter.

  Het 1G-beleid, waarbij iedereen is getest, zou een stuk effectiever zijn: dat zou het reproductiegetal met 45 procent kunnen laten dalen, in het gunstigste scenario. Maar ook met deze afname komt het reproductiegetal niet onder de 1 in de huidige situatie. Mouter: "Het is niet mogelijk nu met welke vorm van coronatoegangsbewijs-beleid dan ook het R-getal onder de 1 te krijgen."

  Coronatoegangsbewijs in de prullenbak?

  Moet het hele coronatoegangsbewijs dan de prullenbak in? "Tegenstanders zullen deze resultaten zien als een bevestiging van hun mening, maar voorstanders zullen misschien denken: het werkt enigszins en elke besmetting en ziekenhuisopname die je voorkomt is er één."

  De onderzoekers wijzen erop dat de situatie zich steeds blijft ontwikkelen. Over een maand of twee kan het alweer heel anders zijn: het aantal mensen met een doorgemaakte infectie is dan hoger en het aantal geboosterde personen neemt nog toe. Ook het reproductiegetal kan dan zijn afgenomen. "Dan moeten we weer bij elkaar zitten en opnieuw gaan kijken naar de situatie van dat moment."

  Nieuwe minister is voorstander 2G

  Volgens de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is het doel van het coronatoegangsbewijs om eerder meer mogelijk te maken, bijvoorbeeld de opening van horeca. Het Delftse onderzoek toont aan dat het op korte termijn zo goed als onmogelijk is om een veiligere setting te organiseren met het 2G-systeem.

  Het vorige kabinet kwam met het plan om 2G in te voeren, maar daar is in de Tweede Kamer geen meerderheid voor. Kuipers is, net als zijn voorganger Hugo de Jonge, voorstander van 2G. De vraag is of dat zo blijft na de resultaten van dit onderzoek.

 3. Lichaam vermiste Belgische jongen (4) gevonden in Zeeland
 4. 01/17/2022 10:33 PM (nos.nl)

  In de zoektocht naar de 4-jarige jongen uit België die sinds woensdag werd vermist, is in Zeeland een lichaam gevonden. De politie gaat ervan uit dat het gaat om de vermiste kleuter, die Dean heette. Het lichaam werd gevonden bij Neeltje Jans, dat tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland ligt.

  De jongen was vorige week voor het laatst gezien in het Belgische Sint-Niklaas, in het bijzijn van een 34-jarige Belg. Die werd vanmiddag aangehouden in Meerkerk, in de provincie Utrecht. De 4-jarige jongen werd niet aangetroffen.

  De man bleek zijn auto te hebben achtergelaten bij een bedrijf in Gorinchem, niet ver van Meerkerk. Onderzoek in de auto helderde niet op waar het kind was en ook uit een verhoor van de man werd dat niet duidelijk. Daarom verstuurde de politie aan het begin van de avond een Amber Alert, een opsporingsbericht dat wordt uitgegeven als een vermist kind in levensgevaar is.

  Het politieonderzoek leidde naar de omgeving van Vrouwenpolder in Zeeland. Rond 22.00 uur werd het lichaam van de jongen gevonden.

  Fatale mishandeling

  De 34-jarige Belg die vanmiddag werd aangehouden is Dave De K. Volgens de moeder van het kind paste hij regelmatig op de jongen en zijn zusje. De bedoeling was dat De K. het kind afgelopen donderdag naar diens grootouders zou brengen, maar dat gebeurde niet. Afgelopen weekend deed de moeder aangifte van de verdwijning.

  De K. is volgens Belgische media eerder veroordeeld voor de fatale mishandeling van een jongen van 2, in 2008. Hij kreeg daarvoor tien jaar cel.

 5. In het westen enkele mistbanken. Morgen in het westen mistig
 6. 01/17/2022 10:32 PM (www.knmi.nl)

  Verwachting voor vandaag en morgen

  Vanavond zijn er in het oosten wolkenvelden, elders zijn er (brede) opklaringen en enkele mistbanken. Het blijft verder droog. De wind komt uit west tot noordwest en is zwak tot matig.

  Komende nacht overheerst in het oosten de bewolking, vooral in het westen ontstaat in opklaringen op steeds meer plaatsen mist. Onder de bewolking wordt het een graad of 5, in brede opklaringen kan het afkoelen naar 1°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit een overwegend noordwestelijke richting.

  Morgenochtend is het op de meeste plaatsen bewolkt en nevelig en is er vooral in het westen en noordwesten is er kans op mist. Eventuele mist kan overdag hardnekkig blijven. Verder ontstaan er in de loop van de dag gaten in de bewolking en is de zon plaatselijk te zien. Het wordt in de middag ca. 8°C, in eventuele hardnekkige mist blijft het enkele graden kouder. De wind is zwak en veranderlijk, in het noorden staat een zwakke tot matige west- tot zuidwestenwind. (Bron: KNMI)

  Uitgifte: 17/01/2022 22.32 uur LT

    

 7. De nieuwe wapenwedloop: wat is een hypersonische raket?
 8. 01/17/2022 08:51 PM (nos.nl)

  Noord-Korea beweert te beschikken over hypersonische raketten. Zoals altijd als het om Noord-Korea gaat is het lastig om die bewering te checken, maar toch gaan bij analisten alarmbellen af. Dat komt door dat ene woord: hypersonisch.

  Op dit moment is er een wapenwedloop gaande over dit type raketten. Meerdere landen hebben hypersonische raketten ontwikkeld, "maar nog niemand heeft er een goed antwoord op", zegt Patrick Bolder van het The Hague Centre for Strategic Studies. "De huidige afweersystemen zijn er niet op voorbereid."

  Snelheid is alles

  Kort gezegd is een hypersonische raket elke raket die sneller gaat dan mach 5: vijf keer de snelheid van het geluid. De 'traditionele' ballistische raket, die in een grote boog wordt afgevuurd, kan deze snelheden ook al halen. Het verschil is dat de hypersonische raketten hiervoor de atmosfeer maar kort, of zelfs helemaal niet hoeven te verlaten.

  "Dat maakt dit wapen heel interessant", zegt veiligheidsonderzoeker Danny Pronk van Instituut Clingendael. "Binnen de atmosfeer kunnen de raketten manoeuvreren en dan worden ze onvoorspelbaar. Dat maakt het lastig om je ertegen te verdedigen."

  Raketten kunnen op twee manieren hypersonische snelheden bereiken. Een raket kan worden gelanceerd met een grote verbrandingsmotor, vergelijkbaar met een spaceshuttle. Deze verlaat kort de atmosfeer, waarna de raket zich losmaakt. Hij duikt dan weer terug, waar hij met een glijsysteem naar zijn doel gaat. Hierdoor kan hij nog tijdens de vlucht van richting veranderen.

  De tweede variant werkt als een kruisraket. Deze heeft een scramjet-motor aan boord, die bij hoge snelheden lucht inneemt. Die wordt vermengd met brandstof, waardoor met een relatief lichte motor hypersonische snelheden kunnen worden bereikt. Hiervoor hoeft de raket dus niet buiten de atmosfeer te vliegen.

  Door de hoge snelheden moet de raket bestand zijn tegen extreme temperaturen: vanwege de wrijving met de lucht heeft de kop extra bescherming nodig, waardoor minder ruimte overblijft voor een explosieve lading. De huidige raketten zijn dus vooral gemaakt om schade toe te brengen door hun snelheid, niet door een explosie.

  Onderscheppen lastiger

  Dat de raket lager vliegt dan vergelijkbare raketten en kan manoeuvreren, maakt hem moeilijker op te sporen. De huidige afweersystemen zijn voorbereid op raketten die of trager zijn, of in een grotere boog vliegen. "Je geeft de vijand minder tijd om te detecteren, identificeren, een besluit te vormen en een afweerraket af te vuren", zegt Bolder.

  Dat is waarom er verschrikt wordt gereageerd als een land als Noord-Korea ze zegt te hebben: nog geen enkel land heeft een afweersysteem dat hypersonische raketten kan opsporen en onderscheppen. "Dat zie je altijd in wapenwedlopen: het voordeel ligt altijd bij de offensieve kant, daarna komt de verdediging pas", zegt Pronk.

  Dat wil niet zeggen dat dit soort wapens nu bepalend zijn in de oorlogvoering: de techniek is kostbaar, uiterst complex en de explosieve lading veelal dus klein. "Er zijn nog niet veel gemaakt, en zeker niet genoeg om het gebruik ervan waardevol te maken", zegt Bolder. "Andere wapens, zoals kernwapens, zijn nog genoeg om landen af te schrikken om ze te gebruiken."

  Rusland is het verst in deze techniek: dat is momenteel het enige land dat zegt hypersonische raketten operationeel te hebben. De Verenigde Staten, China en India hebben succesvolle tests gedaan; Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn in de ontwikkelingsfase.

 9. 81-jarige Volendamse twee jaar cel in voor brandstichting bij buren
 10. 01/17/2022 08:38 PM (nos.nl)

  Een 81-jarige vrouw uit Volendam is veroordeeld tot twee jaar cel voor poging tot moord. Ze stichtte vorig jaar brand in het huis van haar buren, die lagen te slapen. De vrouw en de buren, die ook op leeftijd zijn, hadden al jaren een slechte verstandhouding.

  In de rechtszaal zei de vrouw dat ze zich al tijden stoorde aan het gedruppel van de waterfontein in de tuin van haar buren. Ook zei ze zich te ergeren aan hun muziek.

  Op 10 april vorig jaar zette de Volendamse 's ochtends vroeg een trap tegen de schutting. Daarna spoot ze bij de buren zeepsop in het fonteintje. Vervolgens ging ze naar de voordeur van de buren, waar ze brand stichtte via de brievenbus. Volgens een getuige zei de vrouw daarbij: "Ik ben er helemaal klaar mee, ze maken de hele nacht drukte, ik steek het in de fik."

  Gewekt door de rookmelder

  De buren lagen te slapen en werden gewekt door de rookmelder. Ze moesten vluchten via een raam op de eerste verdieping, omdat ze de trap niet konden bereiken door de brand.

  De 81-jarige vrouw verklaarde later dat ze in een vlaag van verstandsverbijstering moet hebben gehandeld, maar volgens de rechtbank ging de vrouw juist "rustig en gedecideerd" te werk.

  Voorlopig op vrije voeten

  De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat drie jaar cel had geëist. De rechtbank hield bij de strafbepaling rekening met de hoge leeftijd van de vrouw en haar blanco strafblad.

  De Volendamse was in afwachting van haar proces vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie had geëist dat ze na het vonnis direct zou worden vastgezet, maar de rechter ging daar niet in mee. De vrouw mag een eventueel hoger beroep daarom in vrijheid afwachten.

 11. Strijd om kieswetten VS verhardt: 'Laatste kans om democratie te redden'
 12. 01/17/2022 08:27 PM (nos.nl)

  In de Amerikaanse Senaat gaat morgen een verhit debat van start over de fundamenten van Amerika's democratie. Met de Republikeinen die overal in het land lokale kieswetten veranderen. En de Democraten die daarin een ondermijning van de democratie zien. Inzet van het debat is dan ook 'eerlijke verkiezingen', maar beide partijen lijken daar totaal iets anders mee te bedoelen.

  De Democraten hebben twee nieuwe wetten voorgesteld, die gelijke toegang tot de stembus voor iedereen moeten garanderen. Maar ondanks hun meerderheden in het Congres, lijkt het ze niet te gaan lukken die wetten erdoor te krijgen. Twee senatoren uit het eigen kamp zijn wel voor de wetswijzigingen, maar blokkeren de manier waarop die moeten worden aangenomen.

  En dus is president Biden sinds begin deze maand in de aanval. Hij zegt dat Amerika verwikkeld is in een "strijd om de ziel van de natie'" en dat de Republikeinen uit zijn op chaos. De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, noemt dat een tirade van een "roekeloze en opruiende" president.

  Die felle woorden krijgen vandaag extra lading op Martin Luther King Day, een nationale feestdag in Amerika. Deel van Kings strijd in de jaren 50 en 60 ging over het gelijke recht van minderheden om deel te nemen aan het democratisch proces. Volgens veel zwarte Amerikanen wordt het promised land dat King zag nu opnieuw geblokkeerd door de Republikeinen.

  Veranderingen in 19 staten

  Want daarover gaan de Democratische zorgen. Sinds de presidentsverkiezingen van 2020 is het heersende verhaal in de Republikeinse partij dat bij die verkiezingen grootschalige fraude werd gepleegd. Die bewering is in tientallen rechtszaken weerlegd, ook hoge functionarissen uit de regering van Bidens voorganger Trump noemen het een leugen.

  Toch heeft dit verhaal in 2021 op een groot aantal plekken in Amerika geleid tot actie. In negentien staten waar Republikeinen de meerderheid hebben in het staatsparlement is het gekomen tot wetswijzigingen, waarbij de regels voor verkiezingen zijn veranderd.

  Zo worden het stemmen per post en de manieren waarop een kiezer zich mag identificeren ingeperkt. En wordt het aantal stembureaus teruggebracht. Maatregelen die tot resultaat hebben dat de opkomst lager zal zijn: het beruchte voter suppression. En dat raakt, zeggen de Democraten, vooral arme Amerikanen en minderheden zoals zwarten.

  Ongeldig verklaren

  Daarnaast verandert in een aantal staten de manier waarop de verkiezingsuitslag wordt bepaald. Zo kan in Arizona voortaan een meerderheid in het staatsparlement de uitslag ongeldig verklaren. In Georgia is een commissie daarvoor verantwoordelijk gemaakt, die wordt aangesteld door het parlement. In beide staatsparlementen hebben de Republikeinen de meerderheid. Zo komen partijbelangen tussen de kiezer en de verkiezingsuitslag in te staan, zeggen de Democraten.

  Correspondent Marieke de Vries was afgelopen weekend in Georgia, de bakermat van de burgerrechtenbeweging in Amerika. Daar zijn deze dagen opnieuw actiebijeenkomsten voor toegang tot de stembus:

  Democraten proberen nu al die veranderingen te stoppen met twee nieuwe kieswetten die de toegang tot de stembus op federaal niveau moeten verankeren. Zodat dus niet meer iedere staat op eigen houtje de regels van de verkiezingen mag bepalen. Dit soort fundamentele rechten weghalen bij staten ligt gevoelig in Amerika, de Republikeinen verzetten zich ertegen.

  In de voorgestelde kieswetten willen de Democraten de onafhankelijkheid van kiescommissies beschermen, lokale regels die discriminatie in de hand werken verbieden en het herindelen van kiesdistricten tegengaan. Ook moeten kiezers in de toekomst automatisch geregistreerd zijn om te stemmen en kan overal 15 dagen lang gestemd worden.

  De Republikeinen in het Huis en de Senaat zijn unaniem tegen. Zij zeggen dat ze veel te veel ruimte laten voor fraude en onregelmatigheden. Volgens de Republikeinen maken de Democraten zich in werkelijkheid helemaal geen zorgen over de veiligheid van de stembusgang, zolang ze maar een manier vinden om te winnen.

  Nucleaire route

  De Democraten hebben dus een meerderheid in het Congres en zouden de nieuwe wetten er dus gewoon door moeten krijgen. Maar ze lopen aan tegen een veelgebruikte truc in de Senaat, waarbij een wet niet kan worden aangenomen zolang één senator nog aan het woord is; de filibuster. Die senator is alleen te stoppen wanneer een wetsvoorstel 60 procent van de stemmen heeft.

  Onder Democraten is nu de roep ontstaan om dan maar die filibuster af te schaffen. Een drastische stap die ook wel 'nucleaire route' wordt genoemd, omdat de filibuster wordt gezien als een traditie die de twee partijen dwingt tot compromissen sluiten. Toch sprak zelfs president Biden zich vorige week voor het eerst uit voor afschaffing, om de kieswetten erdoor te krijgen.

  Zelfs dat mag niet baten: twee Democratische senatoren blijven tegen afschaffing van de filibuster en blokkeren daarmee de route naar de nieuwe kieswetten. Dit gevecht over de filibuster zal de komende dagen tot veel frustratie en woede leiden. Van Democraten die in hun ogen een laatste kans om de democratie te redden zien stranden op verzet uit eigen gelederen.

 13. Netbeheerder: 'Stroomnet te vol, stop met gunstige regeling zonnepanelen'
 14. 01/17/2022 08:13 PM (nos.nl)

  Stop sneller met het stimuleren van de aanschaf van zonnepanelen. Die oproep doet netbeheerder Liander. Het bedrijf, dat actief is in grote delen van het land, kan de toevloed van zonnestroom nauwelijks meer aan. Liander ziet een alternatieve subsidie als oplossing.

  Afgelopen jaar sloot Liander omgerekend zo'n 1700 voetbalvelden vol nieuwe zonnepanelen aan op de netwerken in Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland. Ongeveer 20 procent van de huishoudens en ondernemers in deze gebieden heeft nu zonnepanelen.

  "Op zonnige dagen pompen al die panelen stroom door de dunne kabeltjes in woonwijken", zegt een woordvoerder van Liander. "Daar is het net helemaal niet op ontworpen. Het past niet."

  Om te voorkomen dat kabels doorbranden en apparatuur in huis kapotgaat, schakelen beveiligingsmechanismes daarom steeds vaker zonnepanelen uit. Vooral in oude stadswijken en in poldergebieden spelen deze problemen.

  In het gebied van Liander kwamen er vorig jaar 124.000 woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen bij. "Consumenten worden enorm enthousiast door de regelingen die er zijn", zegt de Liander-woordvoerder.

  Door de zogeheten salderingsregeling krijgen zonnepaneelbezitters een gunstig tarief voor de stroom die ze leveren. Vanaf volgend jaar wordt dit voordeel stapsgewijs afgebouwd. Liander wil dat die afbouw sneller gaat om de aanschaf van nieuwe panelen te remmen.

  "We investeren samen met de andere beheerders voor 40 miljard euro in het ombouwen van het stroomnetwerk", zegt de woordvoerder. "Maar we hebben een groot tekort aan technici."

  De oplossing

  Om niet te veel te hoeven doen aan de netwerken in bijvoorbeeld oude stadswijken, hoopt Liander dat de overheid met een nieuwe subsidie komt voor thuisbatterijen. Op die manier slaan huishoudens hun eigen zonnestroom op zonder dat dit op het net komt.

  De opgeslagen stroom kan het huishouden dan zelf gebruiken als de zon niet schijnt. "Wij kunnen onze schaarse technici dan inzetten op essentiële onderdelen van het netwerk."

 15. Onderzoeksteam: plekken gevonden waar Tanja Groen mogelijk begraven ligt
 16. 01/17/2022 07:32 PM (nos.nl)

  De Haarlemse rechtspsycholoog Peter van Koppen zegt dat hij op de Strabrechtse Heide bij Geldrop drie plekken heeft ontdekt waar Tanja Groen mogelijk begraven ligt. Hij heeft de politie op de hoogte gesteld en dringt aan op nieuwe graafacties, schrijft De Telegraaf. In juni vorig jaar werd in het natuurgebied ook al naar de resten van Groen gezocht, maar dat leverde niets op.

  Van Koppen leidt een onderzoeksteam dat ervan uitgaat dat de sinds 1993 vermiste studente slachtoffer werd van Willem S. Die Geldropse moordenaar, die inmiddels is overleden, zou in de jaren 90 aan een medegevangene hebben opgebiecht dat hij Groen in foetushouding in het natuurgebied had begraven.

  Van Koppen denkt dat de politie en de forensisch archeologen van het NFI vorig jaar in het verkeerde deel van het uitgestrekte gebied hebben gezocht. Hij ging eind vorig jaar nog eens kijken, samen met een bioloog, een oud-beheerder en iemand anders die het gebied goed kent.

  "We konden veel plekken uitsluiten", zegt Van Koppen tegen de krant. Het gebied dat in juni werd onderzocht, viel daarbij af, omdat het dicht bij een manege met horeca ligt.

  Geigerteller

  Vorige week keerde het team terug met een grondradar en een geigerteller, waarmee radioactiviteit kan worden gemeten. Waar de laag is verstoord, kan een graf zijn, schrijft de krant.

  Door deze resultaten met die van de grondradar te vergelijken, zijn drie plekken ontdekt waar iemand begraven kan zijn. "Scherpomlijnd en passend bij een graf voor iemand in foetushouding. Bovendien alle drie op zo'n zestig centimeter diepte", zegt Van Koppen.

  Het team heeft de mogelijke graven ongemoeid gelaten. "Dat moeten gekwalificeerde technische rechercheurs doen, om te voorkomen dat sporen verloren gaan", zegt hij.

  Stichting De Gouden Tip, die werd opgericht door de vermoorde misdaadverslaggever Peter R. de Vries, meldde in november dat er sinds de oprichting in juni vorig jaar 450 tips over Tanja Groen waren binnengekomen.

  Ook de politie doet nog onderzoek naar de zaak. Volgens De Telegraaf hebben de politie en het OM nog niet gereageerd op de bevindingen van het team van Van Koppen.

 17. Verdachte vermissing 4-jarige eerder veroordeeld, jongen nog spoorloos
 18. 01/17/2022 07:03 PM (nos.nl)

  In het Utrechtse dorp Meerkerk is een man opgepakt in verband met de vermissing van een Belgische jongen van 4 jaar. Het gaat om een 34-jarige Belg die eerder jaren in de cel zat voor een fatale mishandeling, melden Belgische media.

  Dave De K. mishandelde in 2008 het 2-jarige zoontje van zijn toenmalige vriendin. Het kind overleed later in het ziekenhuis. De K. werd veroordeeld tot tien jaar cel.

  De jongen die nu wordt vermist is de 4-jarige Dean. Het kind is woensdag voor het laatst gezien in Sint-Niklaas, niet ver van Antwerpen. De jongen was toen in aanwezigheid van de man die vanmiddag is aangehouden in Meerkerk.

  De 34-jarige De K. werd volgens de politie opgepakt na een melding over een verdachte situatie. Details daarover zijn niet bekend. De auto van de man werd gevonden bij een bedrijf in Gorinchem, dat een aantal kilometer ten zuiden van Meerkerk ligt.

  Amber Alert

  Omdat uit een verhoor van De K. niet duidelijk werd waar het jongetje is, verstuurde de politie aan het begin van de avond een Amber Alert. Zo'n bericht wordt uitgegeven als een vermist kind in levensgevaar is.

  Eerder op de dag had de politie in het zuiden van Nederland op meerdere plekken uitgekeken naar de auto waar de twee in zouden rijden.

  De moeder van Dean zegt tegen Belgische media dat ze ervan op de hoogte was dat de man in de gevangenis had gezeten, maar dat ze niet wist waarvoor. "Dat heb ik pas nadien vernomen."

  De vrouw verblijft in een psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Niklaas en had haar zoontje dinsdag en woensdag thuis bezocht. Ze zegt dat De K. regelmatig op de jongen en zijn zusje paste en dat ze hem vertrouwde.

  De man zou Dean donderdag naar diens grootouders brengen, maar daar is hij volgens de moeder nooit geweest. Achteraf bleek volgens de moeder dat Dave De K. ruzie had gemaakt met zijn vriendin en vrijdagavond boos vertrokken was, met Dean.

  Geen reactie op telefoontjes

  "Ze zouden blijkbaar in de auto geslapen hebben", zegt de moeder tegen Het Laatste Nieuws. "Tegen zijn vriendin heeft Dave gezegd dat hij Dean wou meenemen naar zijn grootouders in Antwerpen, maar daar is hij uiteindelijk nooit geweest."

  Volgens de moeder was er zaterdag nog een laatste contact met De K., via sms. "Dave zei dat hij panne had ergens in Hasselt, maar ook dat verhaal bleek niet te kloppen. Nadien kwam er geen enkele reactie meer op onze telefoontjes en berichten."

  De moeder deed afgelopen weekend aangifte van de verdwijning. De politie verspreidde daarna een opsporingsbericht met het signalement van de jongen en de man.

 19. Vijlbrief: gedoe rond subsidieaanvraag Groningen beschamend
 20. 01/17/2022 05:55 PM (nos.nl)

  Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) noemt de gang van zaken vorige week rond de subsidieaanvraag van inwoners van Groningen "een beschamende vertoning". "Daarom hebben we er extra geld bij gedaan", zei hij in het provinciehuis in Groningen, op de eerste dag van zijn werkbezoek.

  Inwoners van het aardbevingsgebied konden vorige week maandag een subsidie van 10.000 euro aanvragen voor verbetering van hun woning, maar dat liep uit op een janboel. Mensen stonden urenlang in de rij en ook online was er nauwelijks doorheen te komen.

  Daarnaast bleek het subsidiebedrag van 220 miljoen euro bij lange na niet voldoende, waardoor veel huishoudens achter het net visten. Het kabinet maakte daarom een paar dagen later bekend dat het bedrag wordt verhoogd met 250 miljoen euro.

  Nieuw dieptepunt

  "Ik voelde me beschaamd over de overheid, zo hoort dat niet", aldus Vijlbrief. "Zo moet het niet meer en zo zal het ook in de volgende ronde niet gaan." Vorige week schreef de staatssecretaris al in een Kamerbrief dat hij de gang van zaken betreurt.

  Bij een persconferentie ging de kersverse staatssecretaris in op wat hij van plan is in Groningen:

  De stemming onder de Groningers daalde begin deze maand al naar een nieuw dieptepunt. Het vorige, demissionaire kabinet maakte op de valreep bekend dat er dit jaar mogelijk meer gas uit het Groningenveld moet worden gehaald dan gepland. Volgens het ministerie van Economische Zaken is dat nodig om verplichtingen aan Duitsland na te komen.

  Geen woorden maar daden

  Vijlbrief gaat kijken of er iets aan het voornemen kan worden veranderd. Hij wil onder meer in gesprek met zijn Duitse ambtgenoot. "Ik beloof niks, maar ik ga er wel mijn best voor doen. Ik ben een man van daden, niet van woorden."

  Het voornemen voor extra gaswinning en het gedoe rond de subsidieregeling waren zaterdag voor veel Groningers reden om de straat op te gaan.

  Duizenden mensen protesteerden met fakkels in het centrum van de provinciehoofdstad, om meer respect te eisen van politiek Den Haag:

  "Die fakkeloptocht heeft diepe indruk op mij gemaakt", sprak Vijlbrief. "Ik zie het als een eer dat ik mag proberen om een eind te maken aan de terechte onvrede die er vaak is." Hij zei er wel bij dat het niet van vandaag op morgen is geregeld.

  Morgen gaat de staatssecretaris in gesprek met de belangenorganisaties Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad.

 21. Dreigende huisuitzetting in Oost-Jeruzalem raakt gevoelige snaar
 22. 01/17/2022 05:25 PM (nos.nl)

  Het is een opmerkelijk gezicht in de heuvels van Jeruzalem: op een rood pannendak zit een Palestijnse man die dreigt zichzelf en zijn huis in brand te steken. In zijn hand een jerrycan benzine, naast hem op het dak iets wat lijkt op twee gascilinders. Hij protesteert tegen de huisuitzetting van zijn familie, die hij weigert te accepteren.

  Rondom het huis klinken geluiden van brekend glas en rammelend metaal. Sloopmachines maken een kas en andere gebouwen op het perceel alvast met de grond gelijk. Volgens Israël moet het huis van de familie plaatsmaken, zodat op het terrein een school gebouwd kan worden. Achter een lint staan tientallen buurtbewoners, journalisten en diplomaten toe te kijken, op afstand gehouden door zwaarbewapende Israëlische agenten.

  Het Palestijnse gezin wil het huis niet verlaten. De huiseigenaar dreigt zijn huis op te blazen als de politie dichtbij komt:

  Nederlandse ambassade

  Hoewel er vaker huisuitzettingen plaatsvinden in Oost-Jeruzalem, raakt het incident vandaag een gevoelige snaar. Verschillende westerse landen roepen Israël op de actie te staken, net als Israëlische mensenrechtenorganisaties.

  Ook de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv stelt in een tweet dat de dreigende uitzetting in strijd is met het internationale recht. Hij roept de Israëlische autoriteiten op de uitzettingsoperatie meteen te stoppen en te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.

  Extra gevoelig is de ligging van het huis: midden in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Vorig jaar leidde in dezelfde wijk de voorgenomen uitzetting van Palestijnen mede tot een kortdurende oorlog tussen Israël en Hamas, een Palestijnse beweging die door het Westen gezien wordt als een terroristische organisatie.

  Jeruzalem is dan ook de gevoeligste plek in het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen. Israël veroverde de oostelijke helft van de stad in 1967 en ziet de hele stad als zijn hoofdstad, een claim die door de internationale gemeenschap niet wordt erkend. Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat. In dat deel van de stad liggen belangrijke heiligdommen voor zowel het jodendom als de islam.

  Ontruiming

  Op loopafstand van die heilige plaatsen staat het huis dat vandaag ontruimd zou worden. De bewoners van het pand zeggen het al voor 1967 te hebben gekocht. Maar de Israëlische staat betoogde in de rechtbank dat de familie er geen rechten op heeft. De gemeente Jeruzalem nam het pand in 2017 formeel in beslag om er een school voor speciaal onderwijs te bouwen, die bedoeld zou moeten zijn voor Palestijnse inwoners van de stad.

  Een rechtbank in Jeruzalem oordeelde vorig jaar in het voordeel van de gemeente en gaf toestemming voor de huisuitzetting. De bewoners gingen in beroep, maar dat leidde niet tot een bevriezing van het ontruimingsbevel.

  Omer Barlev, de Israëlische minister van politie die verantwoordelijk is voor de huisuitzetting, zei vandaag dat de regering moest kiezen tussen twee kwaden. "Je kunt het niet allebei hebben: eisen dat de gemeente het welzijn van de Arabische inwoners bevordert, en je ook verzetten tegen de bouw van onderwijsinstellingen voor hun welzijn", schreef hij op Twitter.

  Maar Ir Amim, een Israëlische rechtengroep die de ontwikkelingen in Jeruzalem volgt, zei dat de stad de afgelopen jaren een ander stuk grond in Sheikh Jarrah opgaf dat oorspronkelijk was bestemd voor een Palestijnse school en in plaats daarvan toestemming gaf voor de bouw van een ultraorthodox-joods seminarie.

  Intussen heeft de Israëlische politie tegen de avond de bewoners van het huis nog steeds niet uitgezet. Wellicht vanwege het dreigement dat ze het huis in brand willen steken, of mogelijk speelt ook de internationale druk een rol. Over een uitstel van ontruiming is ook niets bekendgemaakt, waardoor de patstelling voortduurt. De politie heeft zich terugtrokken en het is niet duidelijk of die op een ander moment terugkomt.

 23. Ook The Voice Kids en The Voice Senior voor onbepaalde tijd stopgezet
 24. 01/17/2022 05:12 PM (nos.nl)

  Ook de RTL-programma's The Voice Kids en The Voice Senior worden voorlopig stopgezet. Dat heeft RTL bekendgemaakt. De zender heeft dat besloten naar aanleiding van de misstanden rond The Voice of Holland. "Alle merken rond The Voice zijn opgeschort tot er meer duidelijkheid is", zegt een woordvoerder van RTL tegen persbureau ANP.

  Afgelopen weekend maakte RTL bekend dat de talentenjacht voorlopig van de televisie verdwijnt, vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag aan het adres van meerdere makers. Die beschuldigingen kwamen aan het licht door onderzoek van BOOS, een BNNVARA-programma op YouTube.

  The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen bekende daarop "contact van seksuele aard" te hebben gehad met vrouwen die bij het programma betrokken waren. Ook coach Ali B is beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag; tegen hem is aangifte gedaan. Hij ontkent de aantijgingen.

  Zero tolerance

  Producent ITV roept iedereen op die slachtoffer is geweest van ongepast gedrag rond het programma of hiervan getuige was om zich te melden. De producent zegt dat alle informatie zal worden doorgegeven aan advocatenbureau Van Doorne, dat de klachten over het wangedrag bij het tv-programma gaat onderzoeken. De meldingen kunnen anoniem worden ingediend.

  Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) roept slachtoffers op bovendien aangifte te doen. "Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. Voor mij geldt hier echt zero tolerance", zegt Uslu.

 25. Verliest Apple de controle over apps op de iPhone?
 26. 01/17/2022 04:54 PM (nos.nl)

  De App Store is al jaren de enige manier waarop ontwikkelaars van apps iPhone- en iPad-eigenaren kunnen bereiken. In deze 'app-economie' gaan jaarlijks miljarden euro's om. De vraag is alleen hoelang dat zo blijft: als het aan de Europese Commissie ligt wordt Apple gedwongen tot grote veranderingen.

  Die aanpassingen komen voort uit een nieuwe techwet, de Digital Markets Act (Wet inzake digitale markten). In Brussel is men begonnen aan de laatste fase van de onderhandelingen hierover, die nog enkele maanden kan gaan duren. De regels raken weliswaar veel techbedrijven, maar de gevolgen voor de App Store springen eruit.

  Het model van de App Store ligt al langer onder vuur - denk aan de rechtszaak van Fortnite-maker Epic en een klacht van Spotify in de Europese Unie (die heeft geleid tot een officieel onderzoek). Samengevat komt de kritiek hierop neer: Apple heeft te veel macht via de App Store, omdat die de enige manier is om apps aan te bieden aan de honderden miljoenen iPhone- en iPad-eigenaren. Dat moet veranderen, is de boodschap.

  Twee grote veranderingen

  De wetgeving betekent twee grote veranderingen. Allereerst willen de EU-lidstaten dat appmakers straks niet Apples eigen App Store-kassa nodig hebben om af te rekenen. Daarmee zou de afdracht van 15 of 30 procent aan het bedrijf uit Californië worden vervallen; de verwachting is wel dat Apple dan op andere manieren kosten in rekening gaat brengen voor ontwikkelaars.

  Hoeveel omzet de App Store oplevert, is niet bekend. Het is wel duidelijk dat het een belangrijk onderdeel is van de omzet uit de categorie Diensten, waarvan Apple wel cijfers publiceert:

  De commissie wil daarnaast een nog veel grotere verandering doorvoeren: het moet mogelijk worden om apps buiten de App Store om te installeren, bijvoorbeeld via alternatieve appstores. Dit wordt sideloading genoemd. Bij Android kan dit al. In China is dat al populair, maar in het Westen wordt de mogelijkheid weinig gebruikt.

  Apple is hier mordicus tegen. Volgens het bedrijf is het nadelig voor privacy en veiligheid van consumenten en zou het leiden tot meer malware en minder controle voor gebruikers over de apps de ze installeren (al heeft de App Store zelf ook te maken met problemen).

  En als het een succes wordt betekent het dat Apple miljarden euro's gaat mislopen. In het voorstel van de commissie staat wel dat Apple beveiligingsmaatregelen mag nemen.

  Jochem Pasman, die voor advieskantoor KPMG de ontwikkelingen rond de nieuwe techwet volgt, houdt er rekening mee dat de alternatieve downloadwinkels een verbetering voor gebruikers betekenen. "Dat betekent aan de ene kant meer keuze. Aan de andere kant kan het ook complexer worden voor een consument. Je weet dat het toelatingsproces bij Apples App Store stevig is, de veiligheid wordt moeilijker om te garanderen."

  Een bron in de tech-industrie houdt daarnaast rekening met het scenario dat er een aparte versie van het besturingssysteem iOS nodig is om sideloading mogelijk te maken,. "Die wordt dan niet wereldwijd beschikbaar gesteld, de kans bestaat dat de EU-versie minder aandacht krijgt", zegt deze bron die vanwege de gevoeligheid niet bij naam genoemd wil worden. "Is de consument daarbij gebaat?"

  Updates van wetgeving

  Ondanks de kanttekeningen kijkt in ieder geval een deel van de app-ontwikkelaars uit naar de nieuwe regels. De NOS sprak twee betrokkenen uit de Nederlandse game-industrie, die allebei hopen dat ze straks meer kunnen doen zonder tussenkomst van Apple. Aan games wordt in de App Store het meeste verdiend. Ze willen alleen anoniem hun verhaal doen, uit vrees voor repercussies van Apple.

  "Ik ken geen gebeurtenis die zo'n grote impact kan hebben op het ecosysteem als deze", zegt een van hen. "De vraag is of Apple volledig gaat meewerken, of dat er een paar updates van de wetgeving nodig zijn om het bedrijf hiertoe te dwingen."

  De ander denkt dat het bestaan van meerdere appstores goed kan zijn voor de industrie. "Daardoor kunnen rond bepaalde categorieën of zelfs subcategorieën niet appstores ontstaan, waarbinnen apps veel beter gevonden kunnen worden."

  Derk de Geus, voorzitter van de Dutch Game Association, beaamt dat de veranderingen gunstig kunnen zijn voor ontwikkelaars. Net als gespecialiseerde boekwinkels kun je straks ook gespecialiseerde appwinkels krijgen, verwacht hij. Hij waarschuwt wel dat de wetgeving negatieve gevolgen kan hebben voor een systeem dat nu in zijn ogen goed werkt.

  Apple wil desgevraagd niet op de uitspraken in dit artikel reageren.

 27. Voormalig directeuren Roda JC veroordeeld voor fraude
 28. 01/17/2022 04:49 PM (nos.nl)

  Voormalig Roda JC-directeur Ton Caanen (55) is veroordeeld tot 240 uur taakstraf. Volgens de rechter heeft hij valsheid in geschrifte en oplichting gepleegd bij de aankoop van een woning in 2015.

  Ook oud-directeur Wim Collard (60) en voormalig Roda-commissaris Hessel Meijer (63) zijn veroordeeld tot taakstraffen van respectievelijk 80 en 120 uur.

  In 2015 werkte het drietal nog bij de voetbalclub. Toenmalig technisch directeur Caanen wilde een woning in Spaubeek kopen en had daarvoor een hypotheek van 800.000 euro nodig. Volgens de rechter is bewezen dat zijn collega Collard, toen algemeen directeur, hem hielp door het salaris van Caanen op papier te verhogen.

  Meijer, in die tijd al jaren aan de club verbonden in verschillende rollen, zou Caanen op de loonlijst van zijn bedrijf hebben gezet, waardoor zijn maandelijkse inkomen kunstmatig werd verhoogd. Ook zou hij 100.000 euro naar Caanen hebben overgemaakt. Zo leek het eigen vermogen van de directeur groter. Het overtuigde de bank, Caanen kreeg zijn hypotheek.

  Samenwerking

  De rechter sprak van een 'nauwe en bewuste samenwerking' tussen de mannen, schrijft 1Limburg. "Collard en Meijer wisten waar Caanen de stukken voor gebruikte."

  Caanen kreeg geen gevangenisstraf, zoals justitie had geëist. "De behandeling van deze zaak heeft lang geduurd en de zaak is door de media opgepikt. Dat heeft zijn impact gehad op Caanen en zijn gezin. Hij is bovendien niet eerder veroordeeld."

 29. Minder incidenten, meer inhoud: komt er echt een nieuwe bestuurscultuur?
 30. 01/17/2022 04:46 PM (nos.nl)

  Minder achterkamertjes, geen wekelijks coalitieoverleg, meer ruimte voor de Tweede Kamer. Het nieuwe kabinet belooft het anders te gaan doen. Maar in hoeverre staan de bewindslieden open voor ideeën van de Tweede Kamer? Komt er echt een nieuwe bestuurscultuur of zijn het vooral goede voornemens? Morgen debatteert het nieuwe kabinet met de Kamer over zijn plannen, het eerste moment dat hiervan misschien iets is te zien.

  Bij de coalitiepartijen hoor je dat ze dat nieuwe elan echt willen waarmaken. Maar vraag het aan een oppositiepartij en je hoort ook sceptische geluiden. En bij mensen in het land hoor je veel twijfel. Door meer op inhoud te focussen en minder op beeldvorming kan de Kamer zelf veel bijdragen aan nieuw elan, zeggen deskundigen en Kamerleden.

  Vooral door scherper prioriteiten te stellen valt veel te winnen, denkt Simon Otjes, politiek wetenschapper bij de Universiteit Leiden. Hij ziet het populisme toenemen in het parlement: volgens hem gaat het meer en meer om brandjes en incidenten, terwijl parlementariërs zich net als in Denemarken en Duitsland juist meer op wetgeving kunnen focussen.

  Ruben van Twillert werkte voor een Kamerfractie. Hij is nu overheidsadviseur en ziet hetzelfde. "Met een tweet, filmpje of optreden in een tv-programma bereik je in ons medialandschap snel de publiciteit. Daarmee raakt de inhoud soms ondergesneeuwd." Hij ziet een vicieuze cirkel die de Kamer zelf moet doorbreken.

  GroenLinks-Kamerlid Bromet en D66-Kamerlid Sneller vinden dat de media daar ook een taak in hebben, door minder de waan van de dag te belichten en vaker voor de inhoud te kiezen. Laura Bromet: "Ja, dat betekent misschien vaker een inhoudelijk debat met experts in kleine zalen volgen."

  Het toenemen van 'incidentenpolitiek' valt ook af te leiden uit het het flink toegenomen aantal moties. Met dit instrument kunnen Kamerleden voorstellen doen of beleid bijsturen, maar het middel heeft ook publicitair effect. Kamerleden hadden zich al voorgenomen dat het wel wat minder kon, maar het afgelopen jaar (met een demissionair kabinet) waren er toch bijna net zo veel moties als het jaar ervoor: 4303 tegen 4328 in 2020. Ter vergelijking: in 2017 waren het er 2475.

  Hier ligt volgens Van Twillert echt een taak voor de Kamer. Politiek is er om problemen op te lossen, niet om steeds met moties te komen, stelt hij. "Niet elk geluid dat je laat horen of besluit dat je neemt hoeft in het straatje van je eigen achterban te passen. En eerlijk uitleggen dat er moeilijke keuzes zijn is de essentie van het vak van volksvertegenwoordiger."

  Twitter en talkshows

  Kamerleden zeggen de kritiek op de incidentenpolitiek wel te begrijpen, maar vinden het niet altijd te voorkomen. Natuurlijk moeten we ook naar onszelf kijken, zegt CDA-Kamerlid Inge van Dijk. "Nieuwe bestuurscultuur is niet alleen een taak voor het kabinet". Maar op de inhoud focussen en je politiek willen profileren ziet ze wel als een spagaat. "Ook voor onze fractie wordt het een zoektocht naar een goede balans."

  Daarbij hoeven Kamerleden echt niet van Twitter af of de talkshows te mijden, zegt D66-Kamerlid Joost Sneller. Volgens hem kunnen die middelen buiten de debatten om juist ook helpen: talkshows bijvoorbeeld kunnen ingewikkelde problemen voor een groot publiek toegankelijk maken. En met Twitter bereik je ook mensen die je op die manier iets van een debat kunt meegeven.

  SP-Kamerlid Renske Leijten ziet wel een groot probleem voor Kamerleden die zich meer op de inhoud willen focussen. Volgens haar is het soms moeilijk om als Kamerlid aan goede informatie te komen. Bij de toeslagenaffaire is dat vreselijk misgegaan, toch is het volgens haar niet alleen maar een doofpotcultuur of onwil.

  Ambtenaren begrijpen soms niet welke informatie voor het parlement van belang is, ziet Leijten. "Als er iets moet veranderen om de nieuwe bestuurscultuur te laten slagen moet die informatie-uitwisseling veel beter." Alleen zo, denkt ze, krijgt het parlement een sterkere functie en zijn er misschien ook wel minder incidenten.

  Versplintering

  In de Tweede Kamer zijn nu 19 fracties. De versplintering is groter dan ooit en samenwerking tussen partijen is volgens de deskundigen essentieel. En ook nodig voor de coalitie, die in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

  Een recordaantal fracties is volgens Otjes trouwens niet alleen maar nadelig. "Er zit ook een groot voordeel aan. Bij zoveel fracties zullen meer kiezers zich in een parlement herkennen". Ook kleine partijen - buiten een coalitie - kunnen toch invloed hebben, ziet hij. Als voorbeeld noemt hij de Partij voor de Dieren. Onder invloed van deze partij zijn middenpartijen als het gaat over dierenwelzijn en het klimaat opgeschoven in hun standpunten."

  "Maar of ze nu van een grote of kleine partij zijn", zegt Van Twillert, "Kamerleden staan voor een heel belangrijke taak. Met uitdagingen op het gebied van woningbouw, stikstof, klimaat, de toekomst van zorg en openbaar bestuur liggen er grote thema' s te wachten."

  Hij maakt zich zorgen of 'Den Haag' zelf wel in staat is de politieke cultuur te veranderen. Wat in elk geval kan helpen? "Dat het een saaiere plek wordt, met met meer inhoud."

 31. Turkse dissident Osman Kavala moet langer in de cel blijven
 32. 01/17/2022 04:46 PM (nos.nl)

  De Turkse politiek gevangene Osman Kavala komt voorlopig niet op vrije voeten. De rechter in Istanbul heeft besloten dat de zakenman en filantroop in de gevangenis moet blijven. In een nieuwe zitting op 21 februari wordt de situatie opnieuw bekeken, bepaalde de rechtbank. Kavala zit al ruim vier jaar in voorarrest.

  De zakenman wordt verdacht van financiering van de Gezi-protesten in 2013 in Istanbul en betrokkenheid bij de poging tot een staatsgreep in 2016. In de zaak over de Gezi-protesten werd hij begin 2020 vrijgesproken, maar nog voor hij de gevangenis kon verlaten werd hij opnieuw aangehouden, dit keer op verdenking van spionage rond de mislukte staatsgreep.

  Fictieve aanklacht

  Kavala spreekt alle aantijgingen tegen. Hij heeft geen vertrouwen in een eerlijk proces, verklaarde hij in oktober. "Ik ben de hoofdrolspeler in een fictieve aanklacht."

  De 64-jarige zakenman staat bekend als criticus van president Erdogan. Westerse landen en mensenrechtenorganisaties stellen dat hij vastzit om politieke redenen. Dat Kavala al ruim vier jaar zonder bewijs in voorarrest zit, laat volgens mensenrechtenorganisaties zien dat het een schijnproces is. Volgens Ankara is daar geen sprake van; de regering houdt vol dat de Turkse rechtbanken onafhankelijk zijn.

  Raad van Europa voert druk op

  Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2019 dat Kavala moet worden vrijgelaten omdat er geen bewijs is voor de aanklachten tegen hem. Zijn gevangenschap is bedoeld om hem het zwijgen op te leggen, aldus het hof.

  Turkije is lid van de Raad van Europa, een mensenrechtenorganisatie van 47 landen. Het land wordt daarom geacht het vonnis van het Europese mensenrechtenhof op te volgen. Turkije heeft daar tot 19 januari de tijd voor, anders dreigen maatregelen.

  Ambassadeurs van tien landen, waaronder Nederland, maanden Turkije in het najaar om haast te maken met de vrijlating van de zakenman. Dit leidde tot een woedende reactie van Erdogan, die dreigde de ambassadeurs het land uit te zetten. Zover kwam het uiteindelijk niet.

 33. Belgische politie zoekt man met kind, verblijven mogelijk in Nederland
 34. 01/17/2022 04:42 PM (nos.nl)

  De politie in België is op zoek naar een 34-jarige man en een 4-jarige jongen. De twee werden woensdag voor het laatst gezien in Sint-Niklaas, dicht bij Antwerpen.

  De krant Het Laatste Nieuws sprak zondag met de moeder van de jongen. Zij verblijft in een psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Niklaas en had haar zoontje dinsdag en woensdag bezocht. De man die met haar kind verdween, is een huisvriend. Hij past regelmatig op haar kinderen. Hij zou de jongen donderdag bij zijn grootouders afzetten, maar kwam daar niet opdagen.

  De moeder had daarna nog per sms contact met de man, het laatst op zaterdag. Hij zei toen dat hij met panne langs de weg stond in Hasselt, maar dat verhaal bleek niet te kloppen. Zondag stapte ze naar de politie.

  De twee verblijven mogelijk in Nederland. De politie staat in de omgeving van Waalwijk en in de provincie Zeeland op meerdere plaatsen op de uitkijk.

 35. Een jaar na Navalny’s arrestatie is er geen oppositie meer over in Rusland
 36. 01/17/2022 04:14 PM (nos.nl)

  Hij wist dat hij waarschijnlijk direct bij aankomst zou worden gearresteerd, maar dat hield de Russische oppositieleider Aleksej Navalny niet tegen om terug te keren naar Rusland. Vandaag precies een jaar geleden werd hij opgepakt op luchthaven Sjeremetjevo bij Moskou.

  Wat volgde was een jaar waarin het Kremlin niet alleen hem en zijn organisatie hard aanpakte, maar nog veel meer kritische stemmen monddood maakte. Van oppositie die een vuist kan maken tegen Poetin is daarom in feite niets meer over.

  Een jaar na zijn arrestatie zegt Navalny op Instagram dat hij geen spijt heeft van zijn besluit om terug te keren naar Rusland. "Ik herhaal: wees niet bang, want dit is ons land en we hebben geen ander land."

  Navalny was vandaag voor het eerst in tijden weer in het openbaar te zien. Via een videoverbinding verscheen hij in de rechtszaal, omdat hij twee zaken heeft aangespannen vanwege zijn behandeling in het strafkamp. Daarbij zag hij er een stuk beter uit dan eind april, toen hij ruim drie weken in hongerstaking was geweest.

  Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept "wereldleiders, internationale organisaties en mensen over de hele wereld op om hun stem te laten horen, niet alleen met de oproep tot onmiddellijke vrijlating van Aleksei Navalny, maar ook voor het beëindigen van de wrede represailles tegen zijn aanhangers." Volgens Amnesty verdienen de Russen het "hun stem te kunnen laten horen zonder angst voor represailles."

  Amnesty kwam vorig jaar zelf in opspraak toen het Navalny niet langer meer als gewetensgevangene wilde beschouwen, vanwege nationalistische uitspraken in het verleden. In mei draaide Amnesty dat besluit terug en erkende een verkeerde beslissing te hebben genomen.

  Navalny gaat ervan uit dat hij voorlopig nog vastzit, ook als zijn huidige straf erop zit. Moskou voert namelijk nog meer rechtszaken tegen hem. "Ik weet niet wanneer mijn reis eindigt, en of die überhaupt eindigt."

  'Extremisten'

  Vorig jaar werd de hele organisatie van Navalny bestempeld als extremistisch, en daarmee op een lijn geplaatst met groepen als Al-Qaida en IS. Bondgenoten van Navalny zijn opgepakt of naar het buitenland gevlucht.

  Vrijdag nog zijn Navalny's medewerkers Leonid Volkov en Ivan Zjdanov op de Russische lijst van extremisten gezet. Ze bevinden zich beiden buiten Rusland. Volkov is in Nederland bekend omdat een aan het Kremlin gelieerde komiek zich als hem voordeed in een digitaal gesprek met de Tweede Kamer en daarin vreemde uitspraken deed.

  Mensenrechtenprijs

  Met zulke tactieken probeert het Russische regime dissidente mediaorganisaties en activisten in diskrediet te brengen. Ze krijgen het label 'buitenlands agent', waardoor ze onder streng toezicht komen te staan, of het label 'extremistisch' waarna al hun activiteiten illegaal worden.

  In juni besloot VTimes, een van de laatste onafhankelijke Russische mediakanalen, te stoppen. In december werd Memorial verboden, een van de oudste mensenrechtenorganisaties in Rusland. Memorial hield onder meer lijsten bij van politiek gevangenen, zoals Navalny.

  Een van de oprichters van Memorial was fysicus en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. Naar hem is ook de Sacharovprijs vernoemd, die het Europees Parlement jaarlijks uitreikt aan iemand die zich inzet voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

  De winnaar van de Sacharovprijs in 2021? Aleksej Navalny.

 37. Drentse amateurspeurders vinden zilveren Engelse munten uit dertiende eeuw
 38. 01/17/2022 03:36 PM (nos.nl)

  Twee amateurspeurders hebben met een metaaldetector in Drenthe vier zilveren munten uit de dertiende eeuw gevonden. Het gaat mogelijk om zogenoemde 'long cross pennies', uit de tijd van koning Hendrik III, die Engeland regeerde van 1216 tot 1272.

  Tim Zijlstra en Jeffrey van der Vlis vonden de munten op een stuk landbouwgrond. Op basis van onderzoek van onder meer bodemkaarten vermoedden ze dat daar ooit een klooster had gestaan.

  "Daarop voortbordurend kwamen we bepaalde grondlagen tegen die duiden op vroegere bewoning. Uiteindelijk kwam die muntschat omhoog", zegt Zijlstra tegen RTV Drenthe. "Dat gaf wel een euforisch gevoel." Ze houden de locatie geheim, om 'speurtoerisme' niet in de hand te werken.

  Zijlstra en Van der Vlis gaan al sinds hun veertiende met de metaaldetector op pad. De vondst van de munten vinden ze de kroon op hun werk. Over de waarde ervan houden ze zich op de vlakte. "Dat vragen mensen altijd als we wat vinden, maar het gaat ons veel meer om de geschiedenis erachter. Iemand had deze munt bij wijze van spreken duizend jaar geleden in zijn hand en nu heb ik hem vast. Dat is gewoon bijzonder", zegt Van der Vlis.

  De munten worden, samen met andere bodemvondsten van het tweetal, tentoongesteld in het Hunebedmuseum in Borger.

 39. Experts kritisch over nieuwe theorie Anne Frank: 'Lasterlijke onzin'
 40. 01/17/2022 03:20 PM (nos.nl)

  Experts reageren kritisch op een nieuwe theorie over het verraad van Anne Frank. Er is bewondering voor de grote hoeveelheid informatie die het team met moderne methoden boven water kreeg, maar de conclusie dat een Joodse notaris het Achterhuis verraadde, is te veel gestoeld op aannames, vinden kenners.

  Directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting is onder de indruk van de hoeveelheid werk die het team heeft verricht. Alle bekende theorieën én enkele nieuwe werden uitgeplozen. "Bewonderenswaardig veel werk."

  De conclusie dat Joodse notaris Arnold van den Bergh achter het verraad zat, noemt hij "een nieuw perspectief" maar hij heeft ook kanttekeningen. "Ik denk dat je moet vaststellen dat er nog belangrijke puzzelstukken ontbreken."

  NOS op 3 maakte deze explainer over de nieuwe theorie:

  De onderzoekers stellen dat Van den Bergh als prominent lid van de Joodse Raad kon beschikken over lijsten met onderduikadressen. Toen hij zelf gedeporteerd dreigde te worden, speelde hij die door aan de nazi's om zijn gezin te redden, redeneert het team.

  "Lasterlijke onzin", reageert Bart van der Boom fel. De universitair docent uit Leiden werkt aan een boek over de Joodse Raad dat in april verschijnt, Politiek van het kleinste kwaad. "Er is geen enkele serieuze bevestiging voor dit verhaal."

  Het team leidt het bestaan van de lijsten af uit naoorlogse getuigenissen van een Duitse tolk. Broddelwerk, typeert Van der Boom die redenering. "Je bent niet goed snik als je denkt dat de leden van de Joodse Raad, gerespecteerde mensen, 500 tot 1000 Joodse onderduikers zouden verraden."

  Emeritus hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies Johannes Houwink ten Cate van de Universiteit van Amsterdam valt hem bij. "Er is na de oorlog heel hard over de Joodse Raad geoordeeld, niet in de laatste plaats in Joodse kring. Als er iets van bewijs was geweest dat er lijsten waren geweest met ondergedoken Joden, dan was dat na de oorlog echt allang naar voren gebracht."

  Bovendien, vervolgt Houwink ten Cate, zelfs al waren die lijsten er, dan was het nog niet bewezen dat het Achterhuis erop stond of Van den Bergh er kennis van had. "Bij grote beschuldigingen heb je ook grote bewijzen nodig."

  De onderzoekers geven toe dat ze geen smoking gun hebben weten te vinden. Oud-NIOD-onderzoeker David Barnouw denkt dat dat ook een illusie is na al die jaren, zoals hij in 2003 zelf al concludeerde in een onderzoek naar alle tot dan toe aangevoerde verdachten (inclusief een kort stukje over Van den Bergh).

  "Ik was heel benieuwd naar wat eruit kwam", zegt Barnouw, die gevraagd werd mee te werken, maar heeft bedankt. "Het probleem is altijd dat men uitgaat van aannames. Zo kan ik nog wel drie verhalen maken. Het is een theorie die past in de lijst met andere verdachten, maar het blijft speculatie."

  De redenering dat Van den Bergh als notaris in de Goudstikker-affaire goede relaties had met de nazitop en misschien kon onderhandelen over zijn lot, overtuigt Barnouw ook niet. "Alle Joden die überhaupt nog een functie hadden zijn betrokken geweest bij collaboratie. Hij kon ook moeilijk weigeren, daar zou hij meer last mee gekregen hebben."

  Hij acht het ook niet waarschijnlijk dat het doorspelen van adressen Van den Bergh iets opgeleverd had. "Ik geloof niet dat de Duitsers onder de indruk waren geweest als iemand bij hen kwam en zei 'O, ik heb hier wat adressen voor u, wilt u mij dan alstublieft laten lopen'."

  Tunnelvisie

  Van der Boom mist ook bewijs dat áls het verraad al had plaatsgevonden, het Van den Bergh iets opleverde. Het onderzoeksteam stelt dat de notaris in 1944 vrij kon blijven rondlopen omdat er geen details bekend zijn over een onderduik. "Dat lijkt me tunnelvisie. Ze zeggen: hij was dus niet ondergedoken, dus moest hij op een andere manier zijn veiligheid hebben gekocht. Maar ze weten gewoon niet waar hij was."

  "Het was niet zo dat onderduikers even opbelden om te zeggen 'ik zit nu daar en daar'", vult Houwink ten Cate aan. Bovendien, vervolgt hij, waarom zou de inval in het Achterhuis pas in augustus 1944 plaatsvinden, als Van den Bergh al begin dat jaar in de problemen was gekomen? "Er zitten een hoop losse eindjes aan het verhaal."

  Blijft over het beschuldigende briefje over Van den Bergh dat kort na de oorlog bij Otto Frank werd bezorgd. Omdat Anne Frank op dat moment nog niet wereldberoemd was, moet de anonieme schrijver wel de waarheid hebben gesproken, redeneert het coldcaseteam.

  Maar ook dat ziet Van der Boom anders. "Misschien wilde iemand Van den Bergh zwartmaken. Hij had vijanden en er waren na de oorlog duizenden verhalen over wie er allemaal bloed aan zijn handen had en boter op zijn hoofd. In die context worden ook ongelooflijk veel onzinverhalen verteld."

  Dat Van den Bergh, overleden in 1950, eerder als integer wordt omschreven, weegt voor Houwink ten Cate zwaarder. "Het klopt dat dit het enige schriftelijke bewijsstuk is waarin een naam wordt genoemd. Maar we weten ook dat Van den Bergh na de oorlog zonder probleem eervol als notaris wordt hersteld. Dat gebeurde alleen als hij de reputatie had van integer notaris."

  "Het is een vrij definitieve interpretatie van feitelijk één briefje waar je dan vervolgens een context aan toevoegt", waarschuwt ook Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, waar onder meer het Joods Historisch Museum is gevestigd. "Je moet behoorlijk wat dingen aannemen om dit definitief te krijgen, dat vind ik ingewikkeld."'

  Toch is hij blij dat het onderzoek veel andere verdachten voorgoed vrijpleit. "Er is één scenario overgebleven en dat is waarschijnlijker dan alle andere", denkt hij, ondanks alle vraagtekens. Hij hoopt dat verder onderzoek meer details duidelijk kan maken.

  Het onderzoeksteam geeft zelf toe dat er nog gaten in de theorie zitten. Maar Van Twisk hoopt dat die juist met de publicatie van deze theorieën kunnen worden ingevuld. "Het kan best dat als er nu aandacht aan wordt besteed er mensen naar voren komen die zeggen: ik heb ook zo'n anonieme brief gehad."

  Te veel tijd verstreken

  Toch denkt FBI-rechercheur Vince Pankoke, die meewerkte aan het onderzoek, dat hij een sterke indirecte zaak heeft tegen Van den Bergh. "Alleen deze theorie komt in de buurt van een oplossing en strookt als enige met alle verklaringen, aanwijzingen en het soms misleidende gedrag van Otto Frank en Miep Gies, die de familie geholpen heeft. En het is de eerste en enige theorie met fysiek bewijs dat een verrader aanwijst."

  "Had ik liever onomstotelijk bewijs gehad? Natuurlijk. Maar voor een smoking gun is er te veel tijd verstreken."

  Ook Barnouw blijft vrezen dat de waarheid nooit boven tafel zal komen, zelfs niet met nieuwe onderzoeksmethoden. "Er werd ongelooflijk dik gedaan over big data waar ze met de computer op afgingen. Een van de problemen bij dit onderdeel van de Tweede Wereldoorlog is echter dat er zo weinig data zijn."

  Hij blijft er rekening mee houden dat stom toeval tot de inval leidde, hoe onbevredigend dat ook is.

 41. Nieuwe klus voor Remkes: voorzitter van compensatiefonds Groningen
 42. 01/17/2022 03:12 PM (nos.nl)

  Johan Remkes is de nieuwe voorzitter van het Nationaal Programma Groningen. Dat is een compensatiefonds met 1,15 miljard euro van het Rijk om de provincie een impuls te geven na alle aardbevingsproblematiek.

  Het geld is voor projecten die onder meer de leefbaarheid, economie, natuur en klimaat in Groningen moeten verbeteren. Het is een samenwerkingsverband tussen het Rijk, de provincie Groningen en gemeenten.

  Geboren en getogen Groninger

  Het bestuur koos unaniem voor Remkes. Hij is de opvolger van de Groningse commissaris van de koning René Paas, die sinds het begin in 2019 voorzitter was van het programma.

  Remkes woont in Groningen en is daar ook geboren en getogen. Groot voordeel is dat de doorgewinterde bestuurder ook goed de weg weet in Den Haag, op het moment dat het vertrouwen tussen Groningen en het Binnenhof een nieuwe deuk heeft opgelopen.

  Het vorige, demissionaire kabinet maakte op de valreep bekend dat het van plan is om in Groningen dit jaar extra gas te winnen. Tegen dat voornemen werd afgelopen zaterdag door duizenden Groningers gedemonstreerd.

  Formatie uit het slop

  De ervaren Remkes (70) wordt de laatste jaren vooral gebeld voor posities waar politieke stuurmanskunst is vereist. Vorig jaar werd onder zijn leiding en die van mede-informateur Wouter Koolmees de formatie uit het slop getrokken.

  Verder was hij de afgelopen jaren onder meer waarnemend gouverneur in Limburg en waarnemend burgemeester in Den Haag. Op beide plekken waren de politieke verhoudingen flink verstoord.

 43. Meerdaagse verwachtingen
 44. 01/17/2022 04:53 AM (www.knmi.nl)

  Woensdag vallen er buien, donderdag is het tijdelijk kouder met nog een enkele (winterse) bui. Vanaf vrijdag opnieuw rustig en meest droog weer met slechts af en toe zon en in de nachten regelmatig kans op mist. De temperaturen liggen meestentijds rond het langjarig gemiddelde.

  Dinsdag is er een redelijke kans op een code geel voor dichte mist, vooral later in de week is er in de nacht tevens kans op een code geel voor gladheid.
  Uitgifte: 17/01/2022 04.53 uur LT

 45. Lange termijnverwachting
 46. 01/17/2022 04:53 AM (www.knmi.nl)

  Maandag 24 januari tot en met maandag 31 januari
  De temperaturen liggen waarschijnlijk rond het langjarig gemiddelde, de dagelijkse neerslagkans neemt geleidelijk iets toe van ca. 20% naar 40%.
  Uitgifte: 17/01/2022 04.53 uur LT