1. 90 giftige slangen ontdekt onder Amerikaans huis
 2. 10/16/2021 05:04 AM (nos.nl)

  In Californië heeft een medewerker van de reptielenopvang meer dan 90 ratelslangen gevangen die zich onder een woning hadden genesteld. De vondst is uitzonderlijk: in zijn ruim 30-jarige carrière had de directeur van de Sonoma County Reptile Rescue nog nooit zoveel slangen bij een huis gezien.

  Al Wolf werd begin oktober ingeschakeld door de bewoners, die al vermoedden dat er slangen onder hun huis zaten. Toen hij eenmaal ging kijken, was hij vier uur bezig om alle slangen te vangen, zegt Wolf tegen Amerikaanse media. Aanvankelijk vond hij 22 volwassen en 59 jonge ratelslangen. Daar zijn er de afgelopen weken nog 11 bij gekomen, waarmee het totaal op 92 komt. De soort is giftig.

  Ratelslangen zoeken rond deze tijd een plaats om te overwinteren, bij voorkeur tussen stenen en op warme en droge plekken. De bewoners van het slangenhuis in de buurt van Santa Rosa hadden geen stenen verwijderd toen ze de fundering voor hun huis plaatsten. Zo ontstond voor de slangen een ideale schuilplaats.

  De eigenaar van het huis wil anoniem blijven, naar eigen zeggen om zijn buren geen schrik aan te jagen.

 3. Auto slaat over de kop bij Berg en Terblijt, bestuurder overleden
 4. 10/16/2021 03:37 AM (nos.nl)

  Bij Berg en Terblijt in Zuid-Limburg is een automobilist om het leven gekomen bij een ongeluk. De auto van het slachtoffer raakte tussen het Zuid-Limburgse dorp en Geulhem van de weg en belandde op een talud. Op foto's is te zien dat de wagen over de kop is geslagen.

  Hoe het ongeluk kon gebeuren is niet bekend. Ook is niet duidelijk of er nog meer mensen in de auto zaten.

  De weg waar het ongeluk gebeurde ligt op een helling. De politie heeft de weg volledig afgesloten; het onderzoek duurt waarschijnlijk tot in de vroege ochtend.

 5. Rustig herfstweer
 6. 10/16/2021 03:30 AM (www.knmi.nl)

  Verwachting voor vandaag en morgen

  Vannacht komen er van het westen uit geleidelijk meer wolkenvelden, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. In het zuid(oost)en blijven de opklaringen het langst aanwezig en daar komen enkele mistbanken voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C vlak aan zee tot lokaal 2°C in langdurige opklaringen. De wind is zwak tot matig en komt hoofdzakelijk uit richtingen tussen zuid en west.

  Overdag zijn er wolkenvelden maar hier en daar breekt de zon ook door. De kans hierop is het grootst in het zuiden. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur ligt rond 13°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig.

  Vanavond neemt de bewolking van het westen uit toe en later kan er, vooral in de noordelijke helft, wat lichte regen of een bui vallen. De minimumtemperatuur varieert van 10°C in het westen tot 4°C in het zuidoosten. De wind is zuid tot zuidwest en zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied eerst matig tot vrij krachtig.

  Zondag overdag is het aanvankelijk half tot zwaar bewolkt met in het noorden lokaal mogelijk nog lichte regen. In de loop van de dag wordt het droog en met name in het zuiden komt er dan meer ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt rond 14°C en de zuidelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

  Uitgifte: 16/10/2021 03.30 uur LT

      

 7. Britse politie ziet moord op parlementariër als terreurdaad
 8. 10/16/2021 01:55 AM (nos.nl)

  De Britse autoriteiten zien de aanslag op het Lagerhuislid David Amess als een terreurdaad. De Londense politie, die het onderzoek naar de moord heeft overgenomen, zegt dat bij het vooronderzoek een mogelijk motief naar voren is gekomen "dat verband houdt met islamistisch extremisme".

  Amess werd gisteren doodgestoken bij een bijeenkomst met inwoners van zijn kiesdistrict, ten oosten van Londen. Kort daarna werd een man van 25 aangehouden. Het gaat volgens Britse media om een Brit van Somalische afkomst. De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde. De man zit vast op verdenking van moord.

  De politie heeft gisteravond op twee adressen huiszoeking gedaan. Meer details daarover zijn niet bekendgemaakt.

  Geschokte reacties

  Amess (69) zat sinds de jaren 80 voor de Conservatieve Partij in het Lagerhuis, de Britse Tweede Kamer. Sinds 1997 vertegenwoordigde hij daar het gebied rond Southend-on-Sea, zo'n 60 kilometer ten oosten van Londen.

  Binnen en buiten het VK is geschokt gereageerd op de moord. Premier Johnson noemde Amess een geliefde vriend en collega. Kroonprins William en zijn vrouw Kate hebben op Twitter hun steun betuigd aan Amess' nabestaanden.

 9. Islamitische Staat eist verantwoordelijkheid aanslag Kandahar op
 10. 10/16/2021 01:12 AM (nos.nl)

  Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op een moskee in de Afghaanse stad Kandahar. Daarbij vielen gisteren zeker 37 doden en tientallen gewonden. Persbureau AP meldt op basis van het lokale Taliban-bestuur 47 doden.

  In een verklaring zegt IS-K, de Afghaanse tak van Islamitische Staat, dat twee aanhangers bewakers van de sjiitische moskee doodschoten, het gebouw binnendrongen en zich vervolgens opbliezen. Rond het moment van de aanslag zouden zo'n 300 gelovigen binnen zijn geweest.

  Sjiitische moslims zijn een minderheid in Afghanistan; het overgrote deel van de Afghanen is soennitisch.

  Een lid van de Taliban-regering in Kabul heeft de aanslag veroordeeld. De Taliban en IS-K zijn vijanden van elkaar.

  Vorige week vrijdag was er ook al een grote aanslag op een sjiitische moskee, toen in de noordelijke stad Kunduz. Die aanslag, die 46 mensen het leven kostte, werd eveneens opgeëist door IS-K.

 11. 'Vooral hoge inkomens profiteren van compensatie gasnota'
 12. 10/15/2021 10:19 PM (nos.nl)

  De beslissing om 2,7 miljard euro uit te trekken om de hogere energierekening van consumenten door de sterk stijgende gasprijs te compenseren, is een overhaaste, menen experts. Ze voorzien dat juist hoge inkomens van deze regeling zullen profiteren.

  Met het geld wordt onder meer de energiebelasting verlaagd en een klein deel, 150 miljoen, is bedoeld voor het isoleren van woningen. Het budgetinstituut Nibud is te spreken over de stap van het kabinet. "We vinden het hartstikke goed er zo snel wordt gereageerd", zegt een woordvoerder. "Maar we moeten nog zien of het ook genoeg is voor de mensen die straks 900 euro meer moeten gaan betalen." Het kabinet verwacht dat door de regeling huishoudens gemiddeld zo'n 400 euro besparen.

  Ook Peter Mulder, onderzoeker Energy Studies bij TNO, snapt heel goed dat het kabinet met de compensatie komt. "Dit is in deze situatie misschien wel het beste wat het kabinet kan doen. Mensen met betalingsproblemen zijn hiermee op korte termijn geholpen."

  Geld bij de verkeerde huishoudens

  Maar volgens Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, is dat juist waar deze maatregel niet in slaagt. De compensatie geldt namelijk voor iedereen, ongeacht het inkomen.

  "Dat er nu wordt gekozen voor een generieke maatregel, zal betekenen dat ook huishoudens met hoge inkomens hier vooral van profiteren, terwijl die er juist tijdens de coronacrisis qua spaargeld op vooruit zijn gegaan."

  Het kabinet heeft wel nagedacht over compensatieregelingen die vooral bij de huishoudens met lagere inkomens terecht zouden komen. "Juist omdat we hebben gekozen voor een brede maatregel zal een deel ook bij mensen terechtkomen die het niet nodig hebben", zegt demissionair minister Yesilgöz. "Maar het moest goed en snel uitvoerbaar zijn, een ingewikkelder maatregel kost te veel tijd."

  Volgens Blom waren er wel mogelijkheden. "95 procent van het geld gaat waar het niet naar toe moet. Als je bijvoorbeeld iets had gedaan voor lagere inkomens was het al beter geweest. Het gaat om zo'n kleine groep ten opzichte van het hele bedrag. Zelfs met hele hoge uitvoeringskosten was het beter terecht gekomen dan als je het generiek doet."

  Verduurzamingsprikkel weggenomen

  Econoom Pieter Gautier, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, noemt de maatregel "onhandig en geldverspilling", als het geld niet terechtkomt bij de huishoudens die het vooral nodig hebben. Daarbij ziet hij nog een bijeffect. "Met deze compensatiemaatregel wordt de prikkel om energie te besparen weggehaald, door te isoleren en of kleiner te gaan wonen. Als de energieprijs hoog blijft of nog verder stijgt, blijf je als overheid bezig met compenseren."

  Mulder van TNO meent ook dat het volledige bedrag beter gestoken had kunnen worden in het isoleren van huizen. "Met dat bedrag had je veel huizen kunnen isoleren, en dus een aanzienlijk deel van de energiearmoede kunnen wegnemen."

  'Hou het hoofd koel'

  De overheid blijft in de reflex zitten van compensatie en kosten opvangen, zoals tijdens de coronacrisis, observeert Blom. "Als econoom zeg ik daarvan dat je dit type beleid alleen moet doen als het anders een heel groot domino-effect als gevolg heeft. En dat is in dit geval niet zo."

  Daarom pleit ze ervoor dat het kabinet de compensatie opnieuw in overweging neemt. "Kijk eerst of die gasprijzen zo hoog blijven, voor april en maart is de verwachte prijs al stukken lager. En neem tot zeker het einde van het jaar de tijd om tot een meer gerichte aanpak te komen. Na 1 januari gaat 44 procent van de huishoudens pas merken wat het voor hen betekent, wanneer ze een nieuw energiecontract moeten afsluiten", zegt Blom.

 13. Weer een slaaptrein erbij vanuit Nederland, en er komen er nog meer aan
 14. 10/15/2021 09:55 PM (nos.nl)

  's Avonds op een station in Nederland op de trein stappen en de volgende ochtend aankomen in steden als Venetië, Praag, Wenen en Zürich. Toen eind 2016 de allerlaatste slaaptrein vanuit Nederland vertrok, leek het gedaan met deze vorm van treinreizen.

  Mede door het trage en ouderwetse imago liepen de reizigersaantallen van de slaaptreinen al jaren terug. De komst van hogesnelheidstreinen en steeds goedkopere vliegtickets hielpen ook niet. Ondanks een geschiedenis van meer dan een eeuw, met bekende verbindingen als de Oriënt-Express en de City Night Line, was het niet meer rendabel.

  Maar anno 2021 - nog geen vijf jaar later - is dat beeld totaal anders. De slaaptrein beleeft een heuse revival. Sinds afgelopen mei rijdt de Nederlandse Spoorwegen in samenwerking met de Oostenrijkse spoorvervoerder ÖBB dagelijks met een slaaptrein van Amsterdam naar Wenen, en andersom.

  Nu is daar een nieuwe speler bijgekomen. Om 18.06 uur vertrok vrijdag vanaf station Breda de nieuwste slaaptrein van de onderneming Green City Trip. "We zijn bijna twee jaar bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen", zegt mede-eigenaar Hessel Winkelman. "De eerste trein gaat naar Praag, maar er zijn nog vijf andere bestemmingen, zoals Verona en Venetië."

  En daar blijft het niet bij, is te zien in onderstaande kaartjes:

  Wat is er afgelopen jaren veranderd, waardoor partijen nu toch weer potentie zien in de slaaptrein? NS-woordvoerder Anita Middelkoop wijst vooral naar de reizigers. "Er lijkt veel gebeurd in de kijk van mensen op hoe ze willen reizen. Nachttreinen zijn in heel Europa in opmars, vooral als duurzaam alternatief voor vliegen."

  Volgens de eigenaar van Green City Trip gaat het mensen ook om de beleving, waardoor ze nu de slaaptrein weer boeken. "Het begint letterlijk op het perron bij jou in de buurt. Je hebt geen gedoe met bagage en een wachtrij. En dan krijg je ook nog het mooie uitzicht van berglandschappen in de ochtend. Het is echt onderdeel van je vakantie".

  600 bedden

  De NS ziet de 'revival' ook terug in het aantal boekingen voor hun slaaptrein naar Wenen. "Door corona waren buitenlandse vakanties en zakenreizen even wat minder populair. Maar inmiddels zien we dat de trein soms helemaal is volgeboekt." Ook Winkelman beaamt dat. Van zijn eerste twee ritten, naar Praag en Venetië, zijn de ruim 600 bedden allemaal bezet.

  Toch is het financieel een ingewikkelder verhaal rond de slaaptreinen. Doordat de wagons door meerdere landen moeten, met relatief veel personeel aan boord, zijn de ticketprijzen een stuk hoger dan die van normale treinreizen.

  En dan is er nog de discussie over subsidie. De NS-slaaptrein tussen Amsterdam en Wenen wordt jaarlijks met een miljoenenbedrag gesponsord, terwijl dat voor andere slaaptrein-initiatieven niet geldt. Mede daarom spanden een aantal vervoersbedrijven een procedure aan tegen de NS. De bedrijven zeiden geen eerlijke kans te hebben gehad om mee te dingen naar de nachttrein-concessie naar Wenen.

  De Nederlandse Spoorwegen wil niet veel over de subsidie kwijt. "Het is niet aan ons om te oordelen wie wel of niet subsidie krijgt, dat beslist de overheid." Wel laat de vervoerder weten dat hun volgende slaaptrein, naar Zürich, niet gesubsidieerd wordt.

  Nieuwe bestemmingen

  Ondanks de subsidiekwestie, staan zowel de NS als Green City Trip positief tegenover nog meer slaaptreinen in de toekomst. Al willen ze nog niet vooruitlopen op welke Europese bestemmingen haalbaar zijn.

  Buitenlandse slaaptreinvervoerders zijn namelijk niet altijd zo happig om door te rijden naar Nederland, vanwege de geografische ligging, aldus de NS. "We zijn vrijwel altijd het begin- of eindpunt. Voor een doorreisroute ligt Nederland gewoon niet zo logisch, wat bijvoorbeeld in Duitsland wel zo is."

 15. Duitse vrouw die na overstromingen werd vermist, aangespoeld in Rotterdam
 16. 10/15/2021 09:49 PM (nos.nl)

  Het lichaam van een Duitse vrouw die sinds de overstromingen van deze zomer werd vermist, is enkele weken geleden in Rotterdam aangespoeld. Dat bevestigt de Rotterdamse politie na berichten in Duitse media.

  Het stoffelijk overschot van de vrouw van ruim 60 jaar uit Bad Neuenahr is vermoedelijk via de rivier de Ahr in de Rijn beland, die het zo'n 300 kilometer heeft meegevoerd. Pas eind september ontdekten onderzoekers na dna-onderzoek van wie de resten waren, schrijft Rijnmond.

  Bij de overstromingen kwamen in Rijnland-Palts, waarin ook Bad Neuenahr ligt, 134 mensen om. Twee slachtoffers worden nog vermist.

 17. Regering-Biden naar Hooggerechtshof om abortuswet Texas terug te draaien
 18. 10/15/2021 08:43 PM (nos.nl)

  De Amerikaanse regering stapt naar het Hooggerechtshof om de aangescherpte abortuswet in Texas terug te draaien. Volgens minister van Justitie Garland is de wet "overduidelijk" in strijd met de grondwet. De hoogste rechters weigerden eerder om de strenge wet illegaal te verklaren, maar toetsten hem toen niet aan de grondwet. Dat gaat nu wel gebeuren.

  De wet werd begin september van kracht en schrijft onder meer voor dat vrouwen geen abortus meer mogen ondergaan als de hartslag van de embryo te horen is. Dat is vaak al na zes weken zwangerschap. Voor zwangerschappen als gevolg van incest of verkrachting wordt geen uitzondering gemaakt.

  Sindsdien is met wisselend succes geprobeerd om de wet van tafel te krijgen, maar gisteren oordeelde het gerechtshof van Texas opnieuw dat de wet overeind kan blijven. Dat betekent dat Texaanse vrouwen die een abortus willen naar een andere staat moeten uitwijken.

  Texas telt ongeveer twintig abortusklinieken. Enkele zullen moeten sluiten, als de wet nog een tijd van kracht blijft. De woordvoerder van het ministerie van Justitie zei niet wanneer de regering de zaak bij het Hooggerechtshof neerlegt.

 19. CDA-bestuur draagt Hans Huibers voor als nieuwe voorzitter
 20. 10/15/2021 07:52 PM (nos.nl)

  Het partijbestuur van het CDA heeft voormalig Tweede Kamerlid Hans Huibers voorgedragen als nieuwe voorzitter. Hij maakt daardoor grote kans om op het najaarscongres op 11 december gekozen te worden.

  Huibers (60) was tussen 1989 en 1994 Kamerlid voor het CDA. Hij werd naar voren geschoven door de jongerenorganisatie CDJA en was bij zijn aantreden met 28 jaar het jongste lid van de CDA-fractie. Na 1994 vervolgde hij zijn loopbaan bij onderwijsorganisaties en in het bedrijfsleven. Huibers is nu leidinggevende in de voedingsmiddelenindustrie.

  Het CDA zit zonder partijvoorzitter sinds Rutger Ploum opstapte. Hij deed dat vanwege de teleurstellende uitslag bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Het CDA verloor vier zetels en zakte van 19 naar 15.

  Het CDA heeft een lastig jaar achter de rug met een lijsttrekkersverkiezing die nipt werd gewonnen door Hugo de Jonge, die het stokje vlak voor de verkiezingen overdroeg aan Wopke Hoekstra. Zijn campagne verliep stroef. Verder verloor de partij het populaire Kamerlid Pieter Omtzigt, die inmiddels als eenmansfractie in de Kamer zit.

 21. 'Westerscheldetunnel kan tolvrij zijn in 2023'
 22. 10/15/2021 07:04 PM (nos.nl)

  De Westerscheldetunnel kan tussen 2023 en juli 2025 tolvrij worden. Dat staat in het draaiboek dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Zeeland de afgelopen maanden hebben opgesteld, meldt Omroep Zeeland.

  Het afschaffen van de tol is een grote wens van veel Zeeuwen. Wethouder Van Assche van Terneuzen is erg blij met het vooruitzicht: "Wij zetten vanuit de gemeente al lang in op een tolvrije tunnel. Want zolang er tol wordt geheven, kan de tunnel als cruciale verbindingsroute niet vrij en optimaal gebruikt worden. Dat blijft onrechtvaardig."

  Hij is ervan overtuigd dat de tolvrije tunnel met het genoemde draaiboek een belangrijke stap dichterbij komt. Het werkelijke besluit moet nog wel worden genomen. Zo vindt het provinciebestuur dat het nieuwe kabinet nog een aantal zaken moet regelen.

  Maatregelen

  Waarschijnlijk moeten er nog maatregelen worden genomen op het gebied van milieu en verkeersveiligheid, omdat het verkeer door de tunnel naar verwachting zal toenemen. De tunnel kan pas tolvrij worden wanneer die maatregelen zijn doorgevoerd. Het provinciebestuur wil dat dit allemaal voor 2023 geregeld is.

  De NV Westerscheldetunnel, die het beheer en de exploitatie van de tunnel verzorgt, zal volgens het provinciebestuur financieel gecompenseerd moeten worden door het Rijk vanwege de weggevallen tolinkomsten. De provincie Zeeland is de enige aandeelhouder van de exploitant.

 23. Veel vacatures, waarom kunnen vooral jonge mannen toch geen baan vinden?
 24. 10/15/2021 06:36 PM (nos.nl)

  Werk vinden op een krappe arbeidsmarkt zou simpel moeten zijn. Maar toch zitten vooral jonge mannen thuis op de bank met een uitkering, meldde het Centraal Planbureau vandaag op basis van eigen onderzoek. Het afgelopen half jaar is de arbeidsparticipatie van jonge mannen licht toegenomen. Toch verwacht het planbureau een blijvende daling van het totaal aantal jonge mannen dat werkt, ondanks veel openstaande vacatures. Hoe kan het dat specifiek die groep het lastig vindt om een baan te vinden?

  "Nu schijnt de zon, maar er komt ook weer regen. Het huidige personeelstekort is naar verwachting tijdelijk, de trend die we de afgelopen twintig jaar hebben gezien is dat sectoren waarin relatief veel mannen werken steeds minder banen aanbieden", zegt Egbert Jongen, onderzoeker bij het planbureau.

  Socioloog Tanja Traag van het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet dat vooral onder laaggeschoolde mannen de arbeidsparticipatie afneemt. "En in het algemeen geldt: mensen zonder diploma komen moeilijker aan de bak. Ook in een krappe arbeidsmarkt."

  Daar sluit jongerencoach Neda Saleh van De Kandidatenmarkt zich bij aan. Bij haar komen veel jonge mannen terecht, die moeite hebben met het vinden van een baan. "In de ICT-sector is momenteel sprake van personeelstekort, maar toch vinden jonge mannen daar geen baan, omdat de gevraagde functie niet overeenkomt met het opleidingsniveau."

  'Opstapeling van problemen'

  Ook ziet Saleh dat veel jonge mannen moeite hebben met sociale vaardigheden of niet zo goed weten wat ze willen. "Ik zie gewoon dat zij vastlopen en dat zij een stukje arbeidsontwikkeling hebben gemist. Ook ligt het soms aan hun eigenwaarde."

  Een specifieke reden noemen is dus lastig. "Eigenlijk zie je een opstapeling van problemen voor jonge mannen, waardoor zij moeilijk een baan vinden", zegt socioloog Traag. "Zij zijn de vorige crisis van 2008 nog niet te boven en het is de vraag hoe dat zich in de toekomst verder gaat ontwikkelen."

  Volgens Jens van Tricht, auteur van het boek Waarom feminisme goed is voor mannen, speelt er op de achtergrond een veel groter fenomeen. "Waar meisjes en vrouwen toegang hebben gekregen tot arbeid in traditionele mannendomeinen, is er geen werk gemaakt om dat andersom ook aan te moedigen."

  "Er is succes geboekt met meisjes door het glazen plafond te krijgen en richting de techniek te helpen, maar niet met mannen richting zorg en onderwijs", zegt Van Tricht.

  Jobcoach Saleh hoopt dat jonge mannen meer de kans krijgen om zich te ontwikkelen, juist omdat ze anders zijn. Meer sociale ondersteuning en scholing is belangrijk. "Geef ze de ruimte om mee te doen, want dat wordt ook in de snelle wereld van tegenwoordig verwacht, dus geef ze ook die kansen."

 25. Soros-tweet premier Slovenië 'voorbeeld van polarisatie in het land'
 26. 10/15/2021 06:23 PM (nos.nl)

  Europarlementariër Sophie in 't Veld noemt de geruchtmakende 'Soros-tweet' van de Sloveense premier Jansa 'een voorbeeld van de polarisatie in Slovenië'. Politici, en zeker leiders, hebben een grote verantwoordelijkheid voor de toon en de manier waarop er gedebatteerd wordt, zei In 't Veld bij de afsluiting van een bezoek aan het land.

  In 't Veld (D66) leidde een delegatie van het Europees Parlement die de afgelopen dagen in Slovenië onderzoek deed naar de staat van de rechtsstaat en de persvrijheid. Dat was voor de Sloveense premier aanleiding om een tweet uit te sturen met een afbeelding waarop In 't Veld en andere Nederlandse (oud-)parlementariërs "marionetten van George Soros" genoemd worden.

  De Hongaars-Amerikaanse zakenman George Soros is het mikpunt van onder meer nationalistische politici in Midden- en Oost-Europa, omdat hij een uitgesproken tegenstander is van nationalistische en autoritaire regeringen. De kritiek op Soros heeft vaak een antisemitische ondertoon.

  Premier Rutte noemde de tweet van zijn collega Jansa smakeloos, wat bij de Sloveen weer een reactie uitlokte waarin hij Rutte op Twitter toebeet dat hij beter samen met Sophie in 't Veld ervoor kon zorgen "dat journalisten in Nederland niet op straat worden vermoord". Daarmee verwees hij naar de moord op Peter R. De Vries.

  'Minder zorgelijk dan in andere landen'

  Over de situatie in Slovenië zei In 't Veld ter afsluiting van het bezoek dat die "niet zo zorgelijk is als in andere landen die ik hier niet zal noemen. Hier functioneren de maatschappelijke instituties maar behoren en dat wekt vertrouwen."

  De delegatie heeft wel zorgen over de 'willekeurige financiering' van sommige instellingen, zoals het Sloveens persbureau. "Ook vinden we het hoog tijd dat Slovenië een aanklager benoemt bij het bureau van de Europese Openbaar Aanklager en maken we ons zorgen over de verharding en polarisatie van het publieke debat en de rol van de regering daarin", aldus In 't Veld.

  Het onderzoek van de groep Europarlementariërs was volgens In 't Veld niet bedoeld om de regering ten val te brengen. Voorlopig ziet zij ook geen reden om de Europese Commissie te vragen Slovenië harder aan te pakken. Wel wil ze de situatie in het land met het Europees Parlement in de gaten blijven houden.

 27. Peilingwijzer: D66 verliest meer terrein in moeizame formatie
 28. 10/15/2021 05:28 PM (nos.nl)

  Kort na de start van de inhoudelijke onderhandelingen over een nieuwe coalitie gaat D66 er in de Peilingwijzer stevig op achteruit. Eind juni stond de partij van Sigrid Kaag nog op 19 tot 25 Kamerzetels in dit gewogen gemiddelde van de Nederlandse zetelpeilingen. Halverwege oktober zijn dat er zo'n vijf minder: 14 tot 20 zetels.

  Dat is ver achter de grootste partij, de VVD, die op 34 tot 38 zetels uitkomt. Waar D66 bij de verkiezingen van afgelopen maart nog duidelijk de tweede partij van het land was, moet het die positie nu delen met de PVV (17-20). Verder valt op dat het CDA onverminderd laag blijft staan met 5 tot 9 zetels, een halvering ten opzichte van het huidige aantal in de Tweede Kamer.

  Strategische stemmers

  Volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, stond D66 al langer op verlies, en zet die trend door na de beslissing van D66 om toch te gaan onderhandelen met de huidige coalitiepartners VVD, CDA en ChristenUnie. Hij verwijst daarbij naar onderzoek van I&O Research, dat laat zien dat dit een teleurstelling is voor de strategische kiezers die hadden gehoopt dat winst voor D66 een links-progressief kabinet dichterbij zou brengen.

  Niet verrassend, laat datzelfde onderzoek van I&O Research zien, verliest D66 dan ook vooral kiezers aan Volt, GroenLinks en de PvdA. Volt komt in de Peilingwijzer uit op 5 tot 9 zetels, GroenLinks op 9 tot 13 en de PvdA op 8 tot 12 zetels.

  Populariteit Kaag sterk gedaald

  De moeizame formatie en de sterk afgenomen populariteit van Kaag zijn de voornaamste redenen voor D66 stemmers om te switchen, zegt onderzoeker Peter Kanne van I&O Research. "Kiezers geven Kaag nu gemiddeld het rapportcijfer 4,6. Ter vergelijking: in maart was dit nog een 6,1. Samen met Geert Wilders van de PVV krijgt zij nu de laagste beoordeling van de leiders van de grootste partijen."

  Politicoloog Louwerse vindt het verder tekenend dat de sterke versplintering die de verkiezingsuitslag te zien gaf, in de Peilingwijzer doorzet. Behalve Volt staat ook een andere nieuwkomer, BBB, met 4 tot 8 zetels hoger dan afgelopen maart. JA21 komt op hetzelfde aantal uit.

  Aan de linkerkant van het politieke spectrum blijft de SP ongeveer gelijk op 7 tot 11 zetels en de Partij voor de Dieren op 5 tot 9. De ChristenUnie scoort 5 tot 7 zetels en is daarmee groter dan Forum voor Democratie, dat op 2 tot 6 uitkomt.

  Bij de kleinste partijen blijft de SGP stabiel op 2 tot 4, komt Denk uit op 1 tot 3 en zijn Bij1 en 50 Plus in de gevarenzone met respectievelijk 0 tot 2 en 0 tot 1 zetels.

 29. Honden op La Palma ingesloten door lava, reddingspoging met drones
 30. 10/15/2021 05:03 PM (nos.nl)

  Op het Canarische eiland La Palma wordt geprobeerd om vier honden te redden. Ze zijn een week geleden door een van de lavastromen uit de actieve vulkaan ingesloten geraakt.

  Helikopters kunnen niet bij de dieren komen, omdat de vulkanische as en stenen een gevaar vormen voor de toestellen en hun bemanning. De dieren worden al vijf dagen met drones van water en voedsel voorzien.

  Een paar dagen geleden werd deze video verspreid van de honden:

  Er ligt volgens de Spaanse krant El Periódico een plan klaar om de dieren met een vrachtdrone naar veilig gebied over te brengen.

  Lavatsunami

  De uitbarsting van de Cumbre Vieja ging vandaag opnieuw gepaard met een aardbeving. Deze tweede beving in twee dagen tijd, met een kracht van 4,5, bracht een "ware lava-tsunami" op gang, zeggen de autoriteiten.

  De vulkaanuitbarsting is nu al bijna een maand aan de gang. 7000 mensen hebben hun huis moeten verlaten. 1500 woningen en andere gebouwen zijn vernield.

 31. Akkoord over nieuwe cao rijksambtenaren: hoger loon en thuiswerkvergoeding
 32. 10/15/2021 04:42 PM (nos.nl)

  Rijksambtenaren krijgen een loonsverhoging van 2 procent. Die verhoging gaat met terugwerkende kracht in op 1 juli 2021. Daarnaast krijgen ze een thuiswerkvergoeding voor dit jaar en volgend jaar. Bovendien ontvangen de ambtenaren dit jaar een eenmalige uitkering van 300 euro bruto, zo melden vakbonden CNV, FNV, Ambtenarencentrum en CMHF na onderhandelingen over de nieuwe cao met de Rijksoverheid.

  Vorig jaar zat er voor het eerst een thuiswerkvergoeding in de cao voor rijksambtenaren, die in dienst zijn van het Rijk en vallen onder een van de ministeries.

  In die nieuwe cao komt er nu weer een. Ambtenaren die dit jaar thuis moesten werken, krijgen 430 euro ter compensatie. Voor volgend jaar geldt dat ze 2 euro per thuiswerkdag krijgen. Daarnaast krijgen ambtenaren elke vijf jaar 750 euro om hun thuiswerkplek in te richten.

  Recht op onbereikbaarheid

  Ook voor schoonmakers in gebouwen van de Rijksoverheid verandert er iets. Zij komen in een nieuw functiegebouw. Dat is het schema waarin onder meer de functieprofielen van het Rijk beschreven staan. "Per saldo betekent dit voor hen een loonsverhoging", schrijft de vakbond.

  Verder hebben de ambtenaren voortaan het recht om onbereikbaar te zijn buiten hun werktijd. Voor onregelmatige diensten verdubbelt de vaste toelage van 37,50 naar 75 euro.

  De CNV noemt het resultaat "fijn". De vakbond is blij dat er eindelijk structurele afspraken zijn over de thuiswerkvergoeding en is tevreden over de loonstijging. Het akkoord ligt nu bij de vakbondsleden. Die kunnen er tot 31 oktober over stemmen. Bij de FNV verloopt de stemdeadline op 28 oktober.

 33. Moordenaar Hümeyra over Jos B.: 'Hij legde vier keer een bekentenis af'
 34. 10/15/2021 04:32 PM (nos.nl)

  Jos B., die is veroordeeld voor de ontvoering, het misbruik en de dood van Nicky Verstappen, heeft in de gevangenis vier keer een bekentenis afgelegd tegen medegevangene Bekir E. Die bekentenissen gingen zowel over het doden als het misbruiken van Nicky. Dat heeft E. gezegd tegen het gerechtshof in Den Bosch, waar hij ondervraagd werd over de vermeende uitspraken van B.

  De 34-jarige E. zat samen met B. een half jaar in de gevangenis van Vught. E. is veroordeeld voor de moord op de Rotterdamse scholiere Hümeyra (16). Volgens E. heeft B. hem van alles verteld, ook over zijn privéleven. Dat gebeurde vooral in de tuin van de gevangenis, waar ze volgens E. vaak een half uur tot een uur met elkaar spraken.

  Hand te lang voor Nicky's mond

  "Hij vertelde me dat het niet de bedoeling was om Nicky Verstappen te doden", zei E. "Hij had zijn hand te lang voor Nicky's mond gehouden. Ik zit er nog steeds mee. Ik heb mijn leven veel gedaan, maar ik lig hier nog steeds wakker van."

  B. heeft altijd ontkend Nicky Verstappen te hebben ontvoerd en misbruikt met de dood tot gevolg. E. noemt B. "gestoord" en "narcistisch".

  Verder is Jos B. volgens E. de "knuffelpedo" van de gevangenisafdeling in Vught. "Iedereen mag hem daar."

  Overgeplaatst

  E. meldde zich in juni bij de politie met zijn verklaring. Hij werd daarna overgeplaatst. "Ik wist dat ik dan al mijn privileges zou kwijtraken, maar mijn zus haalde me over om toch te gaan praten. Ze zei: doe het voor de nabestaanden."

  De advocaat van Jos B. noemde de verklaring van Bakir E. eerder "flauwekul". Na de zitting van vandaag zei de raadsman dat het volgens hem duidelijk is dat E. veel verzint. Opvallend is volgens hem ook dat E. dingen vertelt waar hij later van terug moet komen. B. zelf zei dat E. zich op de zitting "voldoende had gediskwalificeerd".

  De 11-jarige Nicky Verstappen werd in de zomer van 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Hij was daar op zomerkamp. Pas decennia later kwam na een dna-match de 58-jarige Jos B. in beeld. De Limburger werd vorig jaar door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor het seksueel misbruiken en het ontvoeren van Nicky Verstappen met de dood tot gevolg.

  Zowel het OM als Jos B. ging tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep.

 35. Kabinet stuurt Hercules-transportvliegtuig naar Mali
 36. 10/15/2021 03:39 PM (nos.nl)

  Het kabinet wil volgende maand een Hercules-transportvliegtuig naar Mali sturen. Het wordt ingezet voor de VN-missie Minusma, die is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in het West-Afrikaanse land te verbeteren. Mali geldt als broedplaats voor gewelddadige extremisten.

  Met het C-130 Hercules-transportvliegtuig gaan zo'n 90 militairen mee. Vorig jaar had het kabinet hier al een principebesluit over genomen, maar toen was nog niet duidelijk wanneer de Hercules precies zou worden gebruikt.

  De bedoeling is om het vliegtuig van de tweede helft van november tot en met 15 mei volgend jaar in te zetten, melden de demissionaire ministers Knapen, Kamp en De Bruijn aan de Tweede Kamer.

  De militairen opereren vanuit de hoofdstad Bamako en zijn in heel Mali inzetbaar. Het belangrijkste doel is het vervoeren van mensen en vracht, maar het vliegtuig kan ook personeel en vracht droppen en is verder beschikbaar voor evacuaties.

  Nederland werkt bij de missie in Mali samen met Noorwegen, Denemarken en Portugal.

 37. Vrijspraak voor man die vaccinatielocatie Den Helder in brand dreigde te steken
 38. 10/15/2021 03:34 PM (nos.nl)

  De rechtbank heeft een man uit Den Helder vrijgesproken van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf bij een coronavaccinatielocatie in zijn woonplaats.

  Het Openbaar Ministerie (OM) had 30 maanden celstraf tegen de man geëist vanwege het voorbereiden van een terroristische aanslag.

  Volgens de rechter zijn er sterke aanwijzingen dat de 38-jarige man in maart dit jaar concrete plannen had om met een vuurwerkbom brand te stichten in het oude stadhuis van Den Helder, waar een vaccinatielocatie was ingericht. Dat het om een uit de hand gelopen grap ging, zoals de verdachte tijdens de zitting verklaarde, gelooft de rechtbank niet.

  Geen bewijs

  De rechtbank spreekt de man vrij, omdat niet kan worden vastgesteld dat hij met zijn plannen een terroristisch oogmerk had, schrijft NH Nieuws. "Er is geen bewijs dat hij een tegenstander was van de vaccinatiecampagne", zegt de rechter, "en het is niet zeker dat hij eerder deelnam aan gewelddadigheden. Ook zijn er bij hem thuis geen voorwerpen aangetroffen die hij nodig had om een aanslag mee te plegen."

  Dreigementen richting de overheid zijn evenmin geuit. "Daarbij wilde hij niet dat er doden zouden vallen en is het gooien van een vuurwerkbom in een leeg pand niet zo groot en omvattend dat je kunt zeggen dat je een substantieel deel van de bevolking angst aanjaagt", aldus de rechter.

 39. Huishoudens krijgen honderden euro's compensatie voor stijgende energieprijzen
 40. 10/15/2021 03:08 PM (nos.nl)

  Het kabinet trekt zo'n drie miljard euro uit voor maatregelen om de hogere energierekening van consumenten door de sterk stijgende gasprijs te compenseren. Dat geld gaat onder meer naar een verlaging van de belasting op energie.

  Demissionair staatssecretaris Yesilgöz: "We gaan de energiebelasting fors verlagen, 230 euro voor het deel op de rekening voor gas. Maar door de hogere gasprijzen gaat ook de prijs van elektriciteit omhoog. Daar verlagen we ook het tarief. Dat komt in totaal neer op gemiddeld zo'n vierhonderd euro per huishouden." Hoeveel het precies is hangt van individuele omstandigheden af.

  Ook komt er 150 miljoen euro extra voor het isoleren van woningen. Gemeenten kunnen dat in de vorm van vouchers verdelen onder mensen in slecht geïsoleerde woningen. Met die vouchers kunnen zij bijvoorbeeld tochtstrips kopen bij bouwmarkten, of energiemeters waar je direct je verbruik op kunt zien. Uiteindelijk mogen gemeenten bepalen hoe zij de subsidies in hun stad willen besteden.

  Van de 3,2 miljard euro die voor de maatregelen wordt uitgetrokken gaat 500 miljoen naar het midden- en kleinbedrijf. Ook zij gaan minder energiebelasting betalen. De belastingverlaging voor consumenten en het mkb gaat in op 1 januari 2022 voor de duur van een jaar.

  Compensatie voor iedereen

  Het kabinet heeft nagedacht over compensatieregelingen die vooral bij de huishoudens met lagere inkomens terecht zouden komen. Nu komt er toch compensatie voor iedereen.

  "Juist omdat we hebben gekozen voor een brede maatregel zal een deel ook bij mensen terechtkomen die het niet nodig hebben", zegt Yesilgöz. "Maar het moest goed en snel uitvoerbaar zijn, een ingewikkelder maatregel kost te veel tijd."

  Door de stijgende gasprijzen dreigt de energierekening de komende winter gemiddeld met tientallen euro's per maand omhoog te gaan. Sommige energiebedrijven hebben voor een deel van hun klanten de prijzen al tot 60 procent verhoogd.

 41. Britse Tory-parlementariër doodgestoken, verdachte zou van Somalische afkomst zijn
 42. 10/15/2021 02:49 PM (nos.nl)

  De Britse politicus David Amess is overleden na een steekpartij tijdens een bezoek aan zijn kiesdistrict. Volgens omstanders werd de 69-jarige politicus meerdere keren door een man gestoken. Op dat moment was de parlementariër in een kerk in Leigh-on-Sea voor zijn wekelijkse bijeenkomst met inwoners van zijn kiesdistrict.

  Kort na het steekincident hielden agenten een 25-jarige verdachte aan die een mes bij zich droeg. Volgens Britse media gaat het om een Brit van Somalische afkomst. The Independent schrijft dat de politie de zaak als een "mogelijke islamitische terreuraanslag" beschouwt. Het onderzoek is in handen van de politie-eenheid die gespecialiseerd is in terrorisme.

  De politie gaat ervan uit dat de dader alleen handelde en is niet op zoek naar andere verdachten. Over het motief van de aanval is nog niets bekend.

  "We zijn allemaal geschokt en verdrietig", zei premier Johnson na een speciale kabinetszitting tegen de BBC. "Iedereen is diep geraakt". Johnson noemde Amess een van de vriendelijkste en hoffelijkste mensen in de politiek. Op Downing Street 10, de ambtswoning van de premier, hangt de vlag halfstok.

  Decennia in het Lagerhuis

  Sir David Amess zat namens de Conservatieven in het Britse Lagerhuis. Hij behoorde tot de langstzittende leden van het parlement: sinds 1983 was hij al lid van het Lagerhuis, aanvankelijk voor het kiesdistrict Basildon en sinds 1997 voor Southend West, ten noordoosten van Londen.

  Speerpunten van Amess waren onder meer dierenwelzijn en het tegengaan van abortus. Ook was hij een fervent voorstander van de brexit. In zijn kiesdistrict maakt hij zich populair omdat hij erin slaagde stadsrechten te verwerven voor de badplaats Southend.

  In 2016 werd het Verenigd Koninkrijk opgeschrikt door de moord op Labour-parlementariër Jo Cox. Zij werd eveneens aangevallen bij een bezoek aan haar kiesdistrict. De dader, een man met nazisympathieën, kreeg levenslang.

  Cox' echtgenoot noemt de aanslag op Amess een aanval op de democratie: "Gekozen volksvertegenwoordigers aanvallen is zo laf als het maar kan", twittert hij.

  Ook de Jo Cox Foundation, die is opgericht ter nagedachtenis van Cox, reageert via Twitter op het nieuws:

  Verschillende Britse politici reageren geschokt op de aanval op Amess. De Londense burgemeester Sadiq Kahn spreekt van "verschrikkelijk nieuws", evenals LibDem-leider Ed Davey en vicepremier Dominic Raab. Oud-premier David Cameron wenst via sociale media de familie van Amess veel sterkte toe.

  Labour-parlementariër Darren Jones noemt Amess op Twitter "een van de mooiste en meest toegewijde parlementsleden in het Lagerhuis". Onderwijsminister Nadhim Zahawi zegt dat Amess door velen gemist zal worden en roemt zijn "tomeloze inzet" voor minderbedeelden, de inwoners van zijn kiesdistrict en ook voor dieren.

  Ook Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer, deelt haar medeleven:

  David Amess was getrouwd en had vijf kinderen.

 43. Meerdaagse verwachtingen
 44. 10/15/2021 05:05 AM (www.knmi.nl)

  De eerste dagen grotendeels droog met af en toe zon. Na maandag wisselvallig, maar wel tijdelijk sterk oplopende temperaturen naar ca. 20°C.

  Vooral op donderdag is er grote kans (> 60%) op zware windstoten aan de kust.
  Uitgifte: 15/10/2021 05.05 uur LT

 45. Lange termijnverwachting
 46. 10/15/2021 05:05 AM (www.knmi.nl)

  Vrijdag 22 oktober tot en met vrijdag 29 oktober
  Grote kans (ca. 70%) op wisselvallig herfstweer met aanvankelijk mogelijk ook af en toe veel wind. De temperatuur komt waarschijnlijk rond of iets beneden normaal uit. Er is ca. 30% kans op een droger en zachter weertype.
  Uitgifte: 15/10/2021 05.05 uur LT